Lapozó: Élelmiszerhiányra figyelmeztet az Egyesült Államok

A HIV-fertőzések robbanásszerű növekedésétől tartanak Franciaországban; Elkezdődött a koronavírus-járvány okozta pszichés zavarok gyógyítása Olaszországban; Segélyvonalat indított a spanyol kormány az ukrán menekültek megsegítésére.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 03. 25. 14:45
BIDEN, Joe
Brüsszel, 2022. március 24. Joe Biden amerikai elnök nyilatkozik a sajtó képviselõinek a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítõ csoport, a G7 vezetõinek a csúcstalálkozója után Brüsszelben 2022. március 24-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A HIV-fertőzések robbanásszerű növekedésétől tartanak Franciaországban

A francia egészségügyi minisztérium alá tartozó kormányhivatal, a Santé publique France adatai szerint 2020-ban 22 százalékkal csökkent Franciaországban az újonnan azonosított HIV-fertőzések száma. A francia BFM TV-nek nyilatkozó szakember, Sandrine Fournier szerint a 2020-ra vonatkozó statisztikákat azonban fenntartásokkal kell kezelni. Fournier szerint ugyanis a látványos visszaesés – bár részben valóban a koronavírus-járvány okozta kijárási tilalomnak, a nem biztonságos szexuális aktusok alacsonyabb számának és a fertőzés lassabb terjedésének köszönhető –, a csökkenő tendencia valódi oka az, hogy a koronavírus megjelenése óta a HIV-tesztelés háttérbe szorult és jelentős mértékben csökkent.

Különösen így volt ez 2020-ban, amikor a kormány, a járványügyi szakemberek és a laboratóriumok a Covid–19-tesztekre összpontosítottak.

A 2020-ban 14 százalékkal visszaesett HIV-tesztek számszerűen azt jelentik, hogy hozzávetőleg 650 ezer HIV-gyanús tesztalanyon nem végezték el a szűrést.

Így a felfedezett esetek számában mért jelentős visszaesés hamis képet ad. A szűrés hiánya és egy fel nem tárt, de meglévő új HIV-fertőzés pedig két szempontból is veszélyes. Egyrészt a páciens tudtán kívül van jelen, ezért védekezés nélkül adhatja tovább a fertőzést, másrészt a HIV-vírus jelentős károkat okozhat a fertőzött személy immunrendszerében, mielőtt a probléma kiderül. Erre utal az az adat is, hogy a 2021 óta HIV-vírussal azonosított új fertőzöttek 30 százalékánál az AIDS-hez, azaz a szerzett immunhiányos tünetegyütteshez vezető státus már előrehaladott.

Forrás: bfmtv.com

Elkezdődött a koronavírus-járvány okozta pszichés zavarok gyógyítása Olaszországban

Olaszország gyógyítani kezdi az elhúzódó bezárások, tömeges halálozások és a félelem okozta lelki terheket. A szakma köreiben „Emotív Covid 20” néven vált ismertté a főként serdülőkorú fiataloknál jelentkező pszichés zavarok sora. A fertőzéstől, a bezártságtól való félelem súlyos lelki betegségek kiváltójává vált. Tavaly jelentősen emelkedett a fiatalkorúak öncsonkításra vagy öngyilkosságra tett kísérleteinek száma. A figyelemzavarral, szorongással, étkezési zavarokkal küzdő, orvosi kezelésre vagy terápiára szoruló gyerekek száma 30 százalékkal nőtt. A szigorú szabályozások és az elhúzódó izoláció sok esetben komoly lelki megterhelést jelentett a fiataloknak.

Aggasztó, hogy a megcsonkításokra irányuló próbálkozások száma 58 százalékra, az öngyilkossági kísérletek száma pedig 40 százalékra emelkedett

– világít rá a római Il Bambino Gyermekkórház neurológiai osztályának felmérése. A súlyos nehézségekkel küzdő fiatalok 80-85 százalékánál cannabis tartalmú szerek rendszeres fogyasztását is kimutatták a szakemberek. A családok együttműködését szorgalmazzák, azt javasolva, hogy ha a fiatalok hónapokon keresztül elzárkóznak vagy hosszabb ideig ingerlékenyek, forduljanak szakértőkhöz.

Forrás: agi.it

Segélyvonalat indított a spanyol kormány az ukrán menekültek megsegítésére

A spanyol kormány az ukrán menekültek megsegítésére hozott létre segélyvonalat, melyen azoknak a családoknak a hívását várja, amelyek hajlandóak befogadni a háború elől menekülő embereket. A jelentkezőket ezután személyesen keresik fel az akcióhoz csatlakozott alapítvány munkatársai, hogy felmérjék életkörülményeiket. Azt vizsgálják, hogy a befogadó családok hány embert képesek ellátni és mennyi ideig.

A kormánnyal együttműködő alapítvány ezzel párhuzamosan egy tájékoztató kampányt is elindít „a családnak családra van szüksége” jeligével, melynek célja az állampolgárok mozgósítása.

Azokban a városokban, ahová a legtöbb menekült érkezik – Madrid, Barcelona, Murcia és Malaga –, technikai fogadóirodákat nyitnak, melyek célja szintén az lesz, hogy az információk áramoltatásával segítsék a befogadó családok alkalmasságának ellenőrzését.

Ezeket az irodákat olyan szakemberek vezetik majd, akik évente több mint 60 ezer gyermek biztonságos elhelyezéséről gondoskodnak Spanyolország régióiban.

Forrás: ultimahora.es

Élelmiszerhiányra figyelmeztet az Egyesült Államok

Az amerikai sajtó kiemelten foglalkozik Joe Biden amerikai elnök egyik kijelentésével, amelyet csütörtökön a NATO-csúcs és a G7-ek találkozóját követő sajtótájékoztatón tett Belgiumban. Újságírói kérdésre az amerikai elnök azt válaszolta, hogy „igen, megvitattuk az élelmiszerhiány kérdését is. Az élelmiszerhiány valós probléma lesz” – mondta.

Biden közölte, hogy az Oroszország ellen meghozott gazdasági szankciók árát nemcsak Oroszország, hanem az európai országok és az USA is megfizeti majd. Emlékeztetett, hogy Ukrajna és Oroszország eddig a világ kenyereskosara volt, mert a két állam búzakivitele a globális kereskedelemnek csaknem az egynegyedéhez járult hozzá. Az USA és Kanada már keresi a lehetséges megoldást – elsősorban saját termelésének növelésével – a hirtelen kieső búza- és más gabonaimport pótlására. Joe Biden a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a csúcstalálkozó résztvevői egyben felszólítják az európai (és más) országokat, hogy azonnali hatállyal függesszék fel a gabonára és más élelmiszeripari termékekre vonatkozó kiviteli tilalmukat vagy korlátozásukat, amelyeket ezek az országok a háború kitörése után saját nemzeti élelmiszer-ellátásuk biztosítása érdekében léptettek életbe.

Az Egyesült Államokban az élelmiszerek árának robbanásszerű növekedése hetek óta aggodalmat kelt a lakosságban, mert az élelem fogyasztói ára – soha nem látott módon – háromnaponta emelkedik.

Források: nypost.com, foxnews.com

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 vezetőinek a csúcstalálkozója után Brüsszelben 2022. március 24-én. (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.