Elemér 2024. február 28.
logo

Megállapodás született az újabb oroszellenes szankciókról

Magyar Nemzet
2022.02.24. 23:20 2022.02.25. 06:06
Megállapodás született az újabb oroszellenes szankciókról

Kivételesen hamar, már a rendkívüli EU-csúcs első óráiban, csütörtök éjjel politikai egyezség született az Oroszország elleni, újabb uniós szankciókról. A döntést Charles Michel, az Európai Tanács az ülést összehívó elnöke osztotta meg Twitter-oldalán. Mint azt a zárónyilatkozat szövegében az állam-és kormányfők leszögezik, óriási és jelentős következményekkel járó büntetőintézkedések foganatosításáról jött létre egyezség, amelyek

a pénzügyi szektort, az energia- és a közlekedési ágazatot, a kettős felhasználású áruk területét, az exportellenőrzést és az exportfinanszírozást, a vízumpolitikát, valamint további orosz magánszemélyek jegyzékbe vételét érintik.

A szankciókat – és már azok ismertetett részleteit – hivatalosan a külügyminiszterek fogadják el pénteken. 

Az uniós tagállamok a dokumentumban kijelentik azt is, hogy az orosz támadást segítő Belarusz vonatkozásában is gazdasági, valamint célzott, magánszemélyeket érintő szankciókat várnak. 

– Az Európai Tanács szilárd meggyőződése, hogy erőszaknak és a határok megváltoztatását célzó kényszernek nincs helye a 21. században – hangoztatták, egyúttal 

megerősítve Ukrajna európai perspektíváját és elköteleződését.

Az állam-és kormányfők az Európai Bizottságot kérték fel, hogy állítson össze vészhelyzeti terveket az energiaellátást illetően. Leszögezték azt is, hogy kiállnak Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi integritása mellett. Az ülésen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök online szólalt fel, s tájékoztatta a tagállami vezetőket a friss fejleményekről.

Írtunk róla: a csúcstalálkozóra érkező vezetők zöme szigorú szankciókat szorgalmazott Oroszországgal szemben. Akadtak olyanok is, akik azonnali uniós tagjelölti státust kértek Ukrajnának. 

Borítókép: Tagállami vezetők egy csoportja a rendkívüli EU-csúcson (Forrás: EU Tanács)

 

 

Háború Ukrajnában

Teljesen szavahihetetlenné vált Emmanuel Macron

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.