Emmanuel Macron megkeserítené az oltatlanok életét

A francia köztársasági ötmillió embert nevezett „felelőtlennek”, akik szerinte már nem „állampolgárok”.

2022. 01. 05. 12:51
MACRON, Emmanuel
Párizs, 2021. szeptember 20. Emmanuel Macron francia elnök beszédet mond a párizsi Elysée-palotában 2021. szeptember 20-án. A francia kormányfő Franciaország nevében elnézést kért azoktól az algériai muzulmán veteránoktól, akik az algériai függetlenségi háborúban (1954-1962) Franciaország oldalán harcoltak, de később a francia kormány magukra hagyta őket. Az államfő ígéretet tett egy úgynevezett helyreállítási törvény elfogadására is, amelynek alapján kártérítést kaphatnak a kisemmizett veteránok. MTI/AP/PReuters pool/Gonzalo Fuentes Fotó: Gonzalo Fuentes Forrás: MTI/AP/PReuters pool
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem az a célom, hogy feldühítsem a franciákat. De ami a be nem oltottakat illeti, nyomást akarok gyakorolni rájuk, és a végsőkig fogom csinálni  

– nyilatkozta a francia elnök a Le Parisien francia napilapnak.

Emmanuel Macron kijelentette azt is, hogy kormánya „nyomást gyakorol az oltatlanokra azáltal, hogy lehetőség szerint korlátozza a társadalmi életben való részvételüket”. 

Nem fogom börtönbe küldeni az oltatlanokat 

– mondta, hozzátéve, hogy emiatt „azt kell mondanunk nekik, hogy január 15-től nem mehettek étterembe, nem mehettek kávézni, nem mehettek színházba, nem mehettek moziba”, valamint elmondta azt is, hogy az egészségügyi igazolvány oltási bérletté alakításával is az a célja, hogy korlátozza a be nem oltottakat. Sajtóhírek szerint az EU-n belül Franciaországban az egyik legmagasabb a lakosság átoltottságának aránya, a felnőtt lakosság több mint 90 százaléka kétszeresen beoltott.

Noha Macron ígéretet tett arra, hogy a hatóságok nem fogják „erőszakkal” immunizálni az oltatlanokat, a francia törvényhozók ugyanakkor jelenleg is azon vitáznak, hogy szigorítsák-e az országban a koronavírus ellen meghozott korlátozásokat, például azt, hogy csak a teljesen beoltottak léphessenek be a közterületek hosszú listájára. Jelenleg az oltakozás igazolása mellett a lakosok negatív koronavírusteszttel is bejuthatnak a listán szereplő intézményekbe. Utóbbi korlátozást azonban Párizs ki akarja iktatni a fertőzéses esetek robbanásszerű emelkedése miatt, mivel a negatív teszt nem garancia a védettségre. 

A múlt hónapban a kormány tovább fokozta a korlátozásokat azáltal, hogy megkövetelte az állampolgároktól, hogy a második adag vakcina beadását követő három hónapon belül kapjanak emlékeztető oltást, figyelmeztetve, hogy akik ezt elmulasztják, a továbbiakban nem tekinthetők „teljesen beoltottnak”.

A francia elnök kijelentéseire gyorsan reagáltak politikai ellenfelei: 

Francois-Xavier Bellamy, a jobbközép Republikánusok európai parlamenti képviselője szerint például soha, egy francia elnök sem beszélhet úgy a franciákhoz, ahogy most Macron tette.

Jean-Luc Melenchon, az Engedetlen Franciaország baloldali párt elnöke, a párt elnökjelöltje „borzasztónak” nevezte kijelentéseit, miközben azzal érvelt, hogy az egészségügyi bérletek „kollektív büntetést jelentenek az egyéni szabadságjogok ellen”. Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke kijelentette, hogy Macon az oltatlanokat „másodosztályú állampolgárokká” akarja nyilvánítani, megosztja a nemzeti egységet, így méltatlan a pozíciójára.

Az államfői székért tavaly decemberben bejelentkező Eric Zemmour esszéista is reagált Macron interjújára. A publicista a Twitteren úgy fogalmazott: „ha egyszer elnök lesz, akkor ő nem fogja feldúlni a franciák életét”. Mint mondta, Macron mondatai „nemcsak egy olyan politikus cinikus kijelentései, aki az elnökválasztási kampányban szeretne létezni, hanem beismert kegyetlenséget látunk, amely megveti a franciákat”.

A The Local hírportál arról ír, hogy Franciaország új rekordot döntött kedden a napi Covid-fertőzöttek számában. Olivier Véran francia egészségügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy az ország újabb rekordot készül megdönteni azzal, hogy az ország 24 órán belül közel 300 ezer új fertőzéssel számolhat. Végül mintegy 271 686 új esetet jelentettek az egészségügyi hatóságok. Ezt a számot leginkább az omikron variáns gyors elterjedése okozta. Veran arról is beszámolt, hogy Franciaországban 64 gyermeket ápolnak kórházban a koronavírusos esetek súlyos formáival, ez a legmagasabb szám a járvány kezdete óta.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök beszédet mond a párizsi Élysée-palotában 2021. szeptember 20-án (Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Gonzalo Fuentes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.