Washington Belarusz elhagyására szólította fel az amerikai diplomaták családtagjait

Az Egyesült Államok a térségbeli biztonsági feszültségek és a helyzet kiszámíthatatlansága miatt döntött így.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 01. 11:30
null
Czeremcha, 2021. december 17. Járõrözõ lengyel határõr a fehérorosz határon, Czeremcha környékén 2021. december 17-én. A Fehéroroszország felõl érkezõ migrációs nyomás miatt a lengyel határõrség támogatására mintegy 12 ezer katonát mozgósítottak. Az év eleje óta csaknem 40 ezer, sok esetben a fehérorosz egyenruhások által támogatott határsértési kísérletet regisztráltak a lengyel-fehérorosz határon. MTI/EPA/PAP/Wojtek Jargilo Fotó: Wojtek Jargilo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai külügyminisztérium felszólította Fehéroroszországban szolgálatot teljesítő diplomatáinak családtagjait, hogy hagyják el az országot a térségbeli biztonsági feszültségek és a helyzet kiszámíthatatlansága miatt 

– jelentették kedden hírügynökségek.

A washingtoni tárca utazási tanácsainak hétfői frissítése szerint aggodalomra ad okot, hogy Oroszország „szokatlan módon” csapatokat vezényelt Belaruszba, annak Ukrajnával közös határára. Oroszország és Belarusz már korábban bejelentette, hogy Szövetségi Eltökéltség – 2022 fedőnéven február 10. és 20. között közös hadgyakorlatot tartanak, amelyet az orosz-fehérorosz Szövetségi Államnak a nyugati határok védelmét célzó megállapodásai irányoznak elő.

Washington már korábban is eltanácsolta az amerikai állampolgárokat attól, hogy Belaruszba utazzanak. Ezt a koronavírus-járvánnyal és azzal indokolta, hogy a hatóságok önkényesen is végrehajthatnak kényszerítő intézkedéseket velük szemben, de a határhelyzet említése eddig nem szerepelt az útmutatóban. Az amerikai kormány ukrajnai képviseletein már január közepén csökkentette a létszámot, és arra kérte a diplomaták családtagjait, hogy hagyják el az országot.

Az Egyesült Államok és a NATO veszélynek tekinti, hogy Oroszország ukrajnai határa mentén mintegy százezer katonát vont össze. Attól tartanak, hogy ez Ukrajna lerohanásának előkészítése annak érdekében, hogy az ország ne csatlakozhasson a NATO-hoz, és a fehéroroszországi csapatvezénylés is ennek az előkészítésnek a része. Az amerikai védelmi minisztérium értesülései szerint a fehéroroszországi csapatvezénylés még a hétvégén is folytatódott. Oroszország rendszeresen visszautasítja, hogy le akarná rohanni Ukrajnát.

Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet hétfőn azzal vádolta Oroszországot a Biztonsági Tanácsban, hogy február elején több mint 30 ezer katonát akar felvonultatni a szövetséges Belaruszban. Vaszilij Nyebenzja orosz és Valjancin Ribakou fehérorosz nagykövet viszont kijelentette, hogy nem másról, mint „közös hadgyakorlatról” van szó. Nyebenzja kijelentette, hogy Oroszország akkor sem indít háborút Ukrajna ellen, ha a biztonsági garanciák iránti igényét a NATO és az Egyesült Államok nem teljesíti.

Borítókép: Járőröző lengyel határőr a belarusz határon, Czeremcha környékén 2021. december 17-én (Fotó: MTI/EPA/PAP/Wojtek Jargilo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.