A szlovén baloldali szavazóknak nem volt más választásuk

A leendő kormányfőnek, Robert Golobnak kevés politikai tapasztalata van.

2022. 04. 25. 14:22
null
Ljubljana, 2022. április 25. Robert Golob (a kivetítõn), a balközép Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda) vezetõje koronavírus-fertõzés gyanúja miatt videólinken keresztül, otthonából mondja el gyõztes beszédét Ljubjanában 2022. április 24-én, miután a részeredmények szerint az általa alapított mozgalom megnyerte a parlamenti választásokat. MTI/AP/Darko Bandic Fotó: Darko Bandic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűleg kritikusabban áll majd az új szlovén kormány Magyarországhoz és Lengyelországhoz, s próbál inkább az európai mainstreambe becsatlakozni, ott jó pontokat szerezni

 – mondta lapunknak Németh Ferenc, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója a Szabadság Mozgalom pártról, amely megnyerte a vasárnapi parlamenti választásokat. Míg az eddigi jobboldali kormányfő, Janez Jansa szoros kapcsolatot ápolt a magyar kormánnyal, addig a balliberális szlovén pártok elutasítják a kemény bevándorlásellenességre és a konzervatív értékekre alapuló modellt, amelyet szerintük Jansa Magyarország mintájára akart kiépíteni. Robert Golob, a szlovén politikában 2021-ig viszonylag ismeretlen ellenzéki vezér is erre utalt, amikor győzelmi beszédében azt mondta, diadalukkal szabadságot hozhatnak az országnak.

Az 55 éves, háromgyermekes családapa elsősorban villamosmérnökként tevékenykedett, több mint egy évtizeden át vezette az állami áramszolgáltató vállalatot, amelynek éléről éppen Janez Jansa miniszterelnök váltotta el. Ezt követően döntött úgy, hogy ismét elkezd politizálni, és indul a választásokon.

Nincs más választásom, ha szabad és nyitott társadalomban akarok élni

 – indokolta meg döntését, sokadszorra megvádolva a kormányfőt azzal, hogy leépíti a demokráciát Szlovéniában. Robert Golob politikai szerepvállalása korábban abban merült ki, hogy 1999–2002 között gazdasági államtitkár volt, majd a 2010-es évek elején Zoran Jankovic ljubljanai polgármester, illetve Alenka Bratusek volt miniszterelnök balközép irányultságú pártjainak volt az alelnöke. Golob idén januárban indult a tavaly megalapított Zöld Akció Párt elnöki tisztségéért, amelynek elnyerése után nevezte át a pártot Szabadság Mozgalomra, s

mindössze néhány hónap alatt hatalmas támogatottságra tett szert.

A gyors népszerűségszerzés beleillik a balliberális politikai térfélen évek óta tapasztalható tendenciába, miszerint a korábbi pártokban csalódott balliberális szavazók újonnan létrehozott pártnak szavaznak bizalmat, csak hogy ne Janez Jansa legyen a kormányfő.

Ez az egyik legnagyobb problémája a baloldalnak, s ezért van az, hogy a Szabadság Mozgalom jelentős szavazatokat szipkázott el a többiektől. A baloldali pártok között egyébként szinte semmiben nem különböznek egymástól

 – közölte Németh Ferenc.

A Szabadság Mozgalom elsősorban környezetvédő programot hirdetett meg, amelynek célja Szlovénia hosszú távú átállása a zöld-, megújuló energiára, illetve a gazdaság ellenállóképességének a javítására is fókuszálnak, hogy a jövőben könnyebben átvészelje az energiaválságokat. Megreformálnák további az egészségügyet, amely Golobék szerint csődöt mondott a koronavírus-járvány idején, és nagyobb hangsúlyt fektetnének a digitalizációra.

 

Borítókép: Robert Golob (a kivetítőn), a balközép Szabadság Mozgalom vezetője koronavírus-fertőzés gyanúja miatt videólinken keresztül, otthonából mondja el győztes beszédét Ljubjanában 2022. április 24-én. (Fotó: MTI/AP/Darko Bandic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.