Ismét óva intett a Kreml a NATO bővítésével kapcsolatban

A szociáldemokrata svéd kormánypárt hétfőn bejelentette, hogy belső vitára bocsátja NATO-politikáját.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 12. 13:25
null
Visby, 2022. január 16. Svéd katonák páncélozott jármûvekkel járõröznek a Svédország délkeleti részén fekvõ Gotland szigetén lévõ Visby közelében 2022. január 16-án. Svédország megerõsítette a katonai jelenlétét a térségben a NATO és Oroszország közötti feszültségek miatt. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Karl Melander Fotó: Karl Melander
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kreml szerint Svédország és Finnország esetleges NATO-csatlakozása nem teremti meg az európai stabilitást.

– Többször is elmondtuk, hogy a szövetség a konfrontáció felé visz, és további bővítése nem hozza el a stabilitást az európai kontinensen – jelentette ki hétfőn Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak egy telefonos konferencián, amikor Svédország és Finnország esetleges NATO-csatlakozásáról kérdezték. 

A szociáldemokrata svéd kormánypárt ugyanis hétfőn bejelentette, hogy belső vitára bocsátja NATO-politikáját az ukrajnai háború fényében.

Tobias Baudin pártfőtitkár elmondta: úgy tervezik, hogy nyárig pontot tesznek a vita végére. A kisebbségi kormányzást folytató svéd szociáldemokraták eddig következetesen elutasították a NATO-csatlakozás lehetőségét arra hivatkozva, hogy az el nem kötelezettség eddig jól szolgálta a svéd érdekeket.

Magdalena Andersson svéd miniszterelnök és szociáldemokrata pártelnök március végén kijelentette, hogy a korábbiakkal ellentétben már nem zárja ki, hogy Svédország csatlakozzon az észak-atlanti katonai szövetséghez.

A Svéd Szociáldemokrata Párt hagyományosan ellenzi az ország NATO-tagságát. A párt a legutóbbi kongresszusán újra megerősítette ezt az irányvonalat. Azonban a kormányfő öt hónappal a választások előtt bejelentette, kész változtatni az eddigi politikán.

Finnországhoz hasonlóan Svédország sem tagja a NATO-nak, és hivatalosan egyik katonai tömbhöz sem tartozik. Ennek ellenére Stockholm az észak-atlanti szövetség partnerének számít, és a hidegháború befejezése után felhagyott a szigorú semlegességgel.

Az ukrajnai invázió miatt a NATO-tagság támogatottsága majdnem megduplázódott a skandináv országokban, és Svédországban közel ötven százalékra, Finnországban pedig hatvan százalékra nőtt. A csatlakozást ellenzők aránya 20-30 százalék körülire csökkent. 

A kérdés a szeptember 11-én esedékes svéd parlamenti választások egyik fő kampánytémájának ígérkezik.

A konzervatív Ulf Kristersson, a jobboldali ellenzék vezetője bejelentette, hogy benyújtaná a csatlakozási kérelmet, ha pártja többséget szerezne a svéd parlamentben. A szélsőjobboldali Svéd Demokraták (SD), amely a harmadik helyet szerezte meg a 2018-as választásokon, szintén nyitott a NATO-tagságra.

Eközben Sanna Marin finn miniszterelnök egy hosszú rádióinterjúban a NATO-tagság előnyeit ecsetelte vasárnap. Bár Marin nem foglalt egyértelműen állást a csatlakozás kérdésében, rámutatott, hogy egyetlen rendszer sem nyújt olyan biztonsági garanciákat, mint az észak-atlanti szövetség. Helyi sajtójelentések szerint Helsinki már májusban vagy júniusban benyújthatja csatlakozási kérelmét.

Borítókép: svéd katonák páncélozott járművekkel járőröznek a Svédország délkeleti részén fekvő Gotland szigetén lévő Visby közelében 2022. január 16-án (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Karl Melander)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.