Kijev ellen indulhatnak az orosz erők, ha győznek Kelet-Ukrajnában

Újabb offenzívára készülnek az orosz csapatok az Ukrajnában az ő oldalukon harcoló csecsen erők vezetője, Ramzan Kadirov szerint. Noha Moszkva a kelet-ukrajnai területekre csoportosította át katonáit, Volodomir Zelenszkij ukrán elnök attól tart, ha ellenfelei győzelmet aratnak a Donyec-medencében, a Kijev elleni offenzíva lesz a következő lépés. Mick Ryan nyugdíjazott ausztrál vezérőrnagy szerint brutális vérengzés várható Kelet-Ukrajnában.

2022. 04. 11. 16:14
Russian attacks on Ukraine
IRPIN, KYIV PROVINCE, UKRAINE, APRIL 02: Damaged residential buildings are seen in Irpin district, after the Ukrainian army secured the area following the withdrawal of the Russian army from the Kyiv region on previous days, Irpin, Ukraine, April 2nd, 2022. Narciso Contreras / Anadolu Agency (Photo by Narciso Contreras / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először teljesen felszabadítjuk Luhanszkot és Donyecket, […] aztán bevesszük Kijevet és a többi várost is

– jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen vezető hétfő hajnalban a Telegram közösségi oldalra feltöltött videóüzenetében.

Kadirov alakulatai orosz oldalon szálltak be az ukrajnai háborúba. Hozzátette: elfoglalják Mariupol kikötőjét is, továbbá arról is beszámolt, a háború addig nem fog véget érni, amíg Ukrajna nem teljesíti Vlagyimir Putyin orosz elnök minden követelését. „Kijevvel kapcsolatban nem lehet kétség” – utalt az ukrán főváros ellen készülőben lévő erőteljesebb offenzívára. Kadirov továbbá arról is beszélt, ha ő lenne az elnök, a nukleáris fegyverek bevétésétől sem riadna vissza, ha ez lenne az ára annak, hogy minden nyugati országból Ukrajnába érkezett zsoldossal leszámoljon. A csecsen vezető azt állította, orosz parancsnokok olyan térképeket küldtek neki, amelyek részletesen, „pontról pontra” bemutatják az ukrajnai műveletek tervét.

A feladatok egyértelműek. Most már ezeket hajtjuk végre, pontról pontra

– közölte a csecsen vezető, aki egyben Putyin hű szövetségese is. Kadirov leszögezte, egyetlen lépést sem fog visszavonni Moszkva.

Azt azonban nem tudni, hogy Kadirov valóban létező tervekről számolt-e be, vagy csupán álhíreket igyekszik terjeszteni. Amikor újságírók Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét Kadirov kijelentéseiről kérdezték, azt tanácsolta nekik, hogy az orosz védelmi minisztériummal vegyék fel a kapcsolatot, ahol naponta két alkalommal tájékoztatják a sajtót az ukrajnai háborúról. Aggodalomra ad okot ugyanakkor Volodomir Zelenszkij ukrán elnök figyelmeztetése, miszerint, „ha a Donyec-medencében az ukránok nem tudják megtartani pozícióikat, akkor ismét fennáll a Kijev és a Kijevi terület elleni offenzíva kockázata”.

Az ukrajnai különleges művelet célja, hogy véget vessen az Egyesült Államok dominanciájának a világban

– ismertette Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkva ambícióit.

Műholdfelvételen orosz páncélozott katonai járművek körülbelül tizenkét kilométer hosszú konvoja halad dél felé Velikij Burlukban, a kelet-ukrajnai Harkivtól keletre.                                                        Fotó: MTI/EPA/Maxar Technologies

A Pentagon múlt héten arról számolt be, álláspontjuk szerint a Kijev és Csernyihiv környéki orosz erőket kivonták a térségből és a középpontba a kelet-ukrajnai területek kerültek, miután az ország más részein gyakorlatilag kudarcot vallottak. Moszkva ugyanakkor minderről úgy adott hírt, hogy a „katonai műveletek első szakasza befejeződött” és a kelet-ukrajnai Donyec-medence „felszabadítására összpontosítanak”. A BBC műholdfelvételekre hivatkozva arról számolt be, hogy több száz orosz katonai járműből álló konvoj haladt Izjum felé a hétvégén.

Mick Ryan nyugdíjazott ausztrál vezérőrnagy szintén arra figyelmeztetett, hogy az orosz határhoz közeli térségben új szakaszba lép a háború, amely elhúzódó és brutális harcokat fog okozni. „Az ukrán kormány azt javasolta állampolgárainak, hagyják el az ország keleti részét. A most közelgő orosz offenzíva brutális és véres lesz” – tette hozzá.

Mariupolt lerombolták, több tízezren meghaltak, de az oroszok még ennek ellenére sem állnak le az offenzívával

– mondta Volodomir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn a dél-koreai parlamenthez intézett videóüzenetében, amelyben hadi felszerelést kért a távol-keleti országtól.

Borítókép: Lebombázott lakóépületek a Kijevtől nem messze lévő Irpinyben (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Narciso Contreras)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.