Petr Fiala: Nem lehet aláírni a megállapodást a Turów bányáról

Prága és Varsó sem a kártérítés nagyságáról, sem az Európai Bíróság felügyeletéről nem tud megegyezni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 27. 13:42
BRABEC, Richard; MOSKWA, Anna
Bogatynia, 2021. november 5. A 2019. november 19-n kszlt, 2021. november 5-n kzreadott kpen fst szll fel a lengyel-cseh hatr mentn fekv Turw sznbnya kmnyeibl a lengyelorszgi Bogatyniban. 2021. november 5-n Richard Brabec cseh s Anna Moskwa lengyel krnyezetvdelmi miniszter trgyalst folytat a sznbnya gyben. Az Eurpai Uni Brsga szeptember 20-i kzlemnye szerint napi 500 ezer eur, az Eurpai Bizottsgnak kifizetend pnzbntetsre ktelezte Lengyelorszgot, amirt az nem szntette be a lignitkitermelsi tevkenysgt a cseh-lengyel hatron fekv Turw sznbnyban. MTI/AP/Petr David Josek Fotó: Petr David Josek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még nem fejeződtek be a cseh–lengyel tárgyalások a határmenti Turów lignitbányáról, ezért a kétoldalú megállapodást egyelőre nem lehet aláírni – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök Prágában szerdán késő éjjel, a kormány ülése utáni sajtótájékoztatón.

Petr Fiala szerint a két legfontosabb nyitott probléma a lignitbánya üzemeltetése okozta környezeti károkért fizetendő lengyel kártérítés nagysága, illetve az, hogy milyen hosszú ideig legyen a Turów bánya az Európai Bíróság felügyelete alatt.

– Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy bármit is aláírjunk. A tárgyalások folytatódni fognak. A megoldást a továbbiakban valószínűleg a kormányfők bevonásával fogjuk keresni

– szögezte le a cseh miniszterelnök.

A lengyelek 40 millió euró kártérítést ajánlottak fel, de Csehország 50 millió eurót követel – mondta Anna Hubácková cseh környezetvédelmi miniszter újságíróknak.

Eltér a felek álláspontja abban is, hogy milyen hosszú ideig legyen a Turów bánya az Európai Bíróság felügyelete alatt. Prága kitart korábbi, tíz évre vonatkozó javaslata mellett, míg Varsó azt szeretné, ha a felügyelet csak két évig tartana.

– Ezek a legfőbb nyitott problémák, a további, technikai jellegű gondok megoldásáról minisztériumi szinten tárgyalunk – erősítette meg a miniszter kijelentését Petr Fiala.

Aleksander Brzózka, a lengyel környezetvédelmi tárca szóvivője később a Twitteren megjelent bejegyzésében köszönetét fejezte ki a cseh félnek azért, hogy nyitott a lengyel javaslatok megvitatására. 

– Reméljük, hogy a csehországi kormánykoalíció elfogadja őket, és ez segít lezárni a vitát

– írta Brzózka, akinek szavait CTK cseh hírügynökség idézte.

A cseh határ közelében fekvő Turów felszíni lignitbányáról azt követően bontakozott ki vita Prága és Varsó között, hogy a lengyel kormány 2044-ig meghosszabbította a bánya működési engedélyét, s egyben döntést hoztak a külszíni barnaszénbányászat kiterjesztéséről, elsősorban a cseh határ irányába. Prága attól tart, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést.

Az Andrej Babis korábbi miniszterelnök által vezetett cseh kormány 2020-ban bepanaszolta Lengyelországot az Európai Bizottságnál, majd az ügy az uniós bíróság elé került.

Az EU Bírósága tavaly május végén elrendelte, hogy Lengyelország ideiglenesen függesszen fel minden tevékenységet a bányában. A felszólításnak Varsó nem tett eleget, ezért a bíróság szeptember végén az Európai Bizottságnak kifizetendő napi 500 ezer euró pénzbüntetésre kötelezte Lengyelországot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.