Le Pen betiltaná a muzulmán fejkendő viselését minden nyilvános helyen

– Ez olyan intézkedés, amelyet a franciák kérnek – hangoztatta Emmanuel Macron államfő legfőbb kihívója.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 07. 16:39
LE PEN, Marine
Boulogne-Billancourt, 2022. április 7. Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt vezetõje és elnökjelöltje támogatóihoz szól a TF1 francia televízió elnökválasztási mûsorában a Párizs közelében fekvõ Boulogne-Billancourtban 2022. április 7-án. Az elnökválasztás elsõ fordulóját április 10-én rendezik Franciaországban. MTI/AP/AFP pool/Ludovic Marin Fotó: Ludovic Marin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marine Le Pen, a három nap múlva esedékes francia elnökválasztás szuverenista jobboldali jelöltje csütörtökön megerősítette, hogy megválasztása esetén minden nyilvános helyen betiltja a muzulmán fejkendő viselését, a szabályszegőket pedig pénzbírsággal sújtja. – Az utcai fejkendőviselést ugyanolyan pénzbírsággal sújtanánk, mint ahogy tilos nem bekapcsolni a biztonsági övet. Ez teljesen alkalmazható – mondta a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés államfőjelöltje az RTL kereskedelmi rádióban. Az ellenzéki politikus úgy vélte, hogy ez olyan intézkedés, amelyet a franciák kérnek, mert az elmúlt húsz évben a fejkendőt az iszlamisták egyenruhaként és az iszlamista fundamentalizmus erősödésének demonstrálására használták.

Franciaországban hivatalosan nem készülnek etnikai összesítések, de szociológiai becslések szerint mintegy hatmillió muzulmán él a 67 milliós országban. Az iszlám a második legjelentősebb vallás, itt él a legjelentősebb európai muzulmán közösség, de jelentős részük nem gyakorolja a vallását.

A fejkendőről szóló vita rendszeresen kirobban Franciaországban, miután a szekularizálódás, azaz az állam és a vallás szétválasztásának nevében a vallási jelképek viselését szigorúan szabályozzák a törvények. Így a közoktatási intézményekben tilos minden vallási megkülönböztető jegy, a muzulmán fejkendőn kívül kereszt vagy kipa viselése is. Marine Le Pen ugyanakkor visszavonta a kipa nyilvános helyen történő viselésének betiltásáról szóló korábbi javaslatát. A Nemzeti Tömörülés 2021 januárban már bemutatta a Le Pen szerint mindenhol szembeszökő iszlamista ideológia elleni küzdelemről szóló programját. Marine Le Pen ezért a totalitárius ideológiát a társadalom minden területéről szeretné száműzni. Ezt a fejkendő betiltásával kezdené.

Az elnökválasztási program szövege szerint Marine Le Pen betiltaná az iszlamista ideológia gyakorlását, megnyilvánulását és nyilvános terjesztését a moziktól a sajtón át az iskolákig, minden nyilvános helyen.

– Nem a lelkiismereti szabadság korlátozásáról van szó – jelezte Jean-Paul Garraud európai parlamenti képviselő, akit Marine Le Pen igazságügyi miniszternek nevezne ki megválasztása esetén. A javaslat alkotmányosságáról a korábban vizsgálóbíróként tevékenykedő képviselő elmondta: – Az öncenzúra előtt, csak azért, mert tartunk az alkotmánytanácstól, előbb a megfelelő intézkedéseket be kell vezetni. Marine Le Pen az elnökválasztási kampányban számos muzulmán fejkendőt viselő nővel szelfizett, amit egyik korábbi párttársa, Jean Messiha, aki azóta Eric Zemmour jobboldali publicista, elnökjelölt táborát erősíti, szóvá is tett. – Te mit tettél volna? Lerántottad volna a kendőjét? Megbántottad volna? – válaszolta márciusban nyilvánosan Marine Le Pen a volt párttársának. Az elnökválasztás vasárnapi első fordulójában 12 jelölt indul, s valamennyi felmérés szerint Emmanuel Macron államfőnek és Marine Le Pennek van esélye továbbjutni az április 24-i második fordulóba, ahol jelenleg az elnöknek van nagyobb esélye a győzelemre, de a különbség az elmúlt napokban fokozatosan csökkent Macron és Le Pen között, s már a háromszázalékos hibahatáron belül van.

Borítókép: Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt vezetője és elnökjelöltje támogatóihoz szól a TF1 francia televízió elnökválasztási műsorában a Párizs közelében fekvő Boulogne-Billancourtban 2022. április 7-án (Fotó: MTI/AP/AFP pool/Ludovic Marin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.