Orosz légideszant csapatokat szállítanak Kazahsztánba

A kazah államfő a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete államfőinek segítségét kérte.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 06. 10:37
TOKAJEV, Kaszim-Zsomart
Almati, 2022. január 6. Füst száll fel Almati polgármesteri hivatalának épületébõl, miután botokkal és fémrudakkal felfegyverkezett tüntetõk megrohamozták 2022. január 5-én. A rendõrök könnygázgránátokkal igyekeztek útján állni a mintegy ezer embernek, akik áttörték a biztonsági erõk kordonját. A kazahsztáni tiltakozások január 2-án kezdõdtek Zsanaozen városban, miután az országban eltörölték a cseppfolyósított földgáz árplafonját, és emiatt jelentõsen megemelkedett a benzin alternatívájaként használt autógáz (LPG) ára. A zavargások átterjedtek az ország több városára, köztük Almatira és vidéki településekre is. Kaszim-Zsomart Tokajev elnök menesztette kormányát, és két régióban rendkívüli állapotot hirdetett. MTI/AP/Yan Blagov Fotó: Yan Blagov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katonai repülőgépekkel orosz légideszant csapatokat szállítanak Kazahsztánba a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) békefenntartó erőinek részeként – közölte csütörtökön a szervezet titkársága.

Az Oroszországi Föderációból a KBSZSZ kollektív békefenntartó erőihez csatlakoztak az orosz légideszant csapatok egységei. Az orosz légierő gépei jelenleg a békefenntartó kontingens orosz részét dobják át a Kazah Köztársaság területére

– írták a közleményben.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök szerdán kéthetes szükségállapotot rendelt el az egész országban, és menesztette a kormányt a napok óta tartó tüntetések és zavargások miatt. A kazahsztáni tüntetések január 2-án kezdődtek az ország délnyugati részén fekvő Mangisztau régióbeli Zsanaozenben és Aktauban, ahol a lakosok a cseppfolyósított gáz árának emelkedése ellen tiltakoztak. Két nappal később zavargások törtek ki Almatiban és az ország más városaiban, ahol a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. Halálos áldozatok is voltak.

Az elnök a pogromokban részt vevőket terroristáknak nevezte, és közölte, hogy kérte az Oroszország vezette, több volt szovjetköztársaságot tömörítő katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete államfőinek segítségét az országát fenyegető „terrorveszély” ellen. A szervezet kollektív biztonsági tanácsa úgy döntött, hogy békefenntartókat küld Kazahsztánba a stabilizáció érdekében.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök televízió által közvetített beszédében szól a nemzethez Nur-Szultanban 2022. január 5-én (Fotó: MTI/AP/Kazah elnöki sajtószolgálat)

Az orosz felajánlás mellett csütörtökön a tádzsikisztáni külügyminisztérium is közölte: készek segítséget nyújtani Kazahsztánnak az országban kialakult fenyegetés elhárítására a KBSZSZ keretében. Kirgiz katonák azonban nem vesznek részt semmilyen harci tevékenységben a szomszéd országban. A KBSZSZ-t hat volt szovjetköztársaság, Oroszország, Belarusz, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Örményország alkotja.

Az örmény külügyminisztérium csütörtöki közleményében aggodalmának adott hangot azon hírek miatt, amelyek szerint terroristacsoportok hatoltak be Kazahsztánba, és meggyőződését fejezte ki, hogy politikai problémákat nem lehet erőszakkal megoldani.

Borítókép: füst száll fel Almati polgármesteri hivatalának épületéből, miután botokkal és fémrudakkal felfegyverkezett tüntetők megrohamozták 2022. január 5-én (Fotó: MTI/AP/Yan Blagov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.