Szöul szerint Phenjan ismét rakétát lőtt ki

Észak-Koreának kevesebb, mint hét nap alatt ez volt a második tesztje.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 11. 8:57
Szöul, 2021. szeptember 15. Észak-Koreáról szóló, régebben készült képet mutató hírt néznek emberek egy televízió képernyőjén Szöulban 2021. szeptember 15-én. A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságának közlése szerint Észak-Korea két ballisztikus rakétát lőtt ki az ország keleti partjáról. Két nappal korábban Észak-Korea hírügynökségén, a KCNA-n keresztül közölte, hogy sikeresen tesztelt nagy hatótávolságú manőverező robotrepülőgépeket. MTI/AP/Ri Dzsin Man Fotó: Ri Dzsin Man Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea kedd hajnalban újabb rakétát lőtt ki a tengerbe, keleti irányban 

− jelentette be a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága, és arra emlékeztetett, hogy kevesebb, mint hét nap alatt ez Phenjan második rakétatesztje.

A hírre összehívták a dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsot is, melynek tagjai ismét felszólították Phenjant, térjen vissza a leszerelési tárgyalásokhoz. A dél-koreai hadsereg részéről nem zárták ki, hogy a hajnalban kilőtt rakéta fejlettebb, mint az, amelyeket Phenjan múlt hét szerdán indított; becslések szerint a rakéta több mint 700 kilométert tett meg, és repülése során a 60 kilométeres magasságot is elérte.

Tiltakozását fejezte ki Tokió is: 

Macuno Hirokazu japán kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy a rakétakilövések nemcsak a szigetország, de az egész térség stabilitását veszélyeztetik. 

Kisida Fumio japán miniszterelnök újságíróknak azt mondta, fokozott figyelemmel követik az észak-koreai katonai műveleteket, és utasította az érintett minisztériumokat, gyűjtsenek össze minden információt a rakétakísérletekről, egyúttal tegyenek meg mindent a Japán térségébe lépő hajók és repülőgépek biztonságáért. Az amerikai hadsereg indiai–csendes-óceáni parancsnoksága közleményben szintén hangsúlyozta, hogy a rakétakísérletek nem szolgálják a régió biztonságát.

Észak-Korea csütörtökön azt állította, hogy hiperszonikus rakétával hajtott végre kísérletet, és a rakéta pontosan el is találta a 700 kilométeres távolságban kijelölt célpontot. A KCNA állami hírügynökség szerint a rakéta 120 kilométeres távolságban oldalirányú mozgást is végzett. Elemzők szerint ez azt jelzi, hogy sikerült javítani a rakéta manőverezhetőségén, ami megnehezíti az elfogását. A hiperszonikus rakétákat gyakran forradalmi újításként emlegetik, mert viszonylag alacsony magasságban repülnek, és a hangsebesség ötszörösét képesek elérni, azaz óránként nagyjából 6200 kilométert tudnak megtenni. Elfogásuk éppen ezért igen nehéz a légvédelmi rendszerek számára.

A múlt heti tesztet több ország ENSZ-nagykövete közös közleményben ítélte el, Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete pedig arra figyelmeztetett, hogy az ilyen jellegű fegyverkísérletek nem pusztán az észak-koreai hadsereget erősítik, de az illegális fegyverkereskedelem terén is nagyobb mozgásteret adnak Phenjannak. Thomas-Greenfield felszólította a nemzetközi közösséget, tartsák be a Phenjanra kirótt szankciókat, Észak-Koreát pedig arra ösztökélte, hogy hagyjon fel rakétakísérleteivel, térjen vissza a tárgyalóasztalhoz. Phenjan többször hangoztatta, hogy kész a tárgyalásokra, amennyiben Washington feloldja a büntetőintézkedéseket, illetve felhagy a térségben végzett hadgyakorlataival.

Borítókép: Észak-Koreáról szóló, régebben készült képet mutató hírt néznek emberek egy televízió képernyőjén Szöulban 2021. szeptember 15-én (Fotó: MTI/AP/Ri Dzsin Man)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.