Lapozó: Macron beismerte, Franciaország páncéltörő rakétákat és önjáró lövegeket szállít Ukrajnának

Terrorveszély fenyegeti Svédországot az iszlám és a jobboldal konfliktusai miatt · A feszületek eltávolítását szorgalmazza az olasz baloldal · Ezer módon éltek vissza a polgári alapjövedelemmel Olaszországban.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 04. 22. 16:30
MACRON, Emmanuel
Párizs, 2022. április 19. Emmanuel Macron francia elnök videókonferencia keretében folytat megbeszélést az Egyesült Államok, Japán, Kanada, Németország, Olaszország, az Egyesült Királyság, valamint az Európai Unió vezetõivel az ukrajnai háborúról a párizsi Elysée-palotában 2022. április 19-én. MTI/AP/AFP pool/Ludovic Marin Fotó: Ludovic Marin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terrorveszély fenyegeti Svédországot az iszlám és a jobboldal konfliktusai miatt

A svéd biztonsági szakszolgálat még januárban tette közzé, hogy Svédországban a terrorfenyegetettség továbbra is érvényben van, az ötfokozatú skála harmadik szintjére emelték. Most, pár nappal a húsvéti véres zavargások után – melyek egy radikális dán politikus Korán-égetése miatt törtek ki az ország hat városában – a szakszolgálat friss jelentést publikált a várható 2022-es helyzetről.

A tanulmány megállapítása szerint az ország biztonságát idén az erőszakpárti szélsőjobboldali ideológia és a radikális iszlám követői közötti konfliktusok zavarhatják meg. A jelentés szerint terrorfenyegetettséget jelent a radikális szervezetekbe történő toborzás, a terrorszervezetek finanszírozása. Hozzáteszik, hogy az utóbbi pár évben a nyugati világban a legtöbb terrortámadást magánszemélyek követték el, akik digitális platformokon inspirálódtak tettükhöz, majd megtervezték és végrehajtották a támadást. Ez a tendencia várhatóan 2022-ben is folytatódik.

Forrás: Säkerhetpolisen 

A feszületek eltávolítását szorgalmazza az olasz baloldal

Heves szócsaták törtek ki Milánó hetedik kerületében. Laura Fabbri, a baloldali Demokrata Pár elnöke kezdeményezte, hogy vegyék le a közhivatalok épületeiről a kereszténység szimbólumát, a keresztet, és kizárólag Sergio Mattarella köztársasági elnök arcképe maradjon a falon. Véleménye szerint biztosítani kell a közigazgatási intézmények semlegességét, ezért meg kell válni mindenfajta vallási szimbólumtól. A városvezetés jobboldali tanácsosai azonnal reagáltak. Közölték, nem nézik tétlenül a keresztény szimbólumok száműzését a közösségi terekből. Hozzátették, hogy felháborodással veszik tudomásul, hogy a baloldaliak ahelyett, hogy város romló közbiztonságának helyreállításán fáradoznának, keresztényellenes harcot folytatnak. Szerintük ezzel a kezdeményezéssel újra bebizonyítják, hogy a baloldal továbbra is az identitások és az évezredes keresztény hagyományok lebontásán fáradozik.

Forrás: Ilgiornale.it

Ezer módon éltek vissza a polgári alapjövedelemmel Olaszországban

Hiába a rengeteg visszaélés, az olasz kormány még mindig nem szigorít a polgári alapjövedelem hozzáférési feltételein, illetve a folyósítások ellenőrzésére sem fordítanak megfelelő figyelmet. A Nápoly környéki hatóságok összesen 1200 visszaélést jelentettek. A jogtalanul igénylők közel hat és fél millió eurós kárt okoztak az államháztartásnak. A jövedelem igénybe vevőinek hatósági átvizsgálása 2021 novemberében kezdődött el. A jogtalanul kérvényezők közül 101-en büntetett előéletűek. Korábban 129 román állampolgárnak is rendszeresen folyósították a járulékot, olyanoknak is, akik már tíz éve nem élnek az ország területén. Olyan román állampolgárságú személy is volt, aki két különböző hamis lakcímről igényelte az alapjövedelmet, melyet éveken keresztül kapott. Egy 36 éves olasz asszony nevével pedig három igényt is benyújtottak, miközben ő őrizetben volt. Arra is volt példa, hogy a maffia tagjai is kérvényezték az alapjövedelmet. Leleplezésüket követően felfüggesztették a pénzösszeg folyósítását, ők azonban újabb igényt nyújtottak be az állami segély megkaparintására.

Forrás: Agi.it

Macron beismerte: Franciaország páncéltörő rakétákat és önjáró lövegeket szállít Ukrajnának

Párizs az orosz–ukrán háború kezdete óta konzekvensen elutasította, hogy részleteket fedjen fel az Ukrajnának szállított hadifelszerelésről. Emmanuel Macron az Ouest France francia lapnak adott interjújában azonban elismerte, hogy számos más felszerelésen kívül Franciaország Milan tankelhárító páncéltörő rakétákkal és Caesar típusú, teherautó-alvázra épített önjáró lövegekkel is segíti az ukrán hadsereget. Az Élysée-palota azonban hivatalosan nem közölt számadatokat a szállítmányokról. Az elnöki palotából származó – korábbi – nem hivatalos információ szerint néhány tucat Milan páncéltörő rakétát emeltek ki a francia honvédelem raktárából, és ezeket már elszállították Ukrajnába. A Caesar típusú lövegek és lövedékek azonban csak a napokban indulnak útnak. Macron hangsúlyozta, hogy Németország álláspontjával megegyezően, Franciaország is csak annyi hadi felszerelést szállít Ukrajnának, amely nem rántja Franciaországot hadviselésbe. A francia köztársasági elnök annyit még elárult, hogy hozzávetőleg negyven ukrán katona kiképzése kezdődik meg szombaton Franciaországban, akiket az Ukrajnának adományozott fegyverek kezelésére tanítanak meg.

Az USA eddig 3,4 milliárd amerikai dollár értékben szállított fegyvert Ukrajnának, azonban azt is elismeri, hogy attól a pillanattól kezdve, hogy a fegyverek átlépik a lengyel–ukrán határt, az amerikai védelmi minisztériumnak nincs rálátása az amerikai fegyverarzenál további sorsáról.

Forrás: Bfmtv.com

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök videókonferencia keretében folytat megbeszélést az Egyesült Államok, Japán, Kanada, Németország, Olaszország, az Egyesült Királyság, valamint az Európai Unió vezetőivel az ukrajnai háborúról a párizsi Élysée-palotában 2022. április 19-én (Fotó: MTI/AP/AFP pool/Ludovic Marin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.