időjárás 26°C Ottó 2022. július 2.
logo

Orbán Viktor: Nem fogjuk engedni, hogy Magyarországot bárki belesodorja ebbe a háborúba

Magyar Nemzet
2022.02.25. 06:57 2022.02.25. 08:11
Orbán Viktor: Nem fogjuk engedni, hogy Magyarországot bárki belesodorja ebbe a háborúba

Közösen elítéltük Oroszország háborús lépéseit Ukrajnával szemben és egységes szankciók bevezetéséről döntöttünk mondta Orbán Viktor péntek hajnalban, a brüsszeli uniós csúcs után, a Facebookon közzétett nyilatkozatában. – Világossá tettem, hogy mi ki fogunk állni Magyarország nemzeti érdekei mellett és nem fogjuk engedni, hogy Magyarországot bárki belesodorja ebbe a háborúba fogalmazott a miniszterelnök.

A magyar kormányfő elmondta: 

a csúcson egyetértettek abban, hogy a háború semmilyen konfliktushelyzetre nem jelenthet megoldást.

Hangsúlyozta, hogy az egységes szankciók nem érintik az energia területét, ezért, mint mondta Magyarország és az unió többi tagállamának energiaellátása a szankciók ellenére is biztosított. Orbán Viktor közlése szerint döntöttek arról, hogy több pénzt kell fordítani azoknak az országoknak a biztonságára, amelyek szomszédosak Ukrajnával, így Magyarországéra is „és több pénzt kell fordítanunk a keleti határvédelemre”. A kormányfő leszögezte, hogy a csúcson egyetértettek abban: felelős magatartásra van szükség, elhamarkodott és felelőtlen nyilatkozatok csak rontják a helyzetet és veszélyeztetik az európai emberek biztonságát. Közölte, hogy a tárgyalások a NATO-ban folytatódnak.

Lapunk cikkezett róla, hogy Charles Michel, az Európai Tanács elnöke már csütörtök éjjel közzétette az országvezetők következtetéseit az ukrán helyzetről – ebben szigorúan kiálltak Ukrajna területi integritása és európai perspektívája mellett. „Az Európai Tanács szilárd meggyőződése, hogy erőszaknak és a határok megváltoztatását célzó kényszernek nincs helye a XXI. században” – írták. Arról, hogy melyik állam- és kormányfő mit mondott az EU-találkozóra érkezve, itt olvashat

A szankciókat – és már azok ismertetett részleteit – hivatalosan pénteken fogadják el a külügyminiszterek. 

Borítókép: Orbán Viktor a rendkívüli EU-csúcson (Forrás: MTI/EU Tanács)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.