Illegális migráció: Lavinát indíthatnak el Bidenék

Az illegális határátlépők gyors visszatoloncolását lehetővé tevő úgynevezett 42-es rendelet hatályon kívül helyezését tervezi a Biden-adminisztráció május végétől, amelynek következtében várhatóan tovább növekszik majd a nyomás az amerikai–mexikói határon. A megengedő bevándorláspolitika a demokratákat is megosztja., néhány szenátor például már inkább a republikánusokkal összefogva igyekszik akadályozni az enyhítő intézkedéseket, amíg Washington nem rak le egy részletes tervet a migrációs nyomás kezelésére vonatkozóan.

2022. 04. 19. 19:03
Sayula de Aleman, 2018. november 4. Közép-amerikai kivándorlók a Veracruz mexikói állambeli Sayula de Alemanban 2018. november 3-án. Az amerikai-mexikói határ felé tartó, több ezer emberbõl, fõként hondurasiakból és salvadoriakból álló menekültek elsõ csoportja október 13-án indult útnak a hondurasi San Pedro Sula városából. MTI/EPA/EFE/Angel Hernandez Fotó: Angel Hernandez
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint egymillió embert tartóztattak fel tavaly október óta az amerikai–mexikói határon, ami az elmúlt két évtized rekordjának számít az illegális határátlépések tekintetében – írta tegnap a The Wall Street Journal az amerikai Vámügyi és Határvédelmi Hatóság (CBP) friss jelentésére hivatkozva. 

A most közreadott adatokban ráadásul csak a feltartóztatások jelennek meg, vagyis nem tartalmazzák azokat, akik sikeresen, feltartóztatás nélkül átjutottak, így a határhoz érkezők valós száma valószínűleg jóval magasabb lehet. 

A határőrök csak márciusban 210 ezer embert tartóztattak fel – utoljára húsz éve volt ilyen magas forgalmú hónap. További 11 500 migráns léphetett be engedéllyel az országba, hogy humanitárius védelmet kérjen a szárazföldi határátkelőhelyeken. A jelentésből az is kiderült, hogy az elmúlt időszakban ugrásszerűen megnőtt a Kubából és az Ukrajnából érkező migránsok száma: csak márciusban több mint 32 ezer kubai lépte át illegálisan az Egyesült Államok határát, míg a hatóságok közel ötezer ukrán belépését engedélyezték.

A rekordmagas számok ráadásul épp egy olyan időszakban születtek, amikor Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja arra készül, hogy május 23-i hatállyal feloldja a pandémia okozta egészségügyi válsághelyzet miatt még Donald Trump volt amerikai elnök által bevezetett úgynevezett 42-es rendeletet, ami lehetővé tette a hatóságoknak, hogy a határt illegálisan átlépőket menedékkérelmi eljárás lefolytatása nélkül, azonnal visszatoloncolják Mexikóba. Az idén regisztrált, kicsivel több mint egymillió határátkelési kísérlet nagyjából 51 százalékánál éppen a 42-es rendeletre hivatkozva utasították ki a migránsokat, míg a többit a szokásos bevándorlási eljárás szerint vagy kitoloncolták, vagy őrizetbe vették, vagy – amennyiben menedékkérelemre jogosult – lehetővé tették nekik, hogy a megfelelő szerveknél menedékjogért folyamodjanak. 

Azt pedig már a Biden-adminisztráció illetékesei is elismerték, hogy a 42-es rendelet visszavonásával valószínűleg tovább emelkedik majd az illegális határátlépések száma, mivel a menedékkérelmi eljárásra igényt tartó migránsokat többé semmi nem akadályozza meg. 

Nem meglepő tehát, hogy az elmúlt hetekben néhány demokrata szenátor, akik a novemberi félidős választásokon az újraválasztásukért küzdenek majd, szakított a bideni enyhe bevándorláspolitikával, és inkább a republikánusokhoz csatlakozott az ügyben. 

Catherine Cortez Masto nevadai, Raphael Warnock georgiai, Mark Kelly arizonai és Maggie Hassan New Hampshire-i szenátor például a republikánusokkal összefogva arra szólította fel a kormányt, hogy halasszák el a 42-es rendelet hatályon kívül helyezését mindaddig, amíg el nem készül egy részletes terv az illegális migránsok várható növekedésének kezelésére vonatkozóan.

Tisztviselők elmondása szerint egyébként Washington a legrosszabb forgatókönyvre készül, az illetékesek feltételezései szerint ugyanis átlagosan naponta akár 18 ezer migráns is átlépheti a határt – ez a szám nagyjából a háromszorosa a Biden-adminisztráció hivatalba lépése óta tapasztaltnak, miközben a demokrata vezetés megengedő bevándorláspolitikája már így is régóta nem látott csábítóerőt jelentett a közép-amerikai országokból útnak indulók számára.

Egy tavaly decemberben publikált jelentés szerint Biden elnökségének első 11 hónapjában közel kétmillió (egész pontosan 1,92 millió) illegális migráns érkezett Mexikó felől az Egyesült Államokba, így 2021 első 11 hónapjában sikerült megdönteni az 1986-os rekordot. 

Washington május végétől valószínűleg új határpolitikát is bevezet majd, amelynek értelmében bevándorlási bírák helyett menekültügyi tisztek bírálják el a kérelmeket, ettől várva a procedúra felgyorsulását.

Borítókép: Közép-amerikai kivándorlók a Veracruz mexikói állambeli Sayula de Alemanban. (Forrás: MTI/EPA/EFE/Angel Hernandez)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.