„A jogállamisági rendelet az Európai Parlament politikai sikere”

A lengyelekkel szembeni hetes cikkely szerinti eljárás előmozdítását, valamint a jogállamisági rendelet élesítését is szorgalmazta az EP Lengyelországban vizsgálódó jogállamisági missziója. A zömében baloldali képviselők háromnapos látogatás után vonták le újból a következtetést, hogy a lengyel jogállamiság helyzete egyre romlik.

2022. 02. 23. 15:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A jogállamiság helyzete tovább romlott Lengyelországban az EP illetékes delegációjának legutóbbi, 2018-as látogatása óta – többek között ezt állapították meg az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi és alkotmányügyi szakbizottságának tagjai, akik szerdán háromnapos munkalátogatást fejeztek be Lengyelországban. A többségében az EP balliberális pártjaiban politizáló képviselők a vizit alkalmával civil szervezetekkel, a helyi sajtó képviselőivel, parlamenti képviselőkkel és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tagjaival is találkoztak. Emlékezetes, a LIBE-szakbizottság tavaly ősszel hasonló jogállamisági missziót hozott tető alá Magyarországon – hasonló végkövetkeztetésekkel. 

A záró sajtókonferenciájukon a delegáció vezetői bevett módon kritikusak voltak a lengyel állami intézményekkel szemben, s elégedetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy a lengyel kormánypárt képviselői nem ültek asztalhoz az EP-delegációval. A LIBE-bizottságot elnöklő, spanyol baloldali Juan Fernando López Aguilar beszélt annak jelentőségéről, hogy az EU Bírósága nemrég zöld jelzést adott a jogállamisági kritériumokat az uniós kifizetésekkel összekötő kondicionalitásrendeletnek: mint mondta, most az Európai Bizottság feladata, hogy valóban betöltse a szerződések őre szerepet, s lépjen a rendelet alkalmazásában. – A jogállamisági rendelet az Európai Parlament politikai sikere – ezt már Othmar Karas, az uniós parlament egyik alelnöke, a delegáció egyik néppárti tagja tette hozzá, azt is kijelentve: 

biztos benne, hogy a lengyelek többsége igenis egyetért az EP álláspontjával a jogállamiságot illetően. 

A vizit konkrét következményeiről Gabriele Bischoff német szocialista EP-képviselő annyit árult el, hogy a szakbizottságok közös jelentést készítenek a következtetéseikről, amit szavai szerint feltehetőleg az EP által felállítandó, a Pegasus ügyet vizsgáló különbizottság is használni fog a munkája során. A baloldali képviselőnő a tájékoztatón szorgalmazta, hogy a lengyelekkel szembeni, hetes cikkely szerinti eljárást mielőbb léptessék a következő szakaszba. 

A Lengyelországgal kapcsolatos hetes cikkely szerinti eljárás egyébként kedden volt téma az Általános Ügyek Tanácsának brüsszeli ülésén. A tanácskozás végén Vera Jourová bizottsági alelnök kijelentette, hogy az uniós bizottság már véglegesíti a jogállamisági rendelet alkalmazását segítő iránymutatásait,

így hamarosan aktiválják a mechanizmust egyes tagországokkal szemben. 

Clément Beaune európai ügyekben illetékes francia államtitkár a francia elnökség nevében bejelentette, hogy májusban Magyarország esetében tartanak hetes cikkely szerinti meghallgatást. Kijelentette, az időpont megválasztásánál szempont volt, hogy megvárják az áprilisi választásokat, bizonyosan nem beavatkozva a magyar belpolitikai folyamatokba. 

Borítókép: A LIBE és AFCO delegáció tagjai, középen Juan Fernando López Aguilar (Forrás: EP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.