A konzervatív kormány rendet vág az egyetemeken

Hamarosan rendőrök százai fogják ellepni a legnagyobb görögországi egyetemek környékét, a szóban forgó intézmények ugyanis az erőszak és a bűnözés melegágyaivá váltak az elmúlt évtizedekben. A történelmi okokból különös privilégiumot élvező egyetemek közbiztonságának megerősítését a konzervatív kormány sok konfliktussal ugyan, de magára vállalta.

2022. 05. 24. 5:52
University Students Protest In Athens
University Students Protest In Athens Fotó: NIKOLAS KOKOVLIS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bukósisakot viselő, botokkal felszerelt fiatalok támadtak rá az egyik athéni egyetem színjátszókörének előadásán részt vevő hallgatókra. Négyen olyan sérüléseket szenvedtek, hogy kórházba kellett szállítani őket. A támadók az egyetem épületében is kárt tettek, majd ellopták a belépőjegyekért szedett pénzt. Az eset két nappal azután történt, hogy ismeretlenek vascsövekkel estek neki mindennek és mindenkinek, aki az útjukba került az észak-görögországi Szaloniki egyik egyetemén. Az athéni közgazdaságtudományi egyetemen eközben illegális cigaretta- és kábítószer-kereskedelem zajlik, a drogosok ezért gyakori látogatói a felsőoktatási intézménynek. A fent említett esetekről és jelenségekről 2017-ben számolt be a Kathimerini című görög lap angol nyelvű kiadása, érzékeltetve, milyen viszonyok uralkodnak Görögország egyes egyetemein.

Az erőszak csak fokozódik. Észre kellene végre venni, hogy ilyesmi csak a mi országunkban történik

– panaszkodott akkor Achilleász Zapranisz, a szaloniki egyetem rektora.

Az egyetemek szinte no-go zónává váltak az elmúlt évtizedekben. A történet 1973 novemberében kezdődött, amikor a rendőrség és a hadsereg bevonult a hallgatók által elfoglalt athéni egyetemre, véget vetve rendszerellenes tiltakozásuknak. A katonai juntával szembeni egyetemi lázadás nem érte el a célját, az akciót követő összecsapásokban huszonhatan vesztették életüket, de az esemény a diktatúra 1974-es összeomlásának egyik kiindulópontjának tekinthető.

A demokrácia helyreállítása után rendőrmentes övezetekké nyilvánították a felsőoktatási intézményeket.

A fiatalok azonban sok esetben visszaéltek ezzel a „privilégiumukkal”, a közbiztonság hanyatlásnak indult. Az anarchisták melegágyává vált campusokon ugyanis évek óta virágzik például a drogkereskedelem, gyakoriak a zajos randalírozások. Az al-Dzsazíra hírportál cikke felidézi: 2020-ban 200 ezer dollár értékű iskolai felszerelést loptak el az athéni műszaki egyetemről, tanárokat zártak be a saját szobájukba,

2017-ben az akkori oktatási miniszterhelyettesre támadtak diákok, miután felszólította őket arra, inkább plakátokat ragasszanak a falra, ne firkálják össze.

A legkirívóbb és leggyakrabban emlegetett eset 2020 októberében történt: az athéni gazdasági egyetem rektorát csuklyát viselő fiatalok túszul ejtették, irodáját feldúlták, és táblát akasztottak a nyakába azzal a felirattal, hogy meg kell védeni az egyetemfoglalókat.

 

Mindez hozzájárult ahhoz, hogy a 2019 nyarán hivatalba lépett konzervatív görög kormány új törvényt készített elő – ezt tavaly februárban el is fogadta a parlament –, amelynek értelmében rendőröket vezényelnek a négy legnagyobb – három athéni és egy szaloniki – egyetem campusára. A legfrissebb híradások szerint a négyszáz rendőr az intézmények előtt fog tartózkodni állandó jelleggel, küldetésüket napokon belül megkezdik, a campusokra csakis indokolt esetekben vonulhatnak be.

Sehol a világon nem látni olyan felvételeket, hogy történelmi épületeket rongálnak meg, iskolai berendezéseket lopnak el. […] A célunk az, hogy visszaadjuk az egyetemeket természetes birtokosainak

 – nyilatkozta a törvény elfogadásakor Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök, mondván: nemcsak a rendőrséget állítják vissza, hanem a demokráciát állítják helyre.

A kormány már korábban megtisztította a szóban forgó egyetemek épületeit a birtokháborítóktól.

Az egyetemek által biztosított menedékjoggal egyesek súlyosan visszaéltek

 – nyilatkozta a The Guardian brit napilapnak egy professzor. Ilyen törvényen kívüli, megszállt helyszín volt több mint harminc éven keresztül a szaloniki egyetem biológiai tanszékének egyik terme, ahonnan decemberben tessékelte ki az egyetem területén jogtalanul tartózkodókat a rendőrség. Az egyetem vezetése könyvtárat szeretne létrehozni a kiürített teremben, ami miatt felháborodott diákok az elmúlt hónapokban többször is tüntettek, s összecsaptak a rendőrökkel.

– Azokon a helyeken, ahol én tanítok, soha semmilyen atrocitásra nem került sor. Ugyanakkor az sem igaz, hogy ne lennének ilyen atrocitások

 – mondta lapunknak Fokasz Nikosz, az ELTE tanára, aki az 1990-es évek óta rendszeresen tanít Görögországban. Bár az athéni közgazdaságtudományi egyetemen nem tanít, ott járva „az embernek az az érzése, hogy a politikai pártok, mozgalmak plakátjai tartják össze magát az épületet, amely tele van ragasztva mindenfélével”. Mint mondja, a szóban forgó nagy görög egyetemeken mindig vannak konfliktusok, maguk a hallgatók is panaszkodnak, hogy vannak tucatnyi létszámú csoportok, amelyek politikai-ideológiai motivációikból „keresztülcsörtetnek mindenkin, mert úgy gondolják, hogy igazuk van”. A rektorok pedig nem nagyon merik felvállalni, hogy ők hívják ki a rendőrséget.

 

Borítókép: Rendőröket vezényelnek az egyetemekhez. (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.