Deutsch Tamás helyretette a magyar biztos ellen áskálódó Cseh Katalint

A Momentum EP-képviselője ezúttal Várhelyi Olivér magyar biztos munkáját illette rágalmakkal.

Magyar Nemzet
2022. 01. 11. 13:23
DEUTSCH Tamás
Budapest, 2021. november 14. Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetõje beszédet mond a párt 29. tisztújító kongresszusán a Hungexpón 2021. november 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP) delegációjának a vezetője kedden egy, az EP-képviselőknek küldött levélben rántotta le a leplet Cseh Katalin egy újabb hazugságáról. A Momentum EP-képviselője nemrég ugyanis a Bosznia-Hercegovinában tapasztalható politikai instabilitás nyomán kezdte támadni Várhelyi Olivért, az Európai Bizottság (EB) magyar tagját. 

Cseh múlt héten aláírásokat kezdett gyűjteni az EP-ben ahhoz, hogy minél több képviselő követelje: Ursula von der Leyen elnök vizsgálja ki, hogy a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős magyar biztos a rá vonatkozó szabályoknak megfelelően járt-e el Bosznia-Hercegovina vonatkozásában, illetve hogy a Várhelyi által képviselt nézetek az EB hivatalos, Szarajevót illető álláspontját tükrözik-e.

A történtek előzménye, hogy Várhelyi tavaly november végén járt a balkáni országban, hetekkel azelőtt, hogy a boszniai szerb parlament a szövetségi intézmények egyes jogköreinek átvételéről szavazott, mégpedig azzal a nem titkolt szándékkal, hogy meginduljon az ország többségében szerbek lakta részének függetlenedése. (Az 1992–1995-ös boszniai háborút lezáró daytoni békeszerződés két országrészre osztotta Bosznia-Hercegovinát: a főként szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra, valamint a túlnyomórészt bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra. A békeszerződésbe azt is belefoglalták, hogy a három államalkotó népcsoportnak – a bosnyáknak, a horvátnak és a szerbnek – egyenlő arányban kell részt vennie az állami szervek működésében a szerk.) A liberális brüsszeli lapok december végén kezdtek arról írni, hogy a magyar biztos támogathatta Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagjának ezen törekvését. 

Az Európai Bizottság és az EU Bosznia-Hercegovinában működő delegációja később következetesen cáfolták a sajtóban megjelent információkat, mondván: Várhelyi Olivér épp az egyoldalú és visszafordíthatatlan, az uniós integráció útjáról levezető lépésektől intette óva Dodikot a találkozón. 

Cseh Katalin a hivatalos brüsszeli kommunikáció és Várhelyi nyilatkozatainak a tartalma ellenére ment neki a magyar uniós biztosnak, amelyre Deutsch Tamás – lapunk által látott – friss levelében felhívja a figyelmet: A Cseh Katalin által hangoztatott állítások nyilvánvalóan hamisak, amelyeket mind az Európai Unió bosznia-hercegovinai delegációja, mind maga az érintett, Várhelyi Olivér biztos több sajtónyilatkozatban a leghatározottabban cáfolt. A biztos által kifejtett vélemények teljesen ellentétesek voltak Cseh állításaival." A Fidesz politikusa szerint amiatt szükséges reagálni Cseh újabb hazugságára, mert az 

egy fontos európai ügyet, nevezetesen az Európai Unió nyugat-balkáni bővítését érinti.

„Cseh Katalin súlyos korrupciós ügybe keveredett, amelynek kapcsán jelenleg is folyik a nemzeti és európai uniós hatóságok vizsgálata. Nem véletlen tehát, hogy Cseh Katalin mindent megtesz annak érdekében, hogy elterelje a figyelmet a számára kínos ügyről. Az pedig, hogy egy magyar európai parlamenti képviselő éppen a hazája által delegált európai biztost támadja, sokat elárul a magyar baloldalról” zárta sorait a fideszes delegációvezető.

Borítókép: Deutsch Tamás a Fidesz kongresszusán 2021 őszén (Forrás: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.