időjárás -2°C Vilma 2023. december 5.
logo

Petr Fiala: Nem lehet aláírni a megállapodást a Turów bányáról

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.01.27. 13:42 2022.01.27. 14:27
Petr Fiala: Nem lehet aláírni a megállapodást a Turów bányáról

Még nem fejeződtek be a cseh–lengyel tárgyalások a határmenti Turów lignitbányáról, ezért a kétoldalú megállapodást egyelőre nem lehet aláírni – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök Prágában szerdán késő éjjel, a kormány ülése utáni sajtótájékoztatón.

Petr Fiala szerint a két legfontosabb nyitott probléma a lignitbánya üzemeltetése okozta környezeti károkért fizetendő lengyel kártérítés nagysága, illetve az, hogy milyen hosszú ideig legyen a Turów bánya az Európai Bíróság felügyelete alatt.

– Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy bármit is aláírjunk. A tárgyalások folytatódni fognak. A megoldást a továbbiakban valószínűleg a kormányfők bevonásával fogjuk keresni

– szögezte le a cseh miniszterelnök.

A lengyelek 40 millió euró kártérítést ajánlottak fel, de Csehország 50 millió eurót követel – mondta Anna Hubácková cseh környezetvédelmi miniszter újságíróknak.

Eltér a felek álláspontja abban is, hogy milyen hosszú ideig legyen a Turów bánya az Európai Bíróság felügyelete alatt. Prága kitart korábbi, tíz évre vonatkozó javaslata mellett, míg Varsó azt szeretné, ha a felügyelet csak két évig tartana.

– Ezek a legfőbb nyitott problémák, a további, technikai jellegű gondok megoldásáról minisztériumi szinten tárgyalunk – erősítette meg a miniszter kijelentését Petr Fiala.

Aleksander Brzózka, a lengyel környezetvédelmi tárca szóvivője később a Twitteren megjelent bejegyzésében köszönetét fejezte ki a cseh félnek azért, hogy nyitott a lengyel javaslatok megvitatására. 

– Reméljük, hogy a csehországi kormánykoalíció elfogadja őket, és ez segít lezárni a vitát

– írta Brzózka, akinek szavait CTK cseh hírügynökség idézte.

A cseh határ közelében fekvő Turów felszíni lignitbányáról azt követően bontakozott ki vita Prága és Varsó között, hogy a lengyel kormány 2044-ig meghosszabbította a bánya működési engedélyét, s egyben döntést hoztak a külszíni barnaszénbányászat kiterjesztéséről, elsősorban a cseh határ irányába. Prága attól tart, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést.

Az Andrej Babis korábbi miniszterelnök által vezetett cseh kormány 2020-ban bepanaszolta Lengyelországot az Európai Bizottságnál, majd az ügy az uniós bíróság elé került.

Az EU Bírósága tavaly május végén elrendelte, hogy Lengyelország ideiglenesen függesszen fel minden tevékenységet a bányában. A felszólításnak Varsó nem tett eleget, ezért a bíróság szeptember végén az Európai Bizottságnak kifizetendő napi 500 ezer euró pénzbüntetésre kötelezte Lengyelországot.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.