időjárás 30°C Kornél, Soma 2022. július 3.
logo

Mi is a keleti NATO, avagy a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete?

Harangozó Éva
2022.01.07. 17:00
Mi is a keleti NATO, avagy a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete?

Nagyjából 2500, többségében orosz katonát telepített át a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) Kazahsztánba, akiknek feladata a stratégiai infrastruktúra védelme, valamint a rend fenntartása. Amennyiben a csapatokat fegyveres támadás éri, fel vannak hatalmazva az éles lőszer alkalmazására – derült ki a tegnapi sajtóhírekből.

A KBSZSZ a volt szovjet tagállamok orosz dominanciájú katonai szövetsége. Hat volt szovjetköztársaság, Oroszország, Belarusz, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Örményország alkotja. A szervezet alapokmányának 4. cikke kimondja: „bármely tagállam elleni agresszió (a biztonságot, stabilitást, területi integritást és szuverenitást veszélyeztető fegyveres támadás) esetén az összes többi tagállam az érintett ország kérésére haladéktalanul megadja a szükséges segítséget, beleértve a katonait is”.

 1992-es alapítása óta a szervezet most először vállalta, hogy katonai erőket telepít egy tagállamba. Eddig két alkalommal utasította el az ilyen jellegű kérést: 2010-ben Kirgizisztánnal és 2020-ban pedig Örményországgal kapcsolatban, azzal az indoklással, hogy ezen országok belső konfliktusaiba a szervezet nem szól bele. A mostani helyzetben a kazah hatóságok a tiltakozásokat és a nyugtalanságokat külső befolyásoknak tulajdonították, Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök az országát fenyegető terrorveszélyre hivatkozott.

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készült képen orosz békefenntartók szállnak be egy Kazahsztánba induló katonai repülőgépbe egy Moszkva közelében fekvő repülőtéren 2022. január 6-án.  (Fotó: MTI/AP/orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.