Következő mérkőzések
Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

WHO: Korai még győzelmet hirdetni a Covid–19 felett

Számos ország enyhítéseket jelentett be a járványügyi intézkedéseket illetően, noha újabb hullámok várhatók.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 02. 8:43
TEDROSZ, Adhanom Gebrejeszusz
Genf, 2021. december 20. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp fõigazgatója a koronavírus-világjárvány ellen folytatott harcról, és a világszervezet elõtt álló jövõ évi, kiemelt fontosságú feladatokról tartott sajtóértekezleten a WHO genfi székházában 2021. december 20-án. MTI/EPA-KEYSTONE/Salvatore Di Nolfi Fotó: Salvatore Di Nolfi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túl korai még, hogy az országok győzelmet hirdessenek a Covid–19 fölött, illetve felhagyjanak a vírus terjedésének megakadályozására irányuló erőfeszítéseikkel – figyelmeztetett kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. „Korai még bármely ország számára, hogy megadja magát, vagy győzelmet hirdessen” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, aki aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a világ országainak többségében emelkedik a vírus okozta Covid–19 betegség szövődményeiben elhunytak száma. Tedrosz óvatosságot szorgalmazott, miközben egyes országok a járvány előtti élethez terveznek visszatérni. Dánia kedden tette meg ezt a lépést, a fertőzöttek újabb rekordja ellenére, bízva a magas átoltottságban és az omikron variáns okozta betegség kevésbé súlyos formájában.

Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója a sajtótájékoztatón kifejezte félelmét amiatt, hogy egyes országok politikai nyomásra utánozni akarják a korlátozó intézkedéseket enyhítő kormányokat, anélkül, hogy figyelembe vennék a saját helyzetüket és az átoltottságot.

A Covid–19-világjárvány kezelésével megbízott WHO-vezető, Maria Van Kerkhove szintén óvott a korlátozó intézkedések gyors feloldásától. „Óvatosságra szólítunk fel, mert sok ország még nem érte el az omikronhullám csúcsát, sok országban pedig alacsony az átoltottság” – mondta. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz pedig emlékeztetett arra, hogy a vírus további terjedése újabb halálesetekhez vezet. Van Kerkhove hozzátette: a vírus nagyon „dinamikus és még sokat kell megtudni róla”.

Legutóbb Dánia és Ausztria a múlt héten enyhített a korlátozásokon, korábban Nagy-Britannia, Írország, és Hollandia tett így, pedig Európa más országaiban újabb járványhullámokra és rekordokra számítanak.

Azóta, hogy pontosan tíz hete először azonosították a SARS–CoV–2 nevű vírus omikron variánsát, közel 90 millió fertőzöttet jelentettek a WHO-nak. „Aggaszt bennünket az a tény, hogy egyes országokban az a nézet alakult ki, hogy miután van védőoltás, az omikron nagyon fertőző és kevésbé veszélyes, nem lehet megakadályozni a terjedését. Ennél semmi sem állhat távolabb a valóságtól” – hangsúlyozta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. A főigazgató szerint ez a vírus veszélyes, amit nem győz ismételni az omikron megjelenése óta.

Egyetlen országtól sem kérjük a karantén újbóli bevezetését. Felszólítunk azonban minden országot, hogy védje meg a lakosságát minden rendelkezésre álló eszközzel, és nem csak a védőoltásokkal

– tette hozzá.

Figyelmeztetve, hogy a vírus tovább változhat, mutálódhat, felszólította az országokat, hogy folytassák a szűrést, a vírus megfigyelését és szekvenálását. „Nem tudunk a vírus ellen védekezni, ha nem tudjuk, hogyan viselkedik” – szögezte le a főigazgató. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz úgy vélte: ha a vírus fejlődik, a vakcinákat is fejleszteni kell.

Borítókép: Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp főigazgatója (Fotó: MTI/EPA-Keystone/Salvatore Di Nolfi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.