Az illegális bevándorlókra is kiterjesztené az egészségbiztosítást Kalifornia

A demokrata párti kormányzó büszkén jelentette be, hogy egyik szövetségi államban sincs még hasonló rendszer.

Mártonffy Attila
2022. 01. 11. 18:27
Sacramento, 2021. szeptember 15. Gavin Newsom, Kalifornia állam demokrata kormányzója sajtótájékoztatót tart a Demokrata Párt sacramentói székházában 2021. szeptember 14-én, miután sikerült hivatalban maradnia. Ezen a napon tartottak szavazást Newsom visszahívásáról. MTI/AP/Rich Pedroncelli Fotó: Rich Pedroncelli Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden kaliforniai lakosra kiterjesztené az általános egészségbiztosítást 2022–2023-as költségvetés-tervezetében Gavin Newsom, az amerikai állam demokrata párti kormányzója. Az ellátás kiterjesztése alól a Kaliforniában illegálisan tartózkodó bevándorlók sem maradnának ki. 

– Nagy dobás lesz, ha a törvényhozás elfogadja a javaslatot, ezzel ugyanis Kalifornia lesz az első szövetségi állam, ahol mindenki egyformán részesül az egészségügyi ellátásban

– jelentette be szándékát Newsom sajtótájékoztatóján. 

– Ez teljes körű egészségügyi szolgáltatást jelentene minden alacsony jövedelmű kaliforniai számára, benne hosszú távú és otthoni beteggondozással, mentálhigiénés kezeléssel, tekintet nélkül a bevándorlási státusra – magyarázta. 

Kaliforniában egyébként már részesül egészségügyi ellátásban az illegális migránsok egy része; ebbe a körbe tartoznak 2019 óta 26 éves korukig a fiatalok, valamint tavaly óta az 55 év feletti idősek. 2024 januárjától viszont minden bevándorlót megilletne az egészségbiztosítás.

Az RT.com orosz hírportál szerint a tervezetet nagy valószínűséggel el fogja fogadni a törvényhozás, mivel a képviselők elsöprő többsége demokrata. Közülük a múlt héten egy progresszívebb csoport azt is javasolta, hogy ne csak az általános egészségbiztosítást, hanem az úgynevezett single-payer rendszert is terjesszék ki. Ennek keretében az állam mint egyetlen kifizetőhely fizetné az összes ellátást – míg az általános rendszer esetében a multifinanszírozás a jellemző –, s ez hatalmas adóemeléseket vetítene előre. – Már hosszú ideje azt gondolom, hogy ennek a rendszernek a kiterjesztése elkerülhetetlen ebben az országban – értett egyet Newsom a progresszívekkel. Kalifornia korábban arra számított, hogy a Covid–19 járvány okozta lezárások miatt költségvetési hiány fog fellépni, ám meglepetésre többlet keletkezett. Ennek összege a kétféle elszámolási módszer használatától függően 31 vagy 45,7 milliárd dollár. A kormányzó terve, hogy még ebben az évben elkölti a „talált” pénzt.

Az Egyesült Államokban alapvetően szabadpiaci elven működik az egészségügyi ellátás, amiből az következik, hogy nincs kötelező egészség-, illetve betegbiztosítás. A biztosítást mindenki maga oldja meg vagy a saját zsebéből magánbiztosítóknál, vagy a munkahelye hozzájárulásával.

Ez a rendszer igen drága, ezért közel 37 millió ember kiszorul a biztosítottak köréből, és további 20 millió fő pedig csak minimális tartalmú biztosítással rendelkezik. Az állami finanszírozású Medicare és Medicaid programokat az idősek, a hat év alattiak, a súlyos betegek, a rokkantak, a terhes anyák, az eltartottak és a legszegényebb réteg veheti igénybe jövedelemvizsgálat alapján. 

2010-ben Barack Obama demokrata elnök keserves csaták után keresztülverte a törvényhozáson a később az ő nevével fémjelzett ellátási koncepciót, az Obamacare-t. Eszerint a szolidaritás elve alapján az is részesülhet biztosításban, akinek addig anyagi körülményei ezt nem tették lehetővé. A másik szempont az irdatlan mértékű egészségügyi költségek csökkentése volt, bár ez a koncepció nyilvánvalóan szemben állt az általános ellátás igényével. A törvényt már elfogadása pillanatában támadták, köztük számos demokratával, s maradéktalan végrehajtását az azóta eltelt tíz évben sem sikerült elérni.

Borítókép: Gavin Newsom, Kalifornia állam demokrata kormányzója (Fotó: MTI/AP/Rich Pedroncelli)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.