A finn miniszterelnök szerint az állampolgárok biztonsága fontos tényező a NATO-csatlakozásnál

Sanna Marin szerint a csatlakozási kérelem esetleges benyújtása az állampolgárok védelmének érdekében fog megtörténni.

MAgyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 11. 14:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Finnország úgy dönt, hogy történelmi lépésként benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz, azt állampolgárainak biztonsága érdekében fogja tenni − mondta Sanna Marin finn miniszterelnök Kisida Fumio japán kormányfővel közös sajtótájékoztatóján szerdán Tokióban. Marin úgy látja, hogy Finnország NATO-csatlakozása megerősítené a nemzetközi közösséget, és a közös értékek melletti kiállás jelképe lenne.

Oroszország ukrajnai háborúja nemcsak az európai, hanem a globális biztonsági környezetet is megváltoztatta

− szögezte le a finn kormányfő. Marin szerint Oroszország nyíltan megszegte a nemzetközi jogot és az ENSZ Alapokmányát. „A civilek elleni támadások folytatódnak” − mutatott rá. 

Ezt egyetlen országtól sem szabad elfogadni, még kevésbé a Biztonsági Tanács egyik állandó tagjától

− tette hozzá. A politikus megjegyezte: szükség van a vétójog reformjára, mert visszaélnek vele a BT-ben. Az ENSZ Biztonsági Tanácsában mind az öt állandó tagnak vétójoga van.

Marin és Kisida határozottan elítélte az Ukrajna elleni orosz agressziót. Egyúttal megegyeztek, hogy határozott és egységes lépéseket tesznek a kibontakozó konfliktusban. Jelezték: mindketten úgy látják, hogy soha, a világon sehol nem szabad eltűrni a status quo megváltoztatására tett egyoldalú kísérleteket. Leszögezték: Európa és az indiai–csendes-óceáni térség biztonsága elválaszthatatlan egymástól.

Japán csatlakozott a nyugati országokhoz, és szankciókkal sújtotta Oroszországot Ukrajna megtámadása után.

Oroszország Ukrajna elleni támadását követően a hagyományosan semleges Finnország és Svédország is hajlandóságot mutatott arra, hogy fontolóra vegye a NATO-tagságot. A szövetség keleti bővítését Vlagyimir Putyin orosz elnök fenyegetésnek tekinti. Sauli Niinistö finn elnök várhatólag csütörtökön jelenti be, hogy országa kéri-e felvételét az észak-atlanti szövetségbe.

Borítókép: Sanna Marin finn miniszterelnök (Fotó: AP/Franck Robichon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.