Tarol a Fidesz–KDNP az erdélyi magyarok körében

Egy friss felmérés szerint a kormánypártoknak kilencvenszázalékos támogatottságuk van Erdélyben.

Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint százezren adták le, küldték el eddig levélszavazatukat Erdélyből, a magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyiek körében a négy évvel ezelőttinél nagyobb az érdeklődés a magyarországi választások iránt. A Krónika erdélyi napilap információi szerint sok olyan választópolgár adja le most a szavazatát, aki idén először regisztrált, és első alkalommal vesz voksol. Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja arról számolt be, hogy folyamatosan érkeznek a külképviseletre a levélszavazatok március 19-től kezdődően.

Egy friss felmérés szerint a Fidesz–KDNP-nek kilencven százalékos támogatottsága van az erdélyi magyarok körében.

A kormányzó párt iránti rendkívül magas bizalommal kapcsolatban Pászkán Zsolt, a budapesti Külügyi és Külgazdasági Intézet Románia-szakértője megkeresésünkre azt mondta, ez elsősorban annak a határon túli magyar közösségekkel kapcsolatos önazonos és következetes Fidesz-politikának az eredménye, amely nemcsak azokban az években érvényesült, amikor ez egybeesett a kormány politikájával, hanem a Fidesz ellenzéki időszakaiban is. 

A magyar állampolgárság felvételének és a magyarországi választáson való részvételnek a »kriminalizálásával« – amely elsősorban a Gyurcsány-kormányok időszakára volt jellemző – a magyar balliberális oldal kizárta a szavazói köréből azokat, akik esetleg rájuk szavaztak volna vagy szavaznának

− fogalmazott az elemző.

− Az ellenzéki politikusok utóbbi tizenkét évben tett számos, általában véve a határon túli magyarokra nézve sértő és igazságtalan támadásai pedig csak tovább erősítették elutasítottságukat, főleg úgy, hogy az ilyesmire vetemedő ellenzékiek túl sokan voltak és túl fontos tisztségeket töltöttek be pártjaikban ahhoz, hogy ne lehessen álláspontjukat egész alakulatuk véleményének tekinteni. 

Ezért aztán az ellenzéki pártok nemcsak attól a lehetőségtől fosztották meg magukat, hogy aktívan és hitelesen kampányolhassanak a határon túli magyar közösségekben, de ezekhez a közösségekhez tartozó lehetséges támogatóikat is kizárták a versenyből – tette hozzá Pászkán Zsolt.

Arra kérdésre, hogy egy esetleges kormányváltás esetén mire számíthatnak a határon túliak, az erdélyiek, Pászkán Zsolt azt mondta, a legkevésbé sem megnyugtató, hogy – amint az a kolozsvári ellenzéki kampányeseményen kiderült – az ellenzék miniszterelnök-jelöltje még azzal sincs tisztában, mekkora kormányzati támogatások segítették a határon túli magyar közösségeket.  

Ez a nyilvános adatokkal kapcsolatos tudatlanság olyan mértékű közönyösségről árulkodik, ami semmi jóval nem kecsegtet a határon túli magyarok számára

– mutatott rá a szakértő.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.