Az eliszlámosodást rejtett kamerával lehet igazán bemutatni – véli a rendező

A fővárostól két órányira fekvő város eliszlámosodásáról készült riportot követően többen is halálos fenyegetést kaptak. Most megszólalt a rendező is, aki bevallotta: az igazság bemutatásához kénytelen volt rejtett kamerát használni. A település polgármestere mindeközben védelmébe vette az iszlám tanokat terjesztő egyesületet – írja a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 02. 03. 14:50
Párizs, 2020. október 30. Muzulmán férfiak pénteki imán vesznek részt a Párizsi Nagymecsetben 2020. október 30-án. Elõzõ nap a nizzai Notre-Dame-bazilikában Brahim Ausszaui 21 éves tunéziai bevándorló késsel támadt az ott tartózkodó három emberre, egy idõs nõt lefejezett, a sekrestyést és egy másik nõt halálosan megsebesített. Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget a támadást követõen. MTI/EPA/Mohamed Badra Fotó: Mohamed Badra
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy port vert az a riport, amelyet a Zone Interdite (tiltott zóna) nevű műsor készített és az M6-os francia csatornán mutattak be január 23-án. A riport témája az volt, hogy a fővárostól alig kétórányira lévő település, Roubaix teljesen eliszlámosodott: az egyik legforgalmasabb utcán egymást érik azok a boltok, amelyek kifejezetten a muszlimok igényeit kielégítő portékát árulnak, van több halal hentes, iszlám könyveket árusító bolt és több olyan játéküzlet is fellelhető, ahol arc nélküli babákat árulnak. Egy rejtett kamerás felvételen az egyik interjúalany azt is kifejtette, hogy ezek a játékbabák teljes mértékben megfelelnek az iszlám előírásainak, amely szerint tilos az emberi arcvonások bárminemű ábrázolása – közölte a V4NA Hírügynökség.

A riportban szereplő fiatal helyi jogász, Amine El Bahi elérhetőségét nyilvánosságra hozták a közösségi oldalakon a műsor sugárzását követően, így több halálos fenyegetést is kapott. Volt, aki lefejezést helyezett kilátásba, de olyan is akadt, aki a torkát vágta volna el, a fiatalember erről a BFMTV műsorában beszélt.

Azonban nem a 25 éves jogász az egyetlen , akit megfenyegettek. A riportot készítő újságírónő, Ophélie Meunier szintén több halálos fenyegetést kapott a műsort követően. A riporternő mellett sokan kiálltak, többek között a jobboldali elnökjelölt, Éric Zemmour, aki azt írta a Twitteren, hogy franciák milliói hálásak Ophélie Meunier-nek a bátorságáért.

Reagált a fenyegetésekre Gérald Darmanin belügyminiszter is. A politikus Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy a riportert rendőri védelem alá helyezték, az elkövetőket pedig meg fogják találni.

A műsor rendezője, Michaëlle Gagnet szintén megszólalt a riportfilmmel kapcsolatban. A CNews hírtelevíziónak adott nyilatkozatában szót ejtett a rejtett kamera használatáról, amit egyesek kritizáltak azért, mert az szerintük félelmet kelt és azt sugallja, hogy a településen veszélyes a helyzet. A rendezőnő szerint azonban nem tehetett mást, mert ha valami olyan dolgot szeretne a riport megmutatni, amit rejtegetni próbálnak, nincs más eszköz, kénytelenek rejtett kamerát használni, emiatt nem tartja tisztességtelennek a módszert. Szerinte az iszlám bemutatása tabutémának számít manapság, a riport szereplőit ért fenyegetéseket pedig elviselhetetlennek tartja. Hozzátette, az újságíróknak össze kell fogniuk és támogatniuk kell egymást.

A szóban forgó város, Roubaix polgármestere, Guillaume Delbar is elmondta a véleményét a történtekkel kapcsolatban. A település első embere a védelmébe vette a Koránról szóló oktatással is foglalkozó egyesületet, mivel szerinte az iszlám tanítása nem egyenlő a dzsiháddal.

A Mediacites.fr nevű lapnak adott interjújában a polgármester kifejtette, hogy több mint tíz alkalommal járt a riportban szereplő egyesületnél. A városvezető szerint a szervezet figyelemre méltó munkát végez a korrepetálás terén és semmi nem utal arra, hogy hittérítést végeznének. A Mediacités kérdésére bár elismerte, előfordulhat, hogy a szóban forgó egyesület egy tanítást segítő és támogató egyesületből a szeparatizmust hirdető szervezetté vált, de ennek ellenére elítélte a műsor készítőit, akik szerinte a legnagyobb jobboldali francia párt, a Nemzeti Tömörülés kottájából zenélnek és félretájékoztatnak, valamint gyűlöletet terjesztenek.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.