Tavaly jelentősen megnőtt az EU-ba beadott menedékkérelmek száma

Ezzel elérte a világjárvány előtti szintet a menedékért folyamodók száma a blokkban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 22. 16:04
null
Kabul, 2021. október 11. Más országrészekbõl elmenekült afgánok hazaindulnak kabuli táborukból 2021. október 11-én. Az országot elfoglaló iszlamista tálibok utazási lehetõséggel és készpénzes támogatással ösztönzik a menekültek hazatérését. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unióban tavalyelőtt beadott, szokatlanul kevés menedékkérelem után tavaly harmadával megnőtt a kérelmek száma, elérve ezzel a koronavírus okozta világjárvány előtti szintet közölte az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége (EUAA) kedden. A máltai központú EU-ügynökség elemzése szerint 

2021-ben mintegy 617 800 nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtottak be az uniós tagországokban, ez nagyjából megfelelt a 2017 és 2019 közötti, azaz a világjárvány előtti szintnek.

A menedékkérők fő származási országai között tavaly Afganisztán és Szíria szerepelt. Amíg az afgánok kétszer annyian folyamodtak menedékjogért mintegy 97 800-an , mint 2020-ban, addig a szíriaiak az előző évinél csaknem kétharmadával több mintegy 106 ezer kérelmet nyújtottak be tavaly.

A többi fő származási ország között tavaly Irak (mintegy 28 700 kérelem), Pakisztán (24 600), Törökország (23 700) és Banglades (20 000) szerepelt. A felsorolt országok állampolgárai szintén növekvő számban nyújtottak be menedékjog iránti kérelmet, de a szomáliaiak, a nigériaiak, a marokkóiak és több más kelet-, nyugat- és észak-afrikai ország menekültjei is lényegesen nagyobb számban jelentkeztek menedékjogért az EU-ban. Ezzel szemben a venezuelaiak, kolumbiaiak és más latin-amerikai ország állampolgárai kevesebb kérelmet nyújtottak be 2021-ben, mint egy évvel korábban. Az európai kérelmezők közül a belaruszok által beadott kérelmek száma a háromszorosára, az észak-macedóniai állampolgároké a négyszeresére nőtt.

Tavaly az EU-tagországokban mintegy 27 300 kérelmet nyújtottak be magukat felnőtt kísérő nélküli kiskorúnak valló menedékkérők, jóval többen, mint az előző három év bármelyikében. A 2021-es adat megközelítette a 2016-ban feljegyzett 29 300 kérelmet. A felnőtt kísérő nélkül érkezett kiskorúak csaknem fele afgán volt (13 000, ez a legtöbb 2015 óta), őket a szíriaiak, a szomáliaiak, a bangladesiek és a pakisztániak követték.

Az uniós tagországok menekültügyi hatóságai 2021-ben körülbelül 523 ezer elsőfokú határozatot hoztak.

A menekültstátus és kiegészítő védelem elismerésének aránya 2021-ben 35 százalékra emelkedett, ami 2017 óta a legmagasabb volt. Ezt az afgánok által beadott kérelmek elismerésének magas aránya eredményezte, a 2020-as 53 százalékról ugyanis 66 százalékra nőtt 2021-ben, és tavaly októberben és novemberben átmenetileg meghaladta a kilencven százalékot. Viszonylag magas volt továbbá az eritreaiak (81 százalék), a jemeniek (79 százalék), a belaruszok (75 százalék) és a szíriaiak (72 százalék) elismerési aránya is – közölték.

 

Borítókép: Más országrészekből elmenekült afgánok hazaindulnak kabuli táborukból 2021. október 11-én. Az országot elfoglaló iszlamista tálibok utazási lehetőséggel és készpénzes támogatással ösztönzik a menekültek hazatérését (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.