Náci karlendítés miatt tartóztattak le egy holland turistát Auschwitzban

Lengyelországban akár két év börtönbüntetést is vonhat maga után ez a bűncselekmény.

2022. 01. 24. 17:17
Auschwitz II-Birkenau Concentration Camp
A visitor passes by a watchtower at the former Nazi German concentration camp Auschwitz II-Birkenau in Brzezinka near Oswiecim, Poland on January 3, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Europress/AFP/Jakub Porzycki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őrizetbe vettek egy holland turistát Lengyelországban, akit náci karlendítésen kaptak rajta az egykori auschwitz-birkenaui haláltáborban – tette közzé a hírt a lengyel PAP hírügynökség. A 29 éves nő az „Arbeit Macht Frei” (A munka szabaddá tesz) feliratú kapu előtt egy fénykép elkészítéséhez pózolt a kézmozdulattal, amely a nemzetiszocialista Németország üdvözlési formájának számított az 1930–1940-es években. 

A helyi rendőrség beszámolójából kiderült: a letartóztatott turistát azzal vádolták meg, hogy náci propagandát terjeszt. A nő beismerte a tettét, és elmondta, csupán viccnek szánta az egészet, ami rosszul sült el. A hatóságok végül pénzbírságot szabtak ki rá, amelynek kifizetésébe beleegyezett.

Nem ez az első eset, hogy külföldieket vesznek őrizetbe a náci propaganda népszerűsítése miatt Lengyelországban, ahol ez a vád akár két év börtönbüntetést is vonhat maga után. 

2013-ban két török diákot hat hónap, három év felfüggesztettre ítéltek szintén azért, mert a Hitler-köszöntésnek is nevezett karlendítést használták az egykori náci koncentrációs és megsemmisítő táborban.

A náci karlendítés egyébként számos másik országban is bűncselekménynek számít, beleértve Ausztriát, Csehországot, Szlovákiát és Németországot. Az utóbbiban 2011-ben letartóztattak egy 30 éves kanadai turistát, amiért a német parlament előtt fényképezkedett a karlendítést használva. A lengyelországi esetekhez hasonlóan az elkövető ebben az esetben is megúszta a rá kiszabott pénzbüntetéssel és néhány őrizetben eltöltött órával. Az említett országoktól eltérően többek között Svédországban és Svájcban önmagában nem számít bűntettnek a kézmozdulat, de gyűlöletbeszédnek minősül, amennyiben a náci ideológia propagálására használják.

Az auschwitz-birkenaui emlékhely vezetősége pár éve egyébként arra szólította fel a „tiszteletlen” látogatókat, hogy ne pózoljanak a vasúti síneken, amelyeken egykor a deportáltakat szállították a táborba

– a fényképezkedés ugyanis a turisták gyakori szokásává vált ezen a helyen.

Ha az auschwitzi múzeumba látogatsz, emlékezz arra, hogy ezen a helyen több mint egymillió embert végeztek ki. Tiszteld az emléküket

 – írták Facebook-bejegyzésükben. 

A náci Németország a dél-lengyelországi Oswiecim városában létesítette az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábort azok után, hogy 1939-ben, a második világháború kezdetén megszállta Lengyelországot. A holokauszt-emlékhely a zsidók ellen elkövetett európai népirtás szimbólumává vált. A mintegy hatmillió áldozat közül több mint egymillióan vesztették életüket ebben a haláltáborban.

Borítókép: az auschwitz-birkenaui koncentrációs és megsemmisítő tábor (Fotó: Europress/AFP/Jakub Porzycki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.