Aláírták az amerikai–szlovák védelmi egyezményt

A nagy belpolitikai vitát kiváltó megállapodást még jóvá kell hagynia a parlamentnek és az államfőnek is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 04. 10:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyi idő szerint csütörtökön Washingtonban aláírták az Egyesült Államok és Szlovákia közötti, az utóbbi országban élénk vitákat kiváltó védelmi együttműködési egyezményt (DCA). A megállapodást szlovák részről Jaroslav Nad védelmi és Ivan Korcok külügyminiszter, amerikai részről pedig Antony Blinken külügyminiszter látta el kézjegyével.

Blinken az aláírás után kiemelte, hogy az egyezmény együttműködésen és az egymás iránti kölcsönös tiszteleten alapul. Hangsúlyozta, hogy azt a két ország együtt fogalmazta meg, és megfelel mindkét kormány, valamint a szlovák és az amerikai nép érdekeinek. Rámutatott arra is, hogy a megállapodás nem jelenti állandó amerikai katonai támaszpontok létesítését, illetve az amerikai erők folyamatos jelenlétét Szlovákiában.

A tíz évre szóló, majd automatikusan megújuló érvényű egyezmény egyebek mellett lehetővé teszi, hogy az Egyesült Államok térítésmentesen használja és fejlessze az ország két legjelentősebb katonai repülőterét, amelyek azonban továbbra is szlovák tulajdonban maradnak, támaszpontokat építsen ki és hadászati eszközöket telepítsen Szlovákia területén.

Lehetővé teszi azt is, hogy Szlovákia százmillió dollár értékben támogatást szerezzen védelmi infrastruktúrája korszerűsítésére.

A megállapodást mintegy három héttel ezelőtt hagyta jóvá Eduard Heger kabinetje.

Ahhoz, hogy hatályba léphessen, még a pozsonyi parlamentnek is rá kell bólintania, valamint az államfőnek is ratifikálnia kell.

Jóllehet az egyezményt gyakorlatilag a teljes parlamenti ellenzék elutasítja és a megítélése érzékelhetően megosztja a szlovákiai társadalmat, mégis valószínűsíteni lehet a jóváhagyását, tekintve, 

hogy a kormánykoalíció pártjainak a törvényhozásban alkotmányozó törvények jóváhagyására is elégséges többsége van.

Az egyezmény egyes pontjainak alkotmányosságát Maros Zilinka legfőbb ügyész is kétségbe vonta, a parlament legerősebb ellenzéki pártja, a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) pedig jelezte: népszavazást akar kezdeményezni róla.

Joe Biden amerikai elnök január végén kilátásba helyezte, hogy az Egyesült Államok hamarosan újabb katonákat vezényel kelet-európai NATO-tagállamokba az ukrán–orosz konfliktus miatt. Néhány nap múlva pedig John Kirby, a védelmi minisztérium szóvivője azt közölte, hogy Washington átmeneti jelleggel mintegy kétezer katonát küld Lengyelországba és Németországba, az utóbbiból pedig mintegy ezer katonát vezényel át Romániába.

Borítókép: Pavel Macko tábornok köszönti az amerikai katonákat 2016-ban (Fotó: Az Egyesült Államok hadserege)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.