Eddig pária volt Venezuela, most üzletelnének vele

Az Egyesült Államok után az Európai Uniót is érdekli a venezuelai olajszállítás.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 13. 10:07
MADURO MOROS, Nicolás
Genf, 2022. február 28. Nicolas Maduro venezuelai elnök (a kivetítõn) beszédet mond az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa kétnapos ülésének megnyitóján az ENSZ genfi székházában 2022. február 28-án. Az ülés fõ témája az ukrajnai háború. MTI/EPA/Keystone/Fabrice Coffrini Fotó: Fabrice Coffrini
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Venezuela hajlandó az Európai Unióval is békés párbeszédre – jelentette be szombaton Félix Plasencia venezuelai külügyminiszter Washington és Caracas óvatos közeledését követően a törökországi Antalyában. A venezuelai külügyminiszter szombaton Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi főképviselőjével tárgyalt egy diplomáciai fórumon. Plasencia ugyanakkor ismételten követelte a hazája ellen elrendelt uniós szankciók feloldását.

Oroszország ukrajnai inváziója óta valamelyest felmelegedtek Washington és Caracas kapcsolatai. A múlt hévégén Nicolás Maduro venezuelai elnök egy amerikai delegációt fogadott Caracasban annak ellenére, hogy az Egyesült Államok elvileg nem ismeri el őt legitim államfőnek. A Fehér Ház közlése szerint a tárgyalások főként energetikai kérdésekre összpontosítottak.

Az Egyesült Államok nem ismerte el Nicolás Maduro venezuelai elnök 2018-as újraválasztását, és egy sor szankciót vezetett be Caracasszal szemben.

A 2019-es szakítás előtt az Egyesült Államok volt a venezuelai nyersolaj fő vásárlója, ami a latin-amerikai ország bevételeinek több mint kilencven százalékát jelentette.

Az elmúlt hetekben az Egyesült Államokban is megemelkedtek az energiaárak. Az ukrajnai háború miatt ráadásul Washington a héten új szankciócsomagot jelentett be, amelynek értelmében betiltja az orosz kőolaj-, földgáz- és szénimportot.

Venezuela ás az EU kapcsolata szintén feszült 2018 óta.

Borrell az antalyai megbeszéléseket követően mikroblogján közölte: az EU üdvözli a venezuelai vezetés bejelentését arról, hogy újraindítja a szabad és tisztességes elnökválasztások megtartásáról szóló egyeztetéseket az ellenzékkel. Hozzátette, Plasenciával megvitatták az ukrajnai háború súlyos következményeit is.
 

Borítókép: Nicolás Maduro venezuelai elnök (a kivetítőn) beszédet mond az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa kétnapos ülésének megnyitóján az ENSZ genfi székházában 2022. február 28-án (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Fabrice Coffrini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.