Angela Merkel kiáll a 2008-as NATO-csúcson hozott döntések mellett

A volt német kancellár szóvivőjén keresztül az ukrán elnök bírálataira reagált.

MTI
2022. 04. 04. 13:36
null
(FromL) German Chancellor Angela Merkel, French President Emmanuel Macron and Russian President Vladimir Putin attend a press conference after a summit on Ukraine at the Elysee Palace, in Paris, on December 9, 2019. - Leaders aim for new withdrawal of forces from Ukraine conflict zones by March 2020, according to a communique on December 9, 2019. (Photo by LUDOVIC MARIN / POOL / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Angela Merkel kiáll a 2008-as NATO-csúcson hozott döntések mellett – közölte a volt német kancellár szóvivője hétfőn, reagálva Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bírálatára. 

– Angela Merkel kitart a 2008-as bukaresti NATO-csúcstalálkozóval kapcsolatos döntései mellett, ugyanakkor a Bucsán és Ukrajna más településein történt atrocitások fényében teljes mértékben támogatja a német szövetségi kormány és a nemzetközi közösség Ukrajna melletti erőfeszítéseit, amelyek véget vetnek Oroszország barbárságának és Ukrajna elleni háborújának –  közölte a szóvivő. 

Volodimir Zelenszkij vasárnap esti videóüzenetében felszólította Angela Merkelt és Nicolas Sarkozy volt francia államfőt, hogy látogassanak el Bucsára, ahol – szavai szerint – képet alkothatnak az Oroszországgal kapcsolatban 14 éve követett politikájuk kudarcáról.

Az ukrán elnök és a volt német kancellár kijelentései arra vonatkoznak, hogy a 2008-as NATO-csúcson ugyan ígéretet tettek arra, hogy Ukrajna a védelmi szövetség tagja lehet, de nem indították el az úgynevezett csatlakozási akciótervet (MAP), méghozzá főleg a Moszkva tiltakozására hivatkozó német és francia kormány ellenállása miatt.

A kijevi vezetés Frank-Walter Steinmeier német államfőt is több alkalommal élesen bírálta. Legutóbb Andrij Melnyik berlini ukrán nagykövet, aki egy vasárnapi lapinterjúban úgy vélte, hogy Steinmeier korábban, még kancelláriaminiszterként, majd külügyminiszterként orosz kapcsolatok sűrű hálózatát építette ki, és ezek a kapcsolatok a jelenlegi szövetségi kormányt is befolyásolják. 

A diplomata hozzátette, hogy a szövetségi elnök számára Németország és Oroszország jó viszonya alapvető fontosságú, szent dolog, és ezen az Ukrajna elleni orosz agresszió sem képes változtatni.

Frank-Walter Steinmeier és az elnöki hivatal nem reagált a bírálatokra, Wolfgang Büchner helyettes kormányszóvivő viszont hétfői berlini tájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a német szövetségi kormány megérti, hogy Ukrajna rendkívüli helyzetben van és pusztító háború célpontja, de ezzel együtt is visszautasítja az államfővel szembeni ukrán kritikát.

Az ukrán fővárostól, Kijevtől mintegy 30 kilométerre északnyugatra fekvő Bucsa a február 24-én elindított háború első napjaiban került orosz kézre és a napokban foglalták vissza az ukrán erők. Az oroszok távozása után több száz meggyilkolt civil holttestére bukkantak.

Olaf Scholz német kancellár elítélte és az orosz hadsereg háborús bűncselekményének minősítette a vérengzést. Annalena Baerbock külügyminiszter közölte, hogy az eset miatt várhatóan szigorítják az Oroszország elleni európai uniós szankciókat.

 

Borítókép: Angela Merkel, Emmanuel Macron és Vlagyimir Putyin 2019-ben. (Fotó: Ludovic Marin  Pool/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.