Magyarország felett is átrepült a Zágrábnál lezuhant katonai gép

Vélhetően Ukrajnából indult a pilóta nélküli felderítő gép.

2022. 03. 11. 14:10
Unknown plane crashed in the Croatian capital Zagreb
Unknown plane crashed in the Croatian capital Zagreb Fotó: STIPE MAJIC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök este lezuhant egy pilóta nélküli katonai repülőgép Zágráb közelében, három méter széles, egy méter mély krátert vágva a talajba. A szovjet (orosz) gyártmányú Tu–141-es Magyarország – illetve előtte Románia – légterén is átrepült. 

– Egy, a légtérben a radarképernyőn időnként érzékelhető repülő  tárgyat észlelt a Magyar Honvédség légtérvédelmi szolgálata 2022. március 10-én az éjszakai órákban Magyarország légterében. A repülő eszköz, mint később beigazolódott egy TU-141 típusú drón volt, amelyet az utóbbi időben az elavultsága miatt elsősorban kiképzési légicélként alkalmaztak. Ilyen eszközzel az ukrán, de korábban az orosz hadsereg is rendelkezett – írta közleményében a Honvédelmi Minisztérium.

A nagy sebességgel közlekedő eszközt már Ukrajna területén is érzékeltük. Magyarország légterébe – Románia légterét érintve – Csengernél lépett be. A hazánkba történő belépésétől mindvégig nyomon követve és ellenőrzés alatt tartva, az az ország légteréből távozott

– folytatódik a tájékoztatás.

Kijev először tagadta, hogy ukrán gépről lenne szó, viszont a 80-as években gyártott eszköz már csak Ukrajnában áll hadrendben, hatótávolsága pedig 1000 kilométer, így orosz területekről aligha érhetett volna el idáig. Néhány nappal ezelőtt ugyanilyen eszközt lőttek le a háborúban, ami megerősíti, hogy az ukrán hadsereg jelenleg is használja az eszközt.

A Tu–141-es felderítőgép, fegyverzete nincs, viszont több mint hattonnás, így már becsapódása is súlyos károkat tud okozni.

Zoran Milanovic horvát elnök nyugalomra intett, úgy vélte, hogy a drónnak nem Horvátország volt a célpontja, de a történtek kivizsgálását ígérte. A The War Zone szakportál arra a következtetésre jutott, hogy az eszköz súlyosan meghibásodhatott, ezért tévedt el. Horvát lapoknak nyilatkozó szakértők is úgy vélték, hogy valamilyen – például programozási – hiba vezethetett az iránytévesztéshez: az eszköz útvonaltervét előre, már felszállás előtt meghatározzák, nem repülés közben irányítják. 

Horvát lapértesülések szerint az eszköz 700 km/órás sebességgel, 1300 méteres magasságban repülhetett el Magyarország fölött. Úgy becsülik, legalább 560 kilométert tett meg úgy, hogy a nyugati katonai szövetséghez tartozó légvédelmet érintette. Ez azonnal találgatásokra adott okot, hogy a légvédelem miért nem lőtte le az azonosítatlan eszközt?

Mint arra Wagner Péter biztonságpolitikai szakértő rámutatott, ez korántsem jelenti azt, hogy a pilóta nélküli gépet ne észlelték volna. A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója rámutatott, hogy számba véve a lehetséges következményeket, például a roncsok szétszóródását, dönthettek úgy szándékosan, hogy megvárják, amíg kifogy a gép üzemanyaga, és magától lezuhan.

A közösségi médiában olyan felvételek is megjelentek, amelyeken ejtőernyők láthatók a roncsok közelében. Ezek azonban – pilóta nélküli gépről lévén szó – nem emberek számára készültek, hanem a Tu–141-es normális esetben ennek segítségével landol. Mint arról a Jogalappal.hu haditechinkai blog is ír, a gép adathordozóját is leválaszthatják ejtőernyővel, hogy az információk menthetők legyenek.

A hírekre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is reagált. Rendkívüli Facebook-bejelentkezésében megerősítette a Magyar Honvédség információit. Hozzátette, hogy pénteken még egy riasztás befutott, a magyar Gripenek ekkor is a levegőbe emelkedtek, de a területet berepülve másodszorra sem találtak semmit.

Mivel a szomszédban háború van, ezért rendkívül fontos, hogy minden esetben megfontoltan és higgadtan járjon el a Honvédség és a légierő is. Ez így volt ezekben az esetekben, és így lesz az elkövetkező esetekben is. Nagyon fontos, hogy meg kell védenünk Magyarországot!

– tette hozzá. Hangsúlyozta azt is, hogy a radarészlelésekről a román, a horvát és szlovén kollégákat is értesítette.

„Az imént beszéltem telefonon Gordan Grlic Radman horvát külügyminiszter kollégámmal a Zágrábban lezuhant pilóta nélküli robotrepülő ügyében. Hatóságaink vizsgálják a történteket, mivel a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint, több NATO-tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében. A vizsgálatok során szorosan együttműködünk a horvát hatóságokkal és más NATO-szövetségeseinkkel egyaránt”

– írta korábban Facebook-bejegyzésében.

Borítókép: Rendőrségi helyszínelés a becsapódás helyszínén (Fotó: Stipe Majic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.