Az iskolák az összeomlás szélén Franciaországban

Egy oknyomozó portál hívta fel rá a figyelmet, hogy az oktatási miniszter a nyaralók körében rendkívül népszerű üdülőhelyről, videókonferencián jelentette be az iskolákat érintő egészségügyi protokollra vonatkozó változtatásokat. A történelmi méretű pedagógus sztrájkot szervező szakszervezet szerint ez még tovább növeli a már meglévő szakadékot a politikus és a szakma képviselői között – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 01. 19. 14:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy port kavart Jean-Michel Blanquer francia oktatási miniszter minap tett bejelentése, mely szerint a szülők és a túlterhelt gyógyszertárak tehermentesítése céljából új egészségügyi protokollt vezettek be az oktatási intézményekben. A rendelkezés értelmében ezentúl nem kell azonnal hazaküldeni a diákokat, ha az osztályban valakinek pozitív lesz a koronavírus tesztje, a tanulók a nap végéig az iskolában maradhatnak.

Emellett a kontakt személyek esetében változást vezettek be a tesztekkel kapcsolatban is: eddig egy, a gyógyszertárban beszerezhető PCR-teszt és két önteszt kellett ahhoz, hogy a kontakt személy iskolába mehessen, az új szabály értelmében viszont mostantól elfogadják a három öntesztet is, valamint meghosszabbítják a negatív teszt érvényességi idejét, hogy ily módon tehermentesítsék a gyógyszertárakat. 

A kormány rendelkezéseit Jean Castex miniszterelnök jelentette be a France 2 műsorában.

A francia vezetés döntése rendkívüli módon felháborította a pedagógusokat, akik országos méretű munkabeszüntetést tartottak január 13-án a legnagyobb pedagógus szakszervezet, az SNUipp-FSU szervezésében. 

Országszerte a tanárok 75 százaléka nem dolgozott, volt olyan település, ahol egy iskola sem nyitott ki. 

A szakszervezet véleménye szerint a protokoll nemcsak hogy nem védi a diákokat, az iskolai alkalmazottakat és családtagjaikat, hanem teljesen megzavarja az iskolák működését is. A Le Point nevű hetilap cikkében rámutat, hogy a szakszervezet véleménye szerint a jelenlegi viszonyok között a diákok nem tudnak megfelelően tanulni, erősen ingadozik a létszámuk és a jelenléti és távoktatást ötvöző hibrid oktatást egész egyszerűen lehetetlen megoldani, ráadásul a beteg tanárok helyettesítésére sincs lehetőség.

A feszültséget tovább fokozza a Médiapart oknyomozó portálban megjelent információ, mely szerint az oktatási miniszter, Jean -Michel Blanquer az iskolákat érintő változásokat úgy jelentette be, hogy közben Ibizán nyaralt. 

A Le Figaro értesülései szerint még néhány kormánypárti politikust is felháborított, hogy míg az iskolák az összeomlás határán állnak az egyre gyorsabban terjedő koronavírus miatt, addig a miniszter vakációzik. 

A lap úgy tudja, hogy a miniszter csak a téli szünet utolsó napján tért haza a spanyol szigetről. A Médiapart kérdésére az oktatási minisztérium Blanquer védelmére kelt. Kihangsúlyozták, hogy az, hogy a miniszter Ibizán volt, nem jelenti azt, hogy nem dolgozott és arról sincs szó, hogy ne tájékozódott volna az országban lévő helyzetről. A minisztérium tájékoztatása szerint nincs abban semmi rendkívüli, hogy a politikus videókonferencián keresztül adott interjút, majd azt is elárulták, hogy Blanquer négy napot töltött a spanyol szigeten, magánjellegű vakáción.

Sok ellenzéki politikus felháborodott a történteken, a baloldali Engedetlen Franciaország (La France Insoumise) nevű párt politikusa, Mathilde Panot egyenesen a miniszter lemondását követeli.

Yannick Jadot zöldpárti politikus szintén kemény kritikával illette a minisztert. Szerinte a homokos tengerparton való pihenés helyett inkább a tanárokkal és a diákok szüleivel kellett volna készülnie a téli szünet utáni iskolakezdésre, majd hozzátette, hogy Blanquer felelőtlensége és nemtörődömsége elfogadhatatlan, ezért a lemondását kéri – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

Az országos tanársztrájkot szervező SNES–FSU szakszervezet főtitkára, Sophie Vénétitay szintén nem nézte jó szemmel a miniszter vakációját. 

Kiemelte, hogy természetesen mindenkinek joga van nyaralni, de hozzátette, hogy egy nagyon különleges helyzetről volt szó. 

A szakszervezet a Twitteren azt firtatta, hogy vajon ezt jelenti a kormány azon álláspontja, hogy a lehető legközelebb kell lenni a terepen történő eseményekhez? A szakszervezet úgy véli, hogy a miniszter viselkedésével elképesztő megvetést tanúsított az egész oktatási közösséggel szemben – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

Gabriel Attal kormányszóvivő ugyanakkor a védelmébe vette az oktatási minisztert, a CNews műsorában emlékeztetett a miniszterek szabadságára vonatkozó kormány által meghatározott szabályra, mely szerint mindig elérhetőnek kellett lenniük, hozzátéve, hogy nincs oka azt feltételezni, hogy Jean-Michel Blanquer esetében nem ez volt a helyzet.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Jean-Michel Blanquer (Fotó: V4NA Hírügynökség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.