Németország is próbál közvetíteni az orosz-ukrán válságban

A CDU/CSU Olaf Scholz kancellárt bírálta, amiért nem vesz részt sem a külpolitikában, sem a biztonságpolitikában.

2022. 01. 17. 19:02
BAERBOCK, Annalena
Berlin, 2021. szeptember 27. Annalena Baerbock, a német Zöldek társelnöke, kancellárjelöltje sajtótájékoztatón vesz részt Berlinben 2021. szeptember 27-n, egy nappal a német szövetségi parlamenti választások után. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a szavazatok 25,7 százalékát gyűjtötte össze, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) s a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége 24,1 százalékot szerzett, a Zöldek harmincéves történetének legjobb választási eredményével, 14,8 százalékkal a harmadik helyen végzett. MTI/EPA/Pool/Filip Singer Fotó: Filip Singer Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán határon állomásozó csapatok, valamint Ukrajna Berlinhez intézett fegyverszállítási igényei kerültek középpontba Annalena Baerbock német szövetségi külügyminiszter tegnapi egynapos ukrajnai látogatásán, amelyre éppen a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok harmincadik évfordulóján került sor. Olaf Scholz német kancellárt mindeközben nem kevés kritika éri az uniópártok részéről, mondván, Európa a háború küszöbén áll, ő viszont a kül- és a biztonságpolitikában sem különösebben aktív.

– Készen állunk Oroszországgal párbeszédet folytatni. A diplomácia az egyetlen járható út a jelenlegi rendkívüli veszélyes helyzet enyhítésére. Ez azonban csak Ukrajnával együtt lehetséges

– biztosította Annalena Baerbock Kijevet a német támogatásról.

A német szövetségi külügyminiszter egyúttal figyelmeztette Moszkvát, hogy „minden további agresszív cselekedetnek nagy ára lesz gazdaságilag, stratégiailag és politikailag”. Baerbock tegnap továbbutazott Moszkvába, hogy ma hivatali kollégájával, Szergej Lavrovval üljön tárgyalóasztalhoz. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pedig arról beszélt, „sem Berlin, sem Párizs nem hoz döntést Ukrajnával kapcsolatban Ukrajna nélkül, és nem játszik össze a hátunk mögött Oroszországgal. Most ez a kulcs.” Ismertette továbbá, Németország nem hajlandó – állításuk szerint önvédelmi szempontok miatt szükséges – fegyvereket eladni Ukrajnának. Baerbock ezt azzal indokolta,

a német kormánynak az export szigorítására vonatkozó hozzáállása nemcsak ismert, hanem történelmileg is megalapozott.

Johann Wadephul, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) parlamenti frakciójának alelnöke a Der Tagesspiegel német napilapnak adott interjúban elmondta, a hidegháború vége óta nem volt ennyire kiéleződött az európai helyzet, mint napjainkban. – Nem kevesebb, mint egy háború kirobbanása fenyegeti Európát, de Olaf Scholz kancellár aligha jelenik meg a kül- és biztonságpolitikában – bírálta a szociáldemokrata kancellárt Wadephul.

– Miért nem hívja fel rendszeresen Joe Biden amerikai elnököt és Emmanuel Macron francia államfőt a konfliktus megfékezésére irányuló kezdeményezések kapcsán, majd tájékoztatja erről a nyilvánosságot?

– tette fel a kérdést. Wadephul továbbá elmondta, a német diplomáciai apparátus jól működik és megbízhatóan végzi a munkáját, azonban úgy véli, a szövetségi kancellár elbukik politikai szereplőként és vezetőként is.

Borítókép: Annalena Baerbock német szövetségi külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Pool/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.