Kazahsztán nem szembesült még hasonló elégedetlenséggel

A tüntetők haragja elsősorban Nurszultan Nazarbajev ellen irányul.

Magyar Nemzet
Forrás: RT, AP, BBC, Deutsche Welle2022. 01. 06. 13:47
Acting President of Kazakhstan Tokayev and his predecessor Nazarbayev attend a joint session of the houses of parliament in Astana
Nurszultan Nazarbajev (balra) átadta az irányítást utódjának, de a tényleges hatalom az ő kezében van Fotó: Mukhtar Kholdorbekov Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az üzemanyagárak drasztikus megemelkedése volt az utolsó csepp a pohárban, ami arra késztette az elégedetlen kazah állampolgárokat, hogy az utcára vonuljanak – állapítják meg a kazah belpolitikai fejleményekről szóló elemzések. Közép-Ázsia talán legstabilabb, de mindenképpen leggazdagabb országáról van szó, amely a világ 12. legnagyobb olaj- és 15. legnagyobb földgázkészlete felett fekszik.

Ám míg a természeti kincsek exportjának és a nyugati befektetéseknek köszönhetően kialakult egy stabil középosztály, az utóbbi években pénzügyi nehézségekkel is szembesültek a kazahok, részben a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés következtében. A gazdaságban más problémák is keletkeztek. Kazahsztánnak tavaly nem sikerült elég villamosenergiát fejlesztenie, ami áramszünetekhez vezetett. Az ország ezért első atomerőműve megépítésére készül. Az élelmiszerek ára is az egekbe szökött tavaly, a kormány különböző húsáruk és zöldségfélék exporttilalmát rendelte el.

A gyakorlatilag egypártrendszerként működő Kazahsztán a Szovjetuniótól 1991-ben kivívott függetlensége óta nem látott a mostanihoz hasonló tüntetéseket és zavargásokat. A tüntetők elsősorban Nurszultan Nazarbajev felé irányítják haragjukat, a „Távozz, öregember!” szlogent skandálva. A 81 éves Nazarbajev a függetlenség óta hivatalosan 2019-ig vezette az országot, átadva az elnöki tisztséget Kaszim-Zsomart Tokajevnek, ám azóta is az ország erős embereként tartják számon. Tokajev szerdán közölte, átvette a nemzetbiztonsági tanács elnöki tisztjét is Nazarbajevtől, ezzel a lépéssel is próbálva csillapítani a feszültséget.

Oroszország légideszant csapatokat szállít Kazahsztánba a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete békefenntartó erőinek részeként. Moszkvának fontos a szomszédos Közép-Ázsia stabilitása, amelynek több államával is Eurázsiai Gazdasági Uniót hozott létre. A biztonsági stabilitását is meg kívánja őrizni Oroszország, amelynek Kazahsztánnal közös, 7 és fél ezer kilométer hosszú határa nyújt biztonságot déli felől.

Borítókép: Kaszim-Zsomart Tokajev (jobbra) és elődje, Nurszultan Nazarbajev 2019-ben. (Fotó: Reuters/Mukhtar Kholdorbekov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.