Egyre nagyobb feszültséget okoznak a lezárások Kínában

Egyre kevésbé viselik el a koronavírus miatti lezárásokat a kínaiak, helyenként már tüntetnek is. Sanghajban, az ország működése és a kereskedelem fenntartása érdekében sokan a munkahelyükön helyezték magukat karanténba. A hirtelen bejelentett lezárások miatt megrohamozták a boltokat a vásárlók.

2022. 03. 31. 6:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Enni és dolgozni akarunk, a szabadságunkat követeljük! – skandálták egy sanghaji kerület lakói, tiltakozva a lezárások ellen. Noha a városban hivatalosan két lépcsőben, hétfőtől kezdve vezették be a korlátozó intézkedéseket, a 26 milliós metropolisz lakói egyes városrészekben és lakóközösségekben már hetek óta kisebb-nagyobb bezártságban élnek, a koronavírus felbukkanása, illetve a kontaktkutatás miatt. A világkereskedelem szempontjából is fontos Sanghaj keleti városrészén hétfőtől péntekig, míg a nyugatin péntektől rendel el teljes lezárást a kínai vezetés a zéró Covid-stratégia jegyében, az omikron variáns gyors terjedése miatt. A tervek szerint a következő napokban mind a 26 millió lakost letesztelik, tegnapig már 9,1 millió fővel végeztek.

A hatóságok váratlanul Sanghaj egyes nyugati területein is lezárásokat rendeltek el kedden, amely a boltok megrohamozását eredményezte.

Egy nyugat-sanghaji körzetben a közösségi közlekedést április 5-ig felfüggesztik, míg egyes nyugati lakóövezetekben már most egyhetes kijárási tilalmat hirdettek.

Sokan arra kezdtek panaszkodni, hogy „bár harmadik éve élünk pandémia alatt, a hatóságok még mindig képtelenek kezelni a lezárásokat”.

A közösségi médiában egyre több kétségbeesett és depressziós személyről adnak hírt, míg mások itt kérnek segítséget, mert nem jutottak hozzá a gyógyszereikhez vagy a szükséges egészségügyi kezeléseikhez. A bizonytalanság és a lezárások miatt az emberek elkezdték felvásárolni a következő napokra szükséges élelmiszereket, ezért az üzletek polcai sok helyen üresek. A kávézókat és a boltokat pedig csak elvétve látogatják a vásárlók.

A metropolisz vezetése a munkahelyek megtartása és a vállalkozások stabilizálása érdekében adó-visszatérítéseket, bérletidíj-csökkentést és olcsó kisvállalkozói hiteleket ígért.

– A lezárások nem érintik annyira a globális ellátási láncot, ennek inkább a Kínán belüli költésben és fogyasztásban lesz látszatja

– nyilatkozta a Los Angeles Timesnak Louis Kujis, a Standard & Poor’s hitelminősítő ázsiai és csendes-óceáni ügyek vezető közgazdásza.

A kínai hatóságok a koronavírus-fertőzötteket kórházakba vagy ideiglenes egészségügyi központokba szállítják, míg a kontaktszemélyekre karanténkötelezettség vár.

Kína-szerte több átmeneti kórházat is felhúztak, amelyek személyzete több ízben panaszkodott arról, hogy nem kapják meg a fizetésüket.

A lezárások ellenére komoly erőfeszítéseket tesznek a gyárak, az irodák, a kikötők munkájának fenntartására. Sokan otthonról dolgoznak, de ahol ez nem lehetséges, ott munkahelyükön, hálózsákokban töltik az elkövetkező éjszakákat. A General Motors és a Volkswagen bejelentette, hogy fenntartja gyárai normális működését, ugyanakkor a BMW-csoport jelezte, hogy a csangcsuni létesítményében felfüggesztette a termelést.

Tegnap közel hatezer új koronavírus-fertőzöttet jelentettek Sanghajban, míg országszerte csaknem kilencezret. A fertőzöttek többsége tünetmentes. A kínai egészségügyi hatóság közel harmincezer aktív fertőzöttet tart nyilván.

Borítókép: Üres polcok egy sanghaji élelmiszerboltban (Fotó: EPA/Shutterstock/Alex Plavevski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.