Franciaország befejezi katonai műveleteit Maliban

Emmanuel Macron szerint nem lehetséges a terror elleni győzelem, ha azt maga az állam nem támogatja.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 17. 11:41
MACRON, Emmanuel; HASSAN, Samia
Párizs, 2022. február 14. Emmanuel Macron francia elnök (j) Samia Suluhu Hassan tanzániai elnök érkezésére vár a párizsi államfõi rezidencia, az Elysée-palota bejáratában 2022. februr 14-én. MTI/EPA/Ian Langsdon Fotó: Ian Langsdon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország, európai szövetségeseivel együtt, befejezi katonai műveleteit Maliban, négy-hat hónapon belül kivonja katonáit az afrikai országból, és a terrorellenes missziójának fókuszpontját Maliból Nigerbe helyezi át – jelentette be csütörtökön párizsi sajtótájékoztatóján Emmanuel Macron francia elnök.

Franciaország 4300 katonát állomásoztat jelenleg a Száhel-övezetben, hogy támogassa az ottani hatóságok iszlamista terrorizmus ellen folytatott küzdelmét. A Barkhane-hadműveletben 2500 francia katona vesz részt, illetve szintén Párizs vezetésével működik a Takuba elnevezésű terrorellenes művelet is, amelyhez több más európai ország is csatlakozott.  

A francia államfő leszögezte: teljességgel elutasítja azt, hogy kudarcnak minősítsék a francia szerepvállalást Maliban a kivonulás miatt, amelyre az országot 2020 óta irányító katonai kormányzat hozzáállása miatt kényszerülnek. Felidézte, hogy annak idején, 2013-ban, Mali kérésére küldtek csapatokat az afrikai országba az iszlamista felkelés megfékezésére, és ezzel akkor megmentették az államot az összeomlástól.

Viszont Macron szerint nem lehetséges a terror elleni győzelem, ha azt maga az állam nem támogatja.

Miután Franciaországnak nem az a szerepe, hogy szuverén állam helyébe lépjen a csatatéren, ebben a helyzetben logikus lépés a kivonulás – mondta a francia elnök.

Nem maradhatunk katonailag elkötelezettek olyan hatóságok mellett, amelyeknek a stratégiájával és a rejtett céljaival nem értünk egyet

– fogalmazott Macron. Kitért arra is, hogy a mali katonai vezetés megbízásából tevékenykednek Maliban az orosz magáncég, a Wagner Csoport zsoldosai, akik „a saját, illetve a bamakói vezetés üzleti érdekeit védik”.

Közölte, hogy a Száhel-övezetben folyó katonai művelet fókuszpontját áthelyezik Maliból a szomszédos Nigerbe, elsősorban a Burkina Faso határához közeli régióba. A Takuba műveletben részt vevő európai katonákat átvezénylik a nigeri-mali határvidékre, a nigeri hadsereg erői mellé. A Gossiban, Ménakában és Gaóban kialakított létesítményeket bezárják. A kivonulást rendezett módon tervezik végrehajtani a mali hadsereg, illetve az ENSZ Maliban működő missziójának (MINUSMA) együttműködésével – mondta el a francia államfő, aki arról még nem közölt részleteket, hogy az új misszióban hány katona vesz majd részt.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök a párizsi államfői rezidencia, az Elysée-palota bejáratánál 2022. február 14-én (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.