Donald Tusk magánemberként vehet részt a baloldal kampányeseményén

Hétfő este megerősítették, hogy Donald Tusk a lengyel ellenzéki Polgári Platform elnökeként szólal fel a magyar baloldal március 15-i rendezvényén. Politikai és protokolláris szempontból is megkérdőjelezhető a lépés, hiszen a politikus jelenleg is a legnagyobb európai pártcsaládot, az Európai Néppártot vezeti. Ráadásul a hírek szerint a néppárt tagjait is hideg zuhanyként érte a budapesti szereplés: az EPP-ben nincs egységes álláspont Márki-Zay Pétert illetően. A néppártnak pedig a kisebbik magyar kormánypárt, a KDNP is tagja.

Magyar Nemzet
2022. 03. 14. 17:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai balliberális lapok egy emberként számoltak be a hírről, hogy a baloldal március 15-i kampányrendezvényén Donald Tusk, az Európai Néppárt (EPP) lengyel elnöke is beszédet mond. Tusk budapesti útja abból a szempontból kevésbé meglepő, hogy tavaly év végén Márki-Zay Péterrel, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjével tartott közös kampányeseményt Varsóban, s az elmúlt években munkaidejének nagy részét szentelte az Orbán-kormány kritizálásának. Ismert az is, hogy a Fidesz 2021 tavaszán távozott az EPP európai parlamenti frakciójából, majd az ernyőpártból is. A pártnak a KDNP, a kisebbik kormánypárt azonban máig tagja maradt. 

Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője hétfő délután Facebook-oldalán öntött tiszta vizet a pohárba Tusk keddi kampányútjával kapcsolatban, kijelentve: 

az EPP vezetőségéből és titkárságáról hivatalosan senki nem tudta megerősíteni a budapesti út tényét, a hírt akkor hallották először a néppártban, amikor Hölvényi napokkal ezelőtt választ kért Tusk állítólagos utazásáról.

–  Ha a hír mégis igaznak bizonyul, és Tusk úr Budapestre látogat, akkor csakis magánútról lehet szó. Az EPP elnöki posztját már csak pár hétig betöltő politikus magyarországi látogatásával azonban saját pártcsaládjával is szembe menne. Olyan pártokat támogatna, mint a szélsőséges Jobbik, valamint az Európai Parlament baloldali szocialista képviselőcsoportjában helyet foglaló DK és MSZP vagy a Momentum, amely a liberális Renew frakció tagja – szögezte le bejegyzésében Hölvényi. 

Lapunk a néppárt sajtóosztályánál érdeklődött az EPP-elnök útjának minőségéről, amivel kapcsolatban e sorok írásakor még nem kaptunk választ. Egy neve elhallgatását kérő néppárti forrásunk azonban maga is meglepődött az út hírének hallatán, azt végül csak úgy nyugtázva:

Tusk immár béna kacsa a pártban.

Forrásunk ezzel arra utalt, hogy a lengyel ellenzéki vezető hamarosan elhagyja az elnöki széket, ahol Manfred Weber EPP-frakcióvezető váltja majd.

Weber egyébként pár hete kommentálta a Márki-Zay-kérdést, és látványosan kihátrált az ellenzéki miniszterelnök-jelölt mögül. Strasbourgban újságírói kérdésre elmondta, a magyarországi voksolás – részben épp a Fidesz távozása miatt – most nem a legfontosabb ügy a néppárt számára, a frakciónak nincs favoritja a választáson. Emlékezetes, hogy Márki-Zay tavaly ősszel Brüsszelben járt, ahol Weberrel is találkozott, majd annak lehetőségét is felvetette, hogy amennyiben pártot alapít, az az Európai Néppárthoz csatlakozna.

A néppártnak a magyar ellenzékhez való hozzáállásáról mindenesetre sokat elárul, hogy Markus Pieper EP-képviselő, az EPP magját adó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a Twitteren egy kommentben már akkor megfogalmazta, 

hogy az EPP-nek bizony nincs egységes álláspontja Márki-Zay Péterről. 

FRISSÍTÉS: Időközben megerősítették, hogy Tusk "tagállami minőségében", a lengyel ellenzéki Polgári Platform elnökeként szólal fel a magyar baloldal rendezvényén. Protokolláris és politikai szempontból is megkérdőjelezhető lépésről van szó, hiszen a politikus – még – a legnagyobb európai pártcsalád első embere.

Borítókép: Donald Tusk, az EPP elnöke (Forrás: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.