Szükségállapotot hirdettek Kanadában a kamionosok tüntetése miatt

A különleges jogkört békeidőben eddig egyszer alkalmazták, méghozzá Pierre Trudeau, a jelenlegi miniszterelnök apja.

2022. 02. 15. 20:03
null
Ottawa, 2022. február 13. Drónnal készült kép a koronavírus elleni oltás kötelezõvé tétele és a járványügyi korlátozások ellen tiltakozó kamionosokról és támogatóikról az ottawai parlament épületénél 2022. február 12-én. A kanadai fõváros, Ottawa polgármestere 2022. február 6-án szükségállapotot hirdetett, miután január 29. óta tüntetések zajlanak a koronavírussal kapcsolatos szabályozás ellen. A tüntetéseket eredetileg az Egyesült Államokból hazatérõ kamionosok számára januárban bevezetett oltási kötelezettség váltotta ki. MTI/EPA/Andre Pichette Fotó: Andre Pichette
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Itt az ideje hazamenni – üzent éles hangon hétfő esti sajtótájékoztatóján a kanadai miniszterelnök azoknak a tiltakozóknak, akik részt vesznek az Amerikába ingázó kamionosok kötelező oltása elleni demonstrációban. Justin Trudeau azt mondta, hogy a tiltakozás törvénytelenül zár el lakónegyedeket, zavarja a lakosságot, miközben lehetetlenné teszi a gazdaság működését. 

– Nem engedhetjük és nem is fogjuk engedni, hogy folytatódjanak az illegális és veszélyes tevékenységek. Ez a kanadaiak biztonságáról, az emberek munkahelyének védelméről és az intézményeinkbe vetett bizalom helyreállításáról szól

– hangoztatta a miniszterelnök. 

Trudeau hangsúlyozta a sajtótájékoztatón azt is, hogy nem maradt más lehetősége, mint a rendkívüli állapot életbe léptetése. Sajtóhírek szerint a jogszabály lehetőséget ad a kormánynak, hogy kikényszerítse a blokád alá vont határátkelők újranyitását, illetve a bankok befagyasszák az oltásellenes tüntetők bankszámláját. Ugyanakkor Trudeau egyelőre nem kívánja bevetni a hadsereget a tüntetőkkel szemben. 

A kanadai Konzervatív Párt vezetője, Candice Bergen azzal vádolta Trudeau-t, hogy megosztotta a kanadaiakat. 

– A miniszterelnök megbélyegzi azokat az állampolgárokat, akik nem értenek vele egyet, és ezzel rengeteg akadályt állít a probléma megoldása elé

– hangoztatta a politikus. Jagmeet Singh, a balközép Új Demokrata Párt (NDP) vezetője hétfőn kijelentette, bár úgy látja, hogy a miniszterelnök döntése, miszerint a vészhelyzeti törvényhez folyamodik, a vezetés kudarcának bizonyítéka, ennek ellenére támogatja Trudeau-t. Eközben az ottawai tiltakozás vezetője, Tamara Lich elutasította a miniszterelnök lépését, és azt mondta az AP News-nak, hogy nincs olyan fenyegetés, amely megijesztené őket. 

A CBC amerikai hírportál emlékeztetett, hogy ilyen különleges jogkört békeidőben eddig egyetlenegyszer alkalmaztak, akkor is Pierre Trudeau, a jelenlegi miniszterelnök apja: 1970-ben, az úgynevezett októberi válság idején, amikor több politikust is elraboltak otthonából militáns szeparatisták.

Trudeau miniszterelnökként válaszul életbe léptette a War Measures Actet (törvény a háborús lépésekről), amely a kormányt letartóztatási és per nélküli fogva tartásra való jogokkal ruházta fel. 

Kanada fővárosában napok óta tartanak a kötelező oltás elleni tüntetések, a résztvevők kamionokkal barikádozták el a belváros utcáit, miután a kanadai kormány bejelentette, hogy az Egyesült Államokba átutazó szállítmányozóknak vagy be kell oltatniuk magukat, vagy karanténba kell vonulniuk visszatérésükkor. A tüntetések hatására Ottawa polgármestere rendkívüli állapotot hirdetett a múlt hét folyamán. Vasárnap, egyhetes patthelyzet után az erőszakossá váló tiltakozást rendfenntartók számolták fel a windsori Ambassador Bridge-nél, amely a Kanada és az Egyesült Államok közötti kereskedelem fő útvonala. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.