Felfüggesztették Biden oltásra és tesztelésre vonatkozó rendeletét

A szövetségi legfelsőbb bíróság rendelete a száz főnél többet foglalkoztató vállalatokat érinti.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 14. 15:30
BIDEN, Joe
Washington, 2021. december 22. Joe Biden amerikai elnök videókonferencia keretében tanácskozik a fogyasztási cikkeket gyártó cégek vezérigazgatóival, valamint az ellátási lánc mûködéséért felelõs munkacsoport tagjaival a washingtoni Eisenhower irodaházban 2021. december 22-én. MTI/EPA/Michael Reynolds Fotó: Michael Reynolds
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság ideiglenesen felfüggesztette Joe Biden elnök rendeletét, amely előírta a száz főnél többet foglalkoztató vállalatoknál dolgozók kötelező oltását és tesztelését 

– jelentette a washingtoni The Hill című lap.  

A legfelsőbb bíróság 6:3 arányban döntött az amerikai munkahelyvédelmi és -egészségügyi hatóság (OSHA) által végrehajtandó rendeletről, azzal érvelve, hogy az túllépte a hatáskörét. Az alkotmánybíróság ugyanakkor 5:4 arányban jóváhagyta a szövetségi finanszírozású egészségügyi intézmények dolgozói számára előírt kötelező oltást.  

A kormányzat azzal érvelt, hogy mindkét irányelvre szükség van ahhoz, hogy minél több embert olthassanak be koronavírus ellen. Joe Biden elnök úgy fogalmazott: elfogyott a türelme azokkal az amerikaiakkal szemben, akik nem hajlandók beoltatni magukat. Az elnök azt is kifejtette, hogy rendeletének célja az oltakozás kikényszerítése volt a munkahelyek biztonságosabbá tétele érdekében.

Az elnöki rendelet előírta volna a legalább száz munkavállalót foglalkoztató vállalatok számára, hogy minden alkalmazottat kötelezzenek védőoltásra, vagy hetente negatív koronavírusteszt benyújtására, továbbá maszkviselésre a munkahelyen. A Fehér Ház szerint az új szabályozás több mint nyolcvanmillió alkalmazottra vonatkozott volna. Az egészségügyi dolgozókra érvényes rendelkezés pedig mintegy 17 millió alkalmazottat érint. Bár az alsóbb fokú bíróságok megosztottak voltak, a legfelsőbb bíróság konzervatív többsége úgy ítélte meg, hogy a munkáltatói oltási vagy teszteltetési kötelezettség előírásában a kormány túlterjeszkedett jogkörén.

A miniszter 84 milliónyi amerikait kötelezett arra, hogy vagy felvegye a koronavírus elleni védőoltást, vagy saját költségén hetente orvosi vizsgálatnak vesse alá magát 

– írta indoklásában az alkotmánybíróság. „Ez jelentős beavatkozást jelent a munkavállalók nagy számának életébe és egészségébe” – olvasható az érvelésben. A bíróság egyben vitatta az OSHA vészhelyzeti jogosítványát is. A bírák többség szerint ugyanis az OSHA jogköre csupán a munkahelyek szabályozására terjed ki, és a koronavírus nem egyszerűen munkahelyi, hanem közegészségügyi kérdés.

Az alkotmánybíróság liberális bírói, Stephen Breyer, Sonia Sotomayor és Elena Kagan különvéleményében hibáztatta a  konzervatív többséget, amiért „hatáskörén túl és jogalap nélkül” lépett fel és szerintük megakasztotta a kormányzat világjárvány elleni erőfeszítéseit. A három bíró azzal érvelt, hogy az OSHA-t létrehozó 1970-es törvény felhatalmazza az ügynökséget ilyen lépésre.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök videókonferencia keretében tanácskozik a fogyasztási cikkeket gyártó cégek vezérigazgatóival, valamint az ellátási lánc működéséért felelős munkacsoport tagjaival a washingtoni Eisenhower irodaházban 2021. december 22-én (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.