Egyre több ország változtatja meg az orosz nagykövetségének címét

Több állam is az „Ukrán hősök utcája” név mellett döntött. Nagy-Britannia szimbolikusan lovagi címet is adna Zelenszkijnek.

2022. 03. 10. 6:30
PUTYIN, Vlagyimir
Washington, 2022. március 7. Az ukrán elnökre utaló, Zelenszkij elnök útja feliratú tábla áll az orosz nagykövetség épülete elõtt Washingtonban 2022. március 7-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Carolyn Kaster Fotó: Carolyn Kaster
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán–orosz háború kitörése óta a világ több országa is úgy döntött, utcákat vagy tereket nevez át az orosz nagykövetségénél. 

A szimbolikus gesztussal az Ukrajna iránti szolidaritásukat szeretnék kifejezni az államok. 

Norvégia kedden döntött arról, hogy ezek után „Ukrajna térnek” fogják hívni azt a területet a fővárosában, Oslóban, ahol az orosz nagykövetség található. – Ez egy apró, de szimbolikusan fontos döntés – jelentette ki a helyi önkormányzat egyik tagja, Maja K. Running.

Albánia pár nappal korábban, a hétvégén határozott úgy, hogy „Szabad Ukrajna utcának” kereszteli át azt a tiranai utcaszakaszt, amely nemcsak az orosz, hanem az ukrán, a szerb és a koszovói nagykövetségnek is otthont ad. Erion Veliaj, Tirana polgármestere a Twitteren azt írta, véletlen egybeesés, hogy a négy nagykövetség ugyanabban az utcában van. Hozzátette ugyanakkor: az ukrán–orosz háború ugyanúgy meghatározza ennek a nemzedéknek az életét, mint az 1998–1999-es háború a szerbek és a koszovóiak közt.

Az orosz nagykövetség munkatársai ezentúl a „Szabad Ukrajna utcában” fognak élni, dolgozni, és minden egyes levelüket erre a címre kapják

– tette hozzá a polgármester. 

Norvégia és Albánia előtt Litvánia és Csehország is hasonló tervről számolt be. Vilniusban az orosz diplomáciai épületéhez vezető út az „Ukrán hősök utcája” nevet kapja. 

Ezentúl bárkinek, aki levelet címez a nagykövetségre, gondolnia kell majd az orosz agresszió áldozataira. Minden egyes üzleti levél tisztelegni fog az ukrán hősök előtt

– fejtette ki Vilnius polgármestere, Remigijus Simasius.  

Ondrej Kolar, Prága hatodik kerületének polgármestere szintén azzal a kéréssel fordult a cseh főváros önkormányzatához, nevezzék „Ukrán hősök utcájának” a nagykövetség előtti utcájukat. 

A politikus egyben azt is felvetette, hogy az épület közelében található hidat hívják ezentúl Vitalij Szkakun hídnak az után az ukrán katona után, aki az orosz támadás első napján hunyt el. 

A 25 éves férfi Herszon városában halt meg, miközben aknákat helyezett el egy hídra, hogy feltartóztassa az orosz csapatokat.

Nemcsak Európa országaiban támogatják ugyanakkor szimbolikus gesztusokkal Ukrajnát: az Egyesült Királyságban felvetődött, hogy az orosz külképviselet utcáját „Zelenszkij sugárútnak” hívják. 

Magát az ukrán elnököt, Volodimir Zelenszkijt pedig tiszteletbeli lovagi címmel tüntetnék ki brit politikusok.

– Ezekben a sötét percekben nemcsak támogatásunkról, hanem elismerésünkről is biztosítanunk kell az ukrán embereket, beleértve az elnököt – nyilatkozta a javaslatot kezdeményező párt, a Liberális Demokraták vezetője, Ed Davey. 

A Washingtonban található orosz nagykövetség előtt pár napja pedig egy olyan útjelző tábla áll, amelyen az olvasható: „Zelenszkij elnök útja” – ezt azonban csak ideiglenesen helyezték el oda. Ohio, New Hampshire, Pennsylvania és Utah amerikai államok kormányzói viszont határozottabb lépésre szánták el magukat, és elrendelték, hogy az állami tulajdonú italboltok hagyjanak fel az orosz gyártmányú vodkák értékesítésével. A lépés csupán jelképes, mivel ezek a termékek az orosz vodkapiac elenyésző részét teszik ki. 

Érdekesség, hogy a háborút egy olyan tradicionális étel is megsínylette, amelynek semmi köze Oroszországhoz, csupán a neve hasonlít az orosz elnökére. 

Mivel a poutine hangzásában Vlagyimir Putyin nevére emlékeztet, számos fenyegetés érte a híres francia–kanadai ételt felszolgáló éttermeket. Sokan ugyanis azt hitték, a vendéglátóhelyek az orosz elnök előtt akarnak tisztelegni. A Maison de la Poutine (A Poutine Háza) nevű francia étteremlánc teljesen le is vette az étlapjáról a híres, sült krumpliból, sajtból és szószból álló ételét, miután sokan a felháborodásuknak adtak hangot.

Borítókép: Az ukrán elnökre utaló, „Zelenszkij elnök útja” feliratú tábla áll az orosz nagykövetség épülete előtt Washingtonban 2022. március 7-én (Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.