New York Post: Soros beavatkozott az albániai választásokba

Az amerikai külügyminisztérium, élén Antony Blinkennel, hathatós segítséget nyújt a tőzsdespekulánsnak.

Magyar Nemzet
Forrás: New York Post2022. 02. 07. 19:25
RAMA, Edi; BASHA, Lulzim; BERISHA, Sali
Tirana, 2022. január 8. Sali Berisha, az ellenzéki Albán Demokrata Párt volt vezetõje, korábbi köztársasági elnök és miniszterelnök gázálarccal védekezik a rendõrségi könnygáz ellen, miközben a hívei megostromolják a párt tiranai székházát 2022. január 8-án. Berisha el akarja távolítani a jelenlegi pártelnököt tisztségébõl, mert szerinte Lulzim Basha a szocialista miniszterelnök, Edi Rama túsza. MTI/EPA/Malton Dibra Fotó: Malton Dibra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Soros György tőzsdespekuláns érdekeit érvényesítve avatkozott be az albán választásokba – írta a New York Post. A jobboldali amerikai napilap felidézi: a tavaly hivatalba lépett demokrata párti Blinken egyik első tette külügyminiszterként az volt, hogy kitiltotta az Egyesült Államokból az albániai ellenzék egyik vezéralakját, a kommunistaellenes Sali Berishát. Albánia egykori elnöke (1992–97) és miniszterelnöke (2005–13) Soros György és az általa alapított Nyílt Társadalom Alapítványok heves bírálója. Blinken arra hivatkozva tiltotta meg Berishának, feleségének és gyermekeinek az Egyesült Államokba való beutazást, hogy „korrupt tettei aláásták a demokráciát Albániában”.

– Soha életemben nem vádoltak meg korrupcióval. Éppen az ellenkezője igaz. Nagyon szorosan együttműködtem az amerikai kormányzattal a korrupció elleni küzdelem terén – közölte a New York Posttal Berisha, aki az idősebb és az ifjabb George Bush korábbi republikánus elnökökkel is jó viszonyt ápolt. 

Mint mondta, Blinken nem mutatott be bizonyítékokat, amelyek bűnösségét igazolnák.

Úgy véli, a történtek mögött Soros György és szervezetei állnak, melyek igazságügyi és választási „reformért” lobbiznak Albániában, ennek érdekében a 2013 óta hatalmon lévő Edi Rama szocialista miniszterelnököt támogatják. Berisha azt is elmondta, szerinte Blinken bosszúból cselekedett, amiért ő – mármint Berisha – felszólította a nagyobb kormányokat, hogy vizsgálják meg Soros regionális politikában betöltött szerepét, és Sorost nyilvánítsák persona non gratának.

– Személy szerint sose volt problémám Soros Györggyel. Az a probléma, hogy először segített Albániának civil társadalmat létrehozni, amiért hálás vagyok neki, de rövid időn belül kristálytisztává vált, hogy a civil társadalom monasztikus modelljét kívánja megteremteni.

A Soros-csoport diktált minden feltételt. Egy olyan igazságügyi rendszerünk van, amely teljesen a kormány irányítása alatt áll. Az igazságügyi szervek vezetői jelenleg egykori kommunista ügyészek

 – panaszolta el Berisha, aki korábban úgy fogalmazott: Soros egyszerűen bürokratikus menedéket teremtett a volt kommunista diktatúra híveinek. Berisha becsületsértés miatt pert indított Blinken ellen egy párizsi bíróságon.

A külügyminisztert amerikai ellenfelei is bírálják – olvasható a New York Post cikkében. Lee Zeldin republikánus párti kongresszusi képviselő is követelte: Blinken mutassa be azokat a bizonyítékokat, amelyek Berisha bűnösségére vonatkoznak. Zeldin is hangsúlyozta: Berisha vehemens bírálója Sorosnak, miközben Antony Blinken édesapját, Donaldot – az egykori budapesti nagykövetet (1994–97) – számos szál fűzi a magyar származású amerikai tőzsdespekulánshoz. Donald Blinken és felesége, Vera többször is adományt juttattak a Nyílt Társadalom Alapítványok részére – írta korábban a Tűzfalcsoport.

Hogy Soros Györgynek milyen nagy hatalma is van a Balkánon, azon belül Albániában, arra a XXI. Század Intézet 2020-as elemzése világít rá. A Wikileaks által kiszivárogtatott e-mailből kiderül, hogy Hillary Clinton akkori külügyminiszter Soros több tanácsát is elfogadta az albán belpolitikai folyamatokba való amerikai beavatkozás során, amelynek célja az ellenségesnek titulált Berisha-kormány leváltása volt.

Edi Rama hatalomra kerülésével Soros befolyása jelentősen megnőtt az országban. A korábban Soros-ösztöndíjban részesülő baloldali politikust több szál is szorosan fűzi Soros Györgyhöz.

Rama a mai napig a helyi Soros-alapítvány kuratóriumi tagja, ezen felül pedig mind első, mind pedig jelenlegi felesége a Nyílt Társadalom Alapítványok – Albánia vezetőségi tagjaként tevékenykedett korábban – olvasható. Az amerikai külügyminisztériumhoz köthető Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség (USAID) 9,5 millió dolláros keretösszegéből komoly összegeket felhasználva segítette a Justice for All (Igazságot mindenkinek) kampányt, amelynek célja az igazságszolgáltatásnak az Edi Rama által vezetett szocialista kormány befolyása alá helyezése volt.

Borítókép: Sali Berisha, az ellenzéki Albán Demokrata Párt volt vezetője, korábbi köztársasági elnök és miniszterelnök gázálarccal védekezik a rendőrségi könnygáz ellen, miközben a hívei megostromolják a párt tiranai székházát 2022. január 8-án. Berisha el akarta távolítani a jelenlegi pártelnököt tisztségéből, mert szerinte Lulzim Basha a szocialista miniszterelnök, Edi Rama „túsza”. (Fotó: MTI/EPA/Malton Dibra)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.