Győri Enikő: Jogsértő a magyar helyreállítási pénzek visszatartása

A Fidesz EP-képviselője szerint a források visszatartása egyenlőtlen helyzetet teremt és károsítja a versenyképességet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 08. 15:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai uniós jogot súlyosan sértő, egyenlőtlen helyzetet teremt a tagországok között, és károsítja Magyarország és Lengyelország versenyképességét az, hogy az Európai Bizottság visszatartja az e két tagállamnak járó helyreállítási forrásokat − hangsúlyozta az MTI-hez eljuttatott keddi sajtóközleményében Győri Enikő, az Európai Parlament (EP) fideszes képviselője.

A képviselő az EP gazdasági és monetáris bizottságának hétfői ülésével kapcsolatban nyilatkozott, amelynek során emlékeztette Valdis Dombrovskis ügyvezető európai bizottsági alelnököt és Paolo Gentiloni gazdaságpolitikáért felelős biztost, hogy 

a helyreállítási alap egyik fő célja, hogy minden tagállam számára egyenlő feltételeket biztosítson a gazdasági talpra álláshoz. A magyaroknak járó pénzek visszatartása pedig ezzel a céllal ellentétes − hangsúlyozta.

A képviselő a sajtóközleményben közölte: kérdésére, miszerint egyes országok helyreállítási tervének jóváhagyása nem teremt-e egyenlőtlen feltételeket, nem kapott érdemi választ a bizottsági tisztviselőktől, amint arra sem, mi a pontos jogalapja a források visszaállításnak. − Az a bizottsági magyarázat, hogy az országspecifikus ajánlások részleges teljesítése okán járhatnak így el, nem áll meg a lábán, hisz 

a testülettől származó értékelések sokszor nem is uniós hatáskörbe tartozó és erősen szubjektív kérdésekben születnek, az általános végrehajtási arányuk pedig uniós szinten is csak 41 százalék − tette hozzá.

A magyar képviselő rámutatott: az eredményes gazdasági helyreállítás érdekében arra kellene figyelni, hogy a tagállamok megfelelően teljesítsék az alapvető gazdasági célkitűzéseket a pénzügyi stabilitás terén. Mint hangsúlyozta, az európai szemeszter elnevezésű gazdaságpolitikai koordinációs gyakorlat alá tartozó területek további bővítése helyett jobb lenne az eredeti célra, a felelős gazdálkodásra koncentrálni, nem pedig beemelni gazdaságon kívüli, ideológiákkal terhes témákat. Továbbá a bizottság és a tagállamok közötti kétoldalú párbeszédet erősíteni kellene azzal, hogy a végrehajtó testület érdemben fogadókész a tagállamok érveire, speciális problémáira. Ezáltal javulna az ajánlások végrehajtási aránya is – tette hozzá.

− Sajnálom, hogy arra sem kaptam választ, miként kívánja idén tavasszal javítani a bizottság ezt a párbeszédet

− mondta el a képviselő.

Borítókép: Az Európai Unió zászlaja (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.