Kizójanító adatok – hová tűntek a horvátok?

Az elmúlt tíz évben csaknem 400 ezer fővel csökkent Horvátország lakossága. A népszámlálás első adatai szerint csak három város népességszáma haladja meg a százezer főt – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Forrás: V4NA2022. 01. 18. 13:43
null
Rovinj, 2021. augusztus 21. Turisták a horvátországi Rovinj óvárosában. Rovinj egy kiálló szirtfokra épült festõi szépségû városka az Isztriai-félsziget nyugati részén, Poreètõl 15 km-re délkeletre. Területe a Lim-öböltõl Vetarig nyúlik. Számos szállodájával és turista látványosságával egyike az ország legjelentõsebb turisztikai központjainak. A múlt év hasonló idõszakához képest 90 százalékkal több magyar turista látogatott eddig Horvátországba. MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Branstetter Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1948-ban volt utoljára ilyen kevés lakosa Horvátországnak. Ezt mutatják a hivatalos népszámlálás első adatai: 1991 óta az Adria-parti állam lélekszáma 895 ezer fővel csökkent. Ez nagyjából Zágráb lakosságának felel meg. Harminc év alatt egy fővárosnyi ember tűnt el Horvátországból. Csak az elmúlt évtizedben az ország a lakosságának tíz százalékát, csaknem 400 ezer embert veszített el. 2011-ben ugyanis 4 284 889-en éltek Horvátországban, ma pedig a hivatalos mérések alapján 3 888 529 lakost jegyeznek. A népszámlálást 2021-ben végezték el Horvátországban.

A városi lakosság száma is csökken

Három olyan város van Horvátországban, ahol a lakosság száma meghaladja a százezer főt: Zágráb, Split és Rijeka.

A hivatalos adatok szerint a fővárosban 769 944-en élnek, a második a tengerparti Split a maga 161 ezer lakosával. A százezer főt meghaladó városok listájára ezeken kívül csak Rijeka fért fel, ott 108 ezer ember él. Érdekesség, hogy a nagyobb városok lélekszáma is jelentősen visszaesett. Rijeka lakossága egy évtized alatt 14, míg Splité 13 százalékkal csökkent.

Nincs olyan megye, ahol nőtt volna a lakosok száma

A népszámlálás elsődleges eredményei azt mutatják, hogy nincs olyan megye Horvátországban, ahol nőtt volna a lakosok száma. Vukovár-Szerém Megyében szinte ötödével csökkent a lakosok száma tíz év alatt. Sziszek-Monoszló és Bród-Szávamente megyékben csaknem 18 százalékkal fogyott az ott élők száma ezen időtartam alatt. A legkisebb lélekszámcsökkenés Zágrábban, a Dubrovnik-Neretva és Zára megyében figyelhető meg.

A háború után az elvándorlás a legfőbb probléma

A horvát média szerint ezek a számok ugyan kijózanítólag hatnak, ennek ellenére még mindig szebb képet festenek, mint a valós állapotok.

A horvátok közül sokan dolgoznak Nyugat-Európában, így az év nagyobb részét a gazdagabb európai uniós országokban töltik, csak látogatóba járnak haza a családjukhoz. A felmenőik azonban őket még jórészt otthonra jegyeztették be. Ha ezt is figyelembe vesszük, akkor további lakosságcsökkenéssel kell számolni. A 90-es évek balkáni háborúi is megtették a magukét, akkor többen menekültek külföldre, hagyták el otthonaikat. A kiáramlás folytatódott az elmúlt években, annak ellenére, hogy most már béke és stabilitás tapasztalható az országban. 

A nagyobb fizetés, a biztos megélhetés sokakat arra ösztönzött, hogy elhagyják szülőföldjüket. 

A negatív népszaporulat is befolyásolta ezeket az adatokat. Horvátországban már évek óta tapasztalható a trend. Többen halnak meg évente, mint ahányan születnek.

Demográfiai szempontból a világ tíz legrosszabb állama között

– Ezekben a számokban semmi meglepő nincs – ezt mondta az adatok kapcsán a horvát közmédiának Nenad Pokos. A népességkutató szerint az elmúlt tíz évben a lakosságszám csökkenése egyértelműen drámainak mondható. Mindez legfőképpen a negatív demográfiai adatoknak és az elvándorlásnak tudható be. Mint a szakember fogalmazott: – Horvátország a népességfogyás szempontjából a világ tíz legrosszabb állama között van. Ezt bizonyítják a mostani adatok is – tette hozzá a demográfus. Pokos aláhúzta: tíz év alatt 400 ezer ember, ez hatalmas esésnek számít. Szerinte mintegy 150 ezer emberrel kevesebb született az elmúlt évtizedben, mint amennyi meghalt, és 250 ezerre tehető azoknak a száma, akik a szebb jövő érdekében elhagyták az országot.

Borítókép: A horvátországi Rovinj óvárosa (Fotó: MTI/Branstetter Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.