időjárás 11°C Helga 2023. október 3.
logo

Kárpátaljai tudósítónk: Ungváron már Molotov-koktélokat gyártanak

Dunda György (Ungvár)
2022.02.27. 20:25
Kárpátaljai tudósítónk: Ungváron már Molotov-koktélokat gyártanak

A háború minden egyes napjával erősödik az ukrán ellenállás az orosz agresszióval szemben. 

Ugyanakkor a háború szörnyűségeként Ukrajnában és különösen az ország határain kezd elhatalmasodni a menekültkrízis. 

A legtöbben Lengyelország felé kívánják elhagyni az országot, de sokan jönnek Kárpátaljára is, ahonnan Szlovákia, Románia és Magyarország irányában próbálkoznak a határátlépéssel. A Csapról Záhonyba tartó vasúti kocsik számát megháromszorozták, közel ötszáz utast tudnak egyszerre elszállítani. Vasárnap délután Csehországba is útnak indult egy ötszázfős szerelvény.

Vannak, akik a megyében maradnak. A háború első három napján már negyvenezren érkeztek Kárpátaljára, elhelyezésükről a helyi önkormányzati szervek gondoskodnak a lakosság hathatós támogatása mellett. Korábban arról volt szó, hogy a régió legfeljebb ötvenezer menekült befogadására lehet képes, de ennél bizonyosan sokkal többen érkeznek majd ide. 

Közben Ungváron az orosz támadást kivédeni igyekvő fegyveres erők és területvédelmi egységek számára Molotov-koktélok készítésébe kezdtek a helyiek.

A jelenség országos, nemcsak a kárpátaljai megyeszékhelyen, hanem Ukrajna több városában is hasonlóan cselekednek. Sőt, a gyúlékony folyadékot tartalmazó üvegeket átnevezték Bandera-koktéloknak. Sztepan Bandera az ukrán nemzeti ellenállás egyik jelképes figurája, az Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) vezetője volt. A nemzeti radikálisok hősnek tartják, az oroszok náci kollaboránsnak. A szovjet titkosszolgálatok 1959-ben, Münchenben meggyilkolták. Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig „banderistáknak” nevezi a Nyugat-Ukrajnában élőket.

Borítókép: Molotov-koktélokat gyártanak Kárpátalján. Kárpáti Igaz Szó/Szerhij Hudak

Háború Ukrajnában

Még több támogatást adna Ukrajnának a volt brit védelmi miniszter

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.