időjárás 25°C Fatime 2023. június 5.
logo

Németország is próbál közvetíteni az orosz-ukrán válságban

Dócza Edith Krisztina
2022.01.17. 19:02
Németország is próbál közvetíteni az orosz-ukrán válságban

Az orosz–ukrán határon állomásozó csapatok, valamint Ukrajna Berlinhez intézett fegyverszállítási igényei kerültek középpontba Annalena Baerbock német szövetségi külügyminiszter tegnapi egynapos ukrajnai látogatásán, amelyre éppen a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok harmincadik évfordulóján került sor. Olaf Scholz német kancellárt mindeközben nem kevés kritika éri az uniópártok részéről, mondván, Európa a háború küszöbén áll, ő viszont a kül- és a biztonságpolitikában sem különösebben aktív.

– Készen állunk Oroszországgal párbeszédet folytatni. A diplomácia az egyetlen járható út a jelenlegi rendkívüli veszélyes helyzet enyhítésére. Ez azonban csak Ukrajnával együtt lehetséges

– biztosította Annalena Baerbock Kijevet a német támogatásról.

A német szövetségi külügyminiszter egyúttal figyelmeztette Moszkvát, hogy „minden további agresszív cselekedetnek nagy ára lesz gazdaságilag, stratégiailag és politikailag”. Baerbock tegnap továbbutazott Moszkvába, hogy ma hivatali kollégájával, Szergej Lavrovval üljön tárgyalóasztalhoz. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pedig arról beszélt, „sem Berlin, sem Párizs nem hoz döntést Ukrajnával kapcsolatban Ukrajna nélkül, és nem játszik össze a hátunk mögött Oroszországgal. Most ez a kulcs.” Ismertette továbbá, Németország nem hajlandó – állításuk szerint önvédelmi szempontok miatt szükséges – fegyvereket eladni Ukrajnának. Baerbock ezt azzal indokolta,

a német kormánynak az export szigorítására vonatkozó hozzáállása nemcsak ismert, hanem történelmileg is megalapozott.

Johann Wadephul, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) parlamenti frakciójának alelnöke a Der Tagesspiegel német napilapnak adott interjúban elmondta, a hidegháború vége óta nem volt ennyire kiéleződött az európai helyzet, mint napjainkban. – Nem kevesebb, mint egy háború kirobbanása fenyegeti Európát, de Olaf Scholz kancellár aligha jelenik meg a kül- és biztonságpolitikában – bírálta a szociáldemokrata kancellárt Wadephul.

– Miért nem hívja fel rendszeresen Joe Biden amerikai elnököt és Emmanuel Macron francia államfőt a konfliktus megfékezésére irányuló kezdeményezések kapcsán, majd tájékoztatja erről a nyilvánosságot?

– tette fel a kérdést. Wadephul továbbá elmondta, a német diplomáciai apparátus jól működik és megbízhatóan végzi a munkáját, azonban úgy véli, a szövetségi kancellár elbukik politikai szereplőként és vezetőként is.

Borítókép: Annalena Baerbock német szövetségi külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Pool/Filip Singer)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.