időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

Izrael: Az antiszemitizmust táplálja hamis vádjaival az Amnesty

Tóth Loretta
2022.02.02. 14:07 2022.02.02. 18:52
Izrael: Az antiszemitizmust táplálja hamis vádjaival az Amnesty

Antiszemitizmussal vádolja Izrael állam a Soros György által támogatott Amnesty Internationalt, miután a nemzetközi jogvédő szervezet által a minap közzétett jelentés apartheid jellegű rendszernek nevezte a zsidó államot a palesztinokkal szembeni bánásmódja miatt. A civil szervezet 300 oldalas riportja egyebek mellett arra a megállapításra jut, hogy Izrael a palesztinok szisztematikus elnyomásának intézményesített rendszerét teremtette meg, mivel „egy alsóbbrendű, nem zsidó rasszcsoportként tekint a palesztinokra, és eszerint is kezeli őket”.

Izrael még a jelentés hétfői publikálása előtt „hamisnak és elfogultnak” minősítette azt. Lior Haiat, az izraeli külügy szóvivője szerint egy sajtótájékoztatón kifejtette: 

ismét arról van szó, hogy a civil szervezet  „kettős mércét alkalmaz és démonizál, hogy kétségbe vonhassa Izrael létezésének legitimitását a zsidó nép hazájaként. 

Az izraeli külügyminisztérium nem sokkal később közleményt is kiadott az ügyben, amelyben Haiat szavait megismételve azt is nyomatékosították, hogy „pontosan ezekből az összetevőkből épül fel a modern antiszemitizmus”.

Az Amnesty International jelentése egyébként az Egyesült Államokban működő zsidó szervezetek részéről is nagy felháborodást váltott ki, a Háárec című izraeli portál szerint a civil szervezet riportja csupán azt a célt szolgálja, hogy

 táptalajt adjon az antiszemitáknak, akik megpróbálják aláaknázni a Közel-Kelet egyetlen demokráciáját”, miközben ezzel párhuzamosan a Dél-afrikai Köztársaság apartheid rendszerének szörnyűségeit is elbagatellizálják.

Azt egyébként a külügyminisztérium szóvivője is elismerte, hogy elsősorban az apartheid rendszerhez való hasonlítással van problémájuk. Felidézte, hogy az Amnesty mellett két másik jogvédő szervezet – az izraeli B’Tselem és a szintén Soros György támogatását élvező New York-i székhelyű Human Rights Watch – is az Amnestyéhoz hasonló vádakat fogalmazott meg Izraellel szemben, de ezekben a jelentésekben nem vontak párhuzamot az apartheiddel. 

Az amerikai külügyminisztérium szintén elhatárolódott az Amnesty International kijelentéséről. Ned Price, a minisztérium szóvivője úgy fogalmazott: az, hogy Izraelt apartheid jellegű rendszernek nevezték, „olyan nyelvezet”, amelyet ők „sosem használtak volna”. 

Borítókép: már a publikálása előtt nagy port kavart az Amnesty International Izraelről szóló jelentése (Forrás: Martin Bernetti/AFP via Getty Images)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.