Lapozó: Finnországban is sztrájkolnak a tanárok

Mintegy százezer ukrán gyermek beiskolázására készül Spanyolország · A német kormány aggódik a belgiumi atomerőművek miatt · Náci karszalaggal illusztrálják a Nestlé logóját, amiért nem vonul ki Oroszországból.

Forrás: MEDIAWORKS2022. 03. 21. 17:24
ISKOLA - ÜRES OSZTÁLYTEREM
ISKOLA - ÜRES OSZTÁLYTEREM Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy százezer ukrán gyermek beiskolázására készül a spanyol kormány

A spanyol oktatási miniszter, Pilar Alegría nagyjából százezer gyermek érkezésére számít az orosz–ukrán háború miatt. Kiemelte, hogy Spanyolország részt vesz az oktatásukban. Ahhoz, hogy ez semmilyen akadályba se ütközzön, a kormány növeli a tanárok létszámát. Az oktatási minisztérium az autonóm régiókkal közösen dolgoz ki egy tervezetet, amelynek részeként olyan tanárokat szerződtetnek, akiknek tapasztalatuk van a speciális körülményekből érkező gyerekek oktatásában. A Spanyolországba érkező ukrán kiskorúaknak ugyanis a tudás mellett érzelmi biztonságra is szükségük van. A tárca ezért asszisztenseket és tanácsadókat is szerződtetni fog, akik külön foglalkoznak a menekült gyerekekkel. Hasonlóképpen felmérik majd nyelvi képességeiket is, hogy megfelelően segíthessék őket a spanyol nyelv elsajátításában. Ezzel egyidejűleg az iskolai végzettségüket és a tanulással kapcsolatos múltjukat is értékelik, hogy meghatározzák, milyen megerősítő képzésekre van szükségük. Alegría hozzátette: Spanyolországnak nagy tapasztalata van az olyan kiskorúak oktatásában, akik nem beszélik a spanyolt. A különbség most az, hogy az ukrán gyerekeknek pszichológiai támogatásra is szükségük van az átélt tragikus események miatt.

Forrás: Elmundo.es

A német kormány aggódik a belgiumi atomerőművek miatt

Németország Belgiummal határos tartományának, Észak-Rajna–Vesztfáliának vezetői aggodalmukat fejezték ki azzal a döntéssel kapcsolatban, amelyet a belga kormány a múlt héten hozott meg, és amellyel 2025 helyett 2035-ig hosszabbította meg Belgium két régi atomerőművének, a Doel4-nek és a Tihange3-nak az üzemidejét. A német tartomány gazdasági és energiaügyi minisztériuma vasárnap arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen döntés meghozatalakor Belgiumnak figyelembe kellene vennie a szomszédos országok álláspontját, még akkor is, ha az uniós tagállamokban az energiaellátás megszervezése nemzeti hatáskörbe tartozik. Észak-Rajna–Vesztfália ezért átláthatóságot sürget a kérdésben, valamint egy olyan tanulmány elkészítését, amely felvázolja az országhatárokon átnyúló környezetvédelmi hatásokat, netán veszélyeket, és a biztonság érdekében életbe léptetett magasabb szintű biztonsági előírásokat.

Észak-Rajna–Vesztfália egyébként már évek óta aggódik a német határtól mindössze nyolcvan kilométerre lévő Tihange atomerőmű leromlott állapota miatt. A tartomány vasárnapi közleményét megelőzően a német szövetségi környezetvédelmi miniszter, Steffi Lemke is bírálta a belga kormány múlt heti döntését a két kiöregedett reaktor üzemidejének meghosszabbítása miatt.

Forrás: Dhnet.be

Náci karszalaggal illusztrálják a Nestlé logóját, amiért nem vonul ki Oroszországból

Míg számos multinacionális nagyvállalat bejelentette, hogy felfüggeszti oroszországi tevékenységét, addig vannak, amelyek folytatják működésüket az országban. Az egyik ilyen közismert cég a svájci Nestlé. A vállalat a múlt héten ugyan közölte, hogy felfüggeszti egyes termékei árusítását Oroszországban, azonban az élelmiszergyártó továbbra is teljes kapacitással működteti – a más piacokat is élelmiszerrel ellátó – hét oroszországi gyárát. A Nestlé hétezer alkalmazottnak ad munkát Oroszországban, azonban árbevételének mindössze két százalékát termeli ki a helyi piacon. Ukrajna miniszterelnöke mindazonáltal a Twitteren ítélte el a svájci óriás álláspontját, és azzal a vádolta a vállalatot, hogy az hozzájárul a védtelen ukrán gyerekek és anyák legyilkolásához. A Nestlé ellen közösségi bojkott is indult, a vállalat logójában pedig már feltűnt egy nagy N (mint „náci") betűt viselő madár, és a cég szlogenjét a vállalat bírálói a Good Food Good Life (Jó Étel, Jó Élet) mottóról a Good Rubl, Good Reich (Jó Rubel, Jó Gazdagság) változatra módosították. Az Oroszországban aktív ötszáz francia vállalat közül csak a luxuscikkek szektorában kereskedő Hermès, Kering és az LVMH hagyta el a piacot. Volodimir Zelenszkij a hétvégén felszólította az összes nyugati vállalatot – külön kiemelve a francia Auchant –, hogy haladéktalanul hagyják el Oroszországot, és számolják fel a profitéhségüket, amely az ukrán elnök szerint elfogadhatatlan az Ukrajna ellen elkövetett háborús bűnök láttán.

Forrás: Franceinter.fr

Finnországban is sztrájkot szerveznek a tanárok

A finn OAJ nevű pedagógusszakszervezet és egy másik érdekképviseleti szervezet hétfőn jelentették be, hogy újabb városokra terjesztik ki a sztrájkfelhívásukat. Ezúttal Helsinkire és még három településre, ahol a sztrájk 11 400 pedagógust érint. A munkabeszüntetés egy hétig tart majd, április 19-én kezdődik és 25-én fejeződik be, ha addig nem születik megoldás. A tanárok még a sztrájk előtt, április 5-én tüntetést szerveznek Helsinkiben. A szakszervezet most adta ki a negyedik sztrájkra vonatkoztató felhívását. Eddig már hat finn városban meghirdették, hogy az első sztrájk április 6-án kezdődik. Az OAJ szerint a sztrájk célja az önkormányzati alkalmazottak tisztességes fizetésének elérése, valamint, hogy ráirányítsák a figyelmet a finnországi oktatás magas színvonala biztosításának fontosságára.

Forrás: YLE

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.