Belpolitikai csatatérré vált a szlovák–amerikai védelmi egyezmény

Felháborítónak tartják a szlovák ellenzéki pártok, hogy szerdán a szlovák kormány védelmi együttműködési egyezményt kötött az Egyesült Államokkal. Az ügy komoly belpolitikai vitákat gerjesztett, de a megállapodásnak még a parlamenten és az államfőn is át kell mennie.

2022. 01. 13. 20:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóváhagyta a szlovák kormány azt a javaslatot, amely tíz éven keresztül (egyéves felmondási idővel és automatikus megújítással) térítésmentes használatot biztosítana az Egyesült Államoknak Szlovákia két legnagyobb katonai repterén.

A szerződés értelmében Washington hadászati eszközöket telepíthetne az országba, valamint katonai támaszpontokat hozhatna létre kiképzés, elszállásolás céljából, továbbá védelmi- és hadi anyagok, valamint felszerelések tárolására. Az új infrastruktúra kiépítésére most százmillió dollárt fordítanának az amerikaiak, amelyet ugyan Szlovákia birtokolna, de az amerikai csapatok meghatározatlan ideig használhatnának. 

A megállapodás biztosítaná az amerikai járművek szabad mozgását az országon belül, miközben azokat a szlovák fél engedély nélkül nem vizsgálhatná át, sőt még a fedélzetükre sem léphetne.

Szlovákia a szerződéssel továbbá lemondana a büntetőjogi hatáskörének elsőbbségi joggyakorlásáról az országban jelenlévő amerikai fegyveres erők tagjaival szemben – kivéve meghatározott bűncselekmények esetén. 

Az amerikai fegyveres erők tagjai mentesülnének a polgári jogi károk és közigazgatási bírságok alól is. Esetleges letartóztatásuk, vagy őrizetbe vételük esetén pedig Pozsonynak haladéktalanul tájékoztatnia kellene Washingtont.

Az egyezményt több ellenzéki párt, érdekvédelmi szervezetek, több magas rangú politikus és Maros Zilinka szlovák legfőbb ügyész is bírálta, utóbbi jogi indokokra is hivatkozott.

− A szerződés jelen állapota elsőbbséget ad a szlovák törvényekkel szemben és emellett gyakorlatilag az ország két katonai repülőterét az Egyesült Államok abszolút ellenőrzése alá adja tíz évre. Ezt semmilyen NATO-kötelezettség nem írja elő

− mondta szerda este az RTVS1 televízió vitaműsorában Robert Fico korábbi kormányfő, az ellenzéki Smer-SD párt elnöke. A politikus szerint a javaslat aláássa Szlovákia szuverenitását, ezért referendumot kezdeményeznek, és pártját arra kéri, hogy ne támogassa az egyezményt a parlamenti szavazáson. 

A Robert Fico által kezdeményezett népszavazás ugyanakkor nemcsak a szlovák–amerikai megállapodásról, hanem a népszavazással kikényszerített előrehozott választásokról, a nyugdíjkorhatárról és a minimálbérről is szólna.

− Szlovákia külpolitikai és biztonsági helyzetét nem a tervezett megállapodás, hanem a Smer politikája veszélyezteti

– reagált a párt kijelentésére Ivan Korcok szlovák külügyminiszter. A politikus felszólította a Smer SD-t, hogy az ne használja politikai célokra az állam biztonságát, valamint, hogy ne verjen éket a szövetségesek és Szlovákia közé.

A szintén ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt sem támogatja az egyezményt, szerintük azzal külföldi fegyveres erők felsőbbrendű pozícióba kerülnének a szlovákkal szemben.

− Felszólítjuk az ellenzéki politikai pártokat az összefogásra és a megállapodás elutasítására

− mondta szerdán a párt szóvivője.

Az ellenzéki Hlas-SD párt szóvivője felelőtlennek nevezte a javaslatot, amely a párt szerint csorbítja az ország szuverenitását, és mivel lehetővé teszi „külföldi csapatok bevetését az országban” a párt nem fogja támogatni a javaslatot a parlament előtt.

A szlovák kormány nevében Jaroslav Naď védelmi miniszter is felszólalt: „Az egyezmény nem veszélyezteti, hanem erősíti a szuverenitást, mivel javítja a fegyveres erők képességét az ország védelmére.” – Ez csupán egy szabványos NATO-keretmegállapodás – utalt arra, hogy 23 másik NATO tagország is rendelkezik hasonló szerződéssel, amelyen négy éve dolgoznak és amelyet még az előző − Robert Fico által vezetett − kormány indított el.

Oroszország eddig még nem reagált a legfrissebb fejleményekre, hogy az Egyesült Államoknak az egyezmény életbelépésével egy újabb megerősített pozíciója lenne Közép-Európában.

Borítókép: Pavel Macko tábornok köszönti az amerikai katonákat 2016-ban. (Fotó: Az Egyesült Államok hadserege)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.