Kivívta a tartományi vezetők haragját a lazítással Olaf Scholz

Olaf Scholz német kancellár megerősítette kormánya döntését, miszerint március 20-tól szinte minden koronavírus elleni intézkedést eltörölnek az országban. Mivel azonban a fertőzöttek száma rekordokat dönt az omikronhullám miatt, a tartományi vezetők súlyos bírálatát váltotta ki a kormány lépése.

2022. 03. 19. 7:05
SCHOLZ, Olaf; PUTYIN, Vlagyimir
Berlin, 2022. február 27. Olaf Scholz német kancellár a német hadsereg fejlesztésérõl és új energiapolitikáról beszél a szövetségi parlamentben (Bundestag) Berlinben 2022. február 27-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erõk mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a fõváros ellen is hadmûveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenõrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekrõl is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetõintézkedéseket Moszkva ellen. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnaptól megszűnik a legtöbb korlátozás Németországban, így a közösségi helyeken, például az éttermekben vagy a múzeumokban már nem lesz kötelező igazolniuk a lakosoknak, hogy megkapták a koronavírus elleni oltásukat vagy átestek a betegségen. 

A maszkviselési kötelezettséget is eltörlik a legtöbb helyen, kivéve a tömegközlekedésen, valamint a szociális és egészségügyi intézményekben.

A lazítás hallatán a német tartományok kormányfői arról panaszkodtak, hogy a szövetségi kormány és a tartományok között nem olyan nyitott a párbeszéd, mint Angela Merkel előző kancellár idején. A vezetők szerint Berlin egyoldalúan hozta meg a döntést az intézkedések feloldásáról, és nem vette figyelembe a jelenlegi fertőzöttségi arányokat sem. Bírálták, hogy a kormány már nem teszi kötelezővé a maszk viselését a közösségi terekben, és úgy gondolják, az új szabályozást lehetetlen lesz kivitelezni. Innentől ugyanis a tartományok szigoríthatják a szabályaikat, de csak akkor, ha gócpontok alakulnak ki bizonyos helyeken. A tartományi vezetők továbbá arról is dönthetnek, hogy a jelenlegi szabályozásokat még április 2-ig fenntartják.

A pandémia új szakaszához érkeztünk, amelyben megszabadulunk a legtöbb korlátozástól, csakúgy, mint a környező országok

– indokolta meg az országos lazítást Olaf Scholz. 

Németországban ugyanakkor jelenleg még tombol az omikronhullám, aminek következtében a koronavírus-járvány kezdete óta nem voltak olyan magasak az esetszámok, mint az elmúlt időszakban.

 A fertőzöttek száma napról napra emelkedik március eleje óta, ekkor ugyanis feloldották azt az intézkedést, amely megtiltotta az oltatlanoknak, hogy közösségi programokban vegyenek részt. A Robert Koch Intézet péntek reggeli adatai szerint huszonnégy óra leforgása alatt összesen 297 845-en kapták el a koronavírust és 226-an hunytak el a betegségben. A fertőzések hétnapos előfordulási aránya százezer főre vetítve pedig meghaladta az 1700-at, ami elképesztően magasnak számít. 

Olaf Scholz azonban azzal védte meg a döntését, hogy az omikron nem okoz olyan erősségű megbetegedést, mint az előző vírusvariánsok, és így kevesebb az elhunytak, illetve a kórházban kezeltek száma is. 

Nem szabadna egy harmadik koronavírusos évbe lépnünk az elmúlt kettő után úgy, hogy nem tanultunk a hibáinkból. Ha ezután az omikronnál veszélyesebb variánssal találjuk szembe magunkat, ősszel megint szigoríthatunk

– panaszolta Stephan Weil, Alsó-Szászország miniszterelnöke, aki a kancellárhoz hasonlóan maga is szociáldemokrata politikus. Hozzátette: ahhoz, hogy hosszú távon le lehessen győzni a járványt, magasabb oltottsági arányra van szükség. Németországban azonban már régóta stagnál a beoltottak száma, a lakosság mintegy 75 százaléka kapott eddig két oltást. 

Mindeközben a német szövetségi bíróság csütörtökön elutasította azt a keresetet, amelyben egy szállodatulajdonos kártérítést követelt Brandenburg tartományától a pandémiában elszenvedett anyagi sérelmeiért. A tulajdonos, aki 2020 tavaszán arra kényszerült, hogy bezárja a szállodáját a koronavírus elleni intézkedésekkel összhangban, 27 ezer eurót kért kompenzációként. A kereset elutasításával a bíróság precedenst teremtett, vagyis kimondta, Berlin nem fizet kártérítést a koronavírus-járvány okozta anyagi veszteségekért.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár Berlinben 2022. február 27-én (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.