Lapozó: Az antwerpeni gyémántkereskedők az orosz atomipart is finanszírozzák

Közel hétszáz svéd harcol Ukrajnában; Oroszok vertek át ukrán menekülteket a spanyolországi Alicantéban; A spanyol kormány csökkenti a fuvarozók üzemanyagárait.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 03. 25. 16:58
Popov, Oleg
Mirnij, 2019. július 3. 2019. június 19-i fotó Oleg Popovról, az Alrosa orosz gyémántipari társaság mirniji központjának vezetõjérõl egy nyersgyémántokból kirakott sík képnél a jakutföldi Mirnijben. A Mirnijnél levõ 525 méter mély és 1200 méter széles külfejtés, a Mir (Béke) a bolygó felszínének egyik legnagyobb mesterséges mélyedése. A 2001-ben bezárt bányát az Alrosa 2009-ben újranyitotta felszín alatti kitermelésre. Az Alrosa az oroszországi gyémánt 95 százalékát, világszinten pedig a gyémántkitermelés 27 százalékát adja. A mintegy 37 ezer embert foglalkoztató vállalat jelenleg 12 kimberlitkürtõnél és 16 üledékes lerakódásnál végez kitermelést Jakutföldön és az Arhangelszki területen. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij Fotó: Szergej Ilnyickij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel hétszáz svéd harcol Ukrajnában

Ukrajna nemzetközi önkéntes alakulatokat hoz létre az orosz megszállók ellen, közöttük jelentős számú svéd önkéntes is van. Koordinátoruk Philip Brännvall – aki maga is részt vesz a harcokban – azt nyilatkozta a TT svéd hírügynökségnek, hogy jelenleg 678 svéd önkéntes katona tartózkodik a háború sújtotta országban. Kiemelte, hogy mindannyian kiképzett katonák, vagy olyan szakmai felkészültséggel rendelkeznek, amelyik támogatja a harcokat. Például több önkéntes orvos segíti a munkájukat. A katonák elsősorban felderítést végeznek kis egységekben, a parancsnok tudomása szerint eddig még nem volt veszteségük.

Elősorban gerillamódszerekkel dolgoznak, szabotázsakciókat hajtanak végre, illetve levadásznak ellenséges egységeket.

A hírügynökség kérdésére, hogy hány orosz katona veszthette életét azokban a műveletekben, melyekben svédek is részt vettek, a vezető azt válaszolta, hogy körülbelül ötszáz fő körül lehet az áldozatok száma. A koordinátor cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint tömegesen tértek volna már vissza önkéntesek Svédországba, mindössze hat emberről tud, akik otthagyták Ukrajnát. Brännvall arról is beszélt, hogy további önkéntesek jelentkezését várják, szeretnék a kontingenst ezer főre felduzzasztani.

Forrás: Göteborgs Posten

Oroszok vertek át ukrán menekülteket a spanyolországi Alicantéban

A rendőrség letartóztatott két orosz nőt, akik azt ígérték a háború elől elmenekült ukránoknak, hogy pénzért cserébe segítenek nekik ideiglenes védelmük gyorsabb megszerzésében. A várakozóknak azt mondták, hogy a hatóság túl lassan dolgozik és hosszú időbe telik majd, mire megkapják a hivatalos papírokat, segítségükkel azonban ez a folyamat meggyorsítható. Az anya-lánya páros az alicantei rendőrségnél sorban álló ukránokhoz ment oda és saját nyelvükön ajánlottak fel nekik segítséget, kihasználva a városba újonnan érkezettek tájékozatlanságát. Felnőttenként 250 eurót, kiskorúnként 150 eurót kértek tőlük a gyorsabb ügyintézésért, végül ötezer eurót szedtek el a menekültektől.

A két orosz nő évekig hivatalos tolmácsként dolgozott Alicantéban egy cégen keresztül, így tökéletesen ismerték a hivatalos eljárások menetét, ami még hitelesebbé tette a megtévesztést.

Néhány áldozat gyanút fogott és visszakövetelte a pénzt, őket azonban azzal fenyegették meg, hogy ha feljelentést tesznek ellenük, akkor töröltetik az eljárást, ezzel pedig elérik, hogy ne kezeljék őket többé menekültként. A sértettek a fenyegetés és bizonytalan helyzetük miatt végül nem mertek feljelentést tenni ellenük. 

Forrás: abc.es

A spanyol kormány csökkenti a fuvarozók üzemanyagárait

A kamionosok több mint másfél hete kezdtek határozatlan idejű sztrájkba az eszkalálódott üzemanyagárak miatt. A munkabeszüntetés súlyos élelmiszer- és termékhiányt, valamint több gyár leállítását eredményezte a dél-európai országban. Az egyre súlyosbodó káosz és az ellátás fenyegetettsége miatt a kormány csütörtökön tárgyalóasztalhoz ült a Nemzeti Közúti Közlekedési Bizottsággal, melynek egyébként semmi köze nincs a munkabeszüntetést meghirdető platformhoz.

Abban egyeztek meg, hogy június 30-ig literenként 20 centtel csökkentik az üzemanyag árát, valamint 450 milliós közvetlen támogatást folyósítanak számukra.

Utóbbiból jut a személyszállító, valamint a kisebb cégeknek, így a buszosoknak és a taxisoknak is. A kormány szerint a fuvarozó vállalatok ezzel kamiononként 700 eurót takaríthatnak meg. Pedro Sánchez miniszterelnök Twitter-oldalán nagyszerűnek nevezte a megállapodást. A sztrájkot szervező szövetség azonban nem elégszik meg ennyivel. Közölték, hogy a megállapodás ellenére folytatják a munkabeszüntetést és követelik, hogy a kormány velük is üljön tárgyalóasztalhoz.

Források: rtve.es, twitter.com

Az antwerpeni gyémántkereskedők az orosz atomipart is finanszírozzák

A gyémántbányászattal és a nyersgyémánt kereskedelmével foglalkozó orosz vállalat, az Alrosa évente több milliárd euró értékű csiszolatlan gyémántot ad el az antwerpeni gyémántkereskedőknek, írja a belga De Morgen lapra hivatkozva a The Brussels Times. A gyémántbányászat mellett az Alrosa másik jelentős tevékenységi köre az uránércbányászat, az urántermelés, a -tárolás és a -kereskedelem.

Alig egy évvel azután, hogy az Alrosa profilja kibővült az orosz urán kereskedelmével – amelyet például az Egyesült Államokbeli atomerőművek hatalmas mennyiségekben hasznosítanak a mai napig – az Alrosa együttműködési szerződést kötött a Vlagyimir Putyin által alapított és az Oroszországi Föderáció atomenergetikai iparágát összefogó és felügyelő állami atomenergetikai konszernnel, a Roszatommal. A belga lapok rámutatnak, hogy

miközben az Alrosa az antwerpeni gyémántkereskedőktől milliárdos árbevételeket realizál a gyémánteladásból, addig uránt termel ki és biztosít az orosz atomiparnak, a külföldre is nagy mennyiségben eladott energiahordozók, és az orosz nukleáris fegyverek előállításához szükséges alapanyagok formájában.

A belga gyémántkereskedelem és az orosz atomipar közötti (áttételes) kapcsolatot a belga európai parlamenti képviselő, Kathleen Van Brempt groteszknek nevezte, és a nukleáris energiahordozók terén is szankciókat sürgetett.

Forrás: brusselstimes.com

Borítókép: 2019. június 19-i fotó Oleg Popovról, az Alrosa orosz gyémántipari társaság mirniji központjának vezetőjéről egy nyersgyémántokból kirakott sík képnél a jakutföldi Mirnijben (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.