Nem tud elszámolni a pénzével a Black Lives Matter

Azt sem tudni, hogy ki a mozgalom vezetője, és ki felel az adományokért.

2022. 02. 18. 17:47
Minneapolis, 2021. mjus 24. Tntetk a rendri erszak ldozatv vlt afroamerikai George Floyd hallnak els vfordulja alkalmbl rendezett megemlkezsen Minneapolisban 2021. mjus 23-n. A rasszizmus s a rendri erszak elleni tntetshullmot, valamint a Black Lives Matter (a Fekete letek is Szmtanak, BLM) nev politikai-trsadalmi mozgalom ismeretsgt George Floyd halla vltotta ki, aki egy brutlis rendri intzkedsben vesztette lett 2020. mjus 25-n Minneapolisban. MTI/EPA/Craig Lassig Fotó: Craig Lassig Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfüggesztette az amerikai Amazon kereskedelmi vállalat a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) mozgalom online adománygyűjtését,

 miután a szervezet nem tudott elszámolni a hatvanmillió dolláros (18 milliárd forint) év végi záró egyenlegével.

A BLM egy ritkán használt manőverrel nemrégiben megváltoztatta a könyvelési ciklusát a naptáriról a pénzügyire, lehetővé téve, hogy később jelentsék be, honnan érkeztek milliók 2020 második felében. A mozgalom azt sem tudta megmondani, hogy ki a szervezet jelenlegi vezetője, és így ki felel az összegyűjtött pénzekért. – Nem tudni, ki felel az ország legjelentősebb társadalmi mozgalma által összegyűjtött milliókért, ez a legrosszabb átláthatósági probléma, amit 18 éves pályafutásom alatt láttam – nyilatkozta Laurie Styron, a CharityWatch felügyelő szervezet vezetője.

A jótékonysági szervezeteknek meg kell felelniük a részvételi követelményeinknek, hogy jogosultak legyenek az AmazonSmile programra

– nyilatkozta az Amazon egyik képviselője a Washington Examinernek. Hozzátette, hogy amennyiben egy szervezet nem rendelkezik megfelelő minősítéssel abban az államban, ahol üzleti tevékenységet folytat, tevékenysége felfüggeszthető, de később kérhetik a visszaállításukat.

A mozgalom egyik alapítója, Patrisse Cullors korábban úgy nyilatkozott, hogy nem tudja, ki a szervezet jelenlegi vezetője, de az említett összeg a „fehérek bűntudatából származik”, és cégek adták a mozgalomnak. Cullors tavaly májusban hagyta abba a BLM irányítását, miután azzal vádolták, hogy 3,2 millió dollár (960 millió forint) értékben vásárolt magának ingatlanokat az adományokból. Nem tudni pontosan, hogy a cégek mennyit küldtek a BLM-nek, de az Amazon mintegy tízmillió dollárral, míg az Intel processzorgyártó egymillió dollárral járult hozzá összesen „a társadalmi igazságosságért küzdő” szervezetek munkájához.

A BLM egyébként önként állította le az online gyűjtést még február 2-án, miután Kalifornia és Washington állam jogi fenyegetéseket intézett a csoporthoz, amiért az nem számolt be a törvények szerint az adományként kapott millióikról. Ez további hét másik államban is problémaként merült fel.

Borítókép: BLM tüntetés Minneapolisban (Fotó: MTI/EPA/Craig Lassig)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.