Faji alapon kezelik a koronavírusos betegeket New Yorkban

A társadalmi igazságosság jegyében december 20-tól a betegek faji és etnikai hovatartozását is figyelembe veszik a koronavírussal kapcsolatos kockázatok felmérésekor – adta hírül a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 01. 04. 7:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A New York állam egészségügyi minisztériuma által kiadott dokumentum értelmében az egészségügyi dolgozóknak figyelembe kell vennie a páciens faji és etnikai hovatartozását a koronavírusos megbetegedésekkel kapcsolatos kezelések során.

Az államban 

a faji és etnikai hovatartozást is figyelembe kell venni az egyéni kockázatok felmérésekor

olvasható a rendeletben, amely szerint a hosszú távú, szisztematikus egészségügyi és társadalmi egyenlőtlenségek hozzájárulhatnak a koronavírus okozta halálesetek növekedéséhez. Ezen kijelentéseket az egészségügyi minisztérium annak ellenére tette, hogy az orvosok tagadják, hogy bizonyos rasszú emberek jobban ki lennének téve a koronavírus- fertőzésnek, vagy a betegség súlyosabb lefolyású az esetükben.

Egy Staten Island-i orvos számolt be arról az esetről, amikor rákérdeztek a kezelendő páciensének rasszára. Mint mondta, az elmúlt hetekben két alkalommal írt fel a betegeinek egy koronavírus elleni gyógyszerből, az egyik gyógyszerész azonban azt kérte tőle, hogy a kezelés jóváhagyása előtt, mondja el, milyen rasszúak a páciensek.

– Az orvosként eltöltött harmincéves működésem során még soha sem tették fel nekem ezt a kérdést, mikor kezelést írtam fel valakinek

mondta a névtelenséget kérő orvos.

Egy kiszivárgott e-mailben arról is írnak, hogy a koronavírusteszteknél egyes csoportok előnyt élveznek, és előbb kerülnek sorra a rasszuk miatt.

A New York-i egészségügyi szolgálat elkötelezett amellett, hogy a faji egyenlőség és a társadalmi igazságosság segítségével javítsa az összes New York-i egészségügyi állapotát.

A faji igazságosság nem azt jelenti, hogy mindenkivel egyenlően kell bánni, hanem azt, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokat és szolgáltatásokat oly módon kell elosztani, hogy kezelni tudjuk vele a strukturális rasszizmust és a fehér privilégiumok által teremtett akadályokat egyaránt.”

Az egyelőre nem világos, hogy az új, faji alapú rendelkezésekkel milyen mértékben zárják ki a fehéreket a kezelésből, de több orvos és szakértő is attól tart, hogy egy olyan rendszer fog létrejönni, amely az újabb járványhullámok vagy egy gyógyszerhiány esetén faji kirekesztést is alkalmazhat. 

Az orvos szakértők azonban úgy vélik, hogy a koronavírus-kezeléseknél a leginkább veszélyeztetett személyeknek kell elsőbbséget adni, és hangsúlyozták, hogy a rassz nem számít biológiai kockázati tényezőnek.

– Nem tekinthető a faj a súlyos betegségek és a halálozások egyik kockázati tényezőjeként. Az ok, amiért sok afroamerikai halt meg New Yorkban a koronavírus következtében az, hogy amíg a tehetősebbek otthonról tudtak dolgozni, addig a fizikai dolgozók ki voltak téve a koronavírus-fertőzésnek

mondta Martin Kulldorff, a Harvard Egyetem epidemiológusa és professzora.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.