A Dunával kapcsolatos infrastruktúra fejlesztéséről állapodott meg a román és a bolgár kormányfő

Az energetikai hálózatok és a Dunával kapcsolatos infrastruktúra közös fejlesztéséről állapodott meg pénteken Bukarestben Kiril Petkov bolgár és Nicolae Ciuca román miniszterelnök.

Forrás: MTI2022. 04. 29. 21:41
CIUCA, Nicolae Ionel; PETKOV, Kiril
Bukarest, 2022. április 29. Kiril Petkov bolgár miniszterelnök (b) kezet fog román hivatali partnerével, Nicolae Ciucával Bukarestben 2022. április 29-én. MTI/AP/Vadim Ghirda Fotó: Vadim Ghirda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös sajtóértekezletükön bejelentették: új Duna-híd épül a romániai Giurgiu és a bolgár Rusze között. Egy új határátkelő megnyitásáról is egyezményt írtak alá, hogy újraindíthassák a harminc éve leállt kompjáratot a két város között a régi Duna-híd javításának idejére.

Egyetértettek abban: az ukrajnai háború miatt felértékelődött a folyami hajózás, ezért megkezdik a Duna medrének régóta esedékes kotrását, hogy a folyam egész évben hajózható legyen.

A román–bolgár kormányfői találkozón részt vevő Adina Valean közlekedésért felelős uniós biztos is a dunai hajózás fejlesztését szorgalmazta. Rámutatott: a Duna – a Rajna mellett – az európai folyami hajózás gerincét képezi, aminek kiemelt szerepet szánnak a jövőben is, hiszen „fenntartható” közlekedési útvonalról van szó. A Duna szerepe az ukrajnai háború közepette felértékelődött, hiszen alternatív útvonalat jelent az ukrán export számára, miután az orosz csapatok elvágták Ukrajna fekete-tengeri kikötőit a külvilágtól.

Petkov Bukarestben is szóba hozta, hogy a bolgár fél további négy Duna-híd megépítését is szorgalmazza. A bukaresti média viszont úgy tudja: Románia fenntartásokkal kezeli a kezdeményezést, mivel a fekete-tengeri konstancai kikötő áruforgalmának csökkenésétől tart.

A bolgár kormányfő elmondta: a regionális energetikai és közlekedési projektek összehangolása érdekében jövő héten közös román–bolgár tárcaközi munkacsoport alakul.

Hozzátette: az energetikai hálózatok optimizálásánál az a cél, hogy azok ne két különálló országra tagolódjanak, hanem egy egységes rendszert alkossanak.

A bukaresti találkozón elhangzott: Románia és Bulgária kiáll Ukrajna szuverenitása és területi épsége mellett, ugyanakkor elítéli az orosz fegyveres agressziót, a civilek ellen elkövetett atrocitásokat. A román és az bolgár miniszterelnök támogatásáról biztosította Ukrajna, valamint Moldova és Georgia európai integrációs törekvéseit, ugyanakkor szorgalmazták az uniós igazságügyi monitoring, az úgynevezett együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (CVM) lezárását és országaik felvételét a schengeni övezetbe.

Borítókép: Kiril Petkov bolgár miniszterelnök (balra) kezet fog román hivatali partnerével, Nicolae Ciucával Bukarestben (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.